• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjalučki studenti kažu - želimo domaću esports ligu. Šta vi mislite?

Autor mondo.ba

Esports, ili takmičenje igrača video igara je jedan od najbrže rastućih trendova u svijetu, a čini se da svoje mjesto nalazi i među banjalučkim fakultetima.

 Banjalučki studenti kažu - želimo domaću esports ligu. Šta vi mislite? Izvor: fpn.unibl.org

Naime, istraživanje su proveli viši asistent na Fakultetu političkih nauka Borislav Vukojević i Marko Ivančević u saradnji sa Klubom studenata Fakulteta političkih nauka i Tiltproof organizacijom pokazuje da postoji veliko interesovanje za formiranje univerzitetske esports lige.

U istraživanju je učestvovalo 270 studenata, a gotovo 80 odsto njih se izjasnilo kao veoma ili djelimično zainteresovano za esports.

Istraživanje se ne može smatrati naučno relevantnim, ali može ponuditi praktična saznanja o esports zajednici na Univerzitetu u Banjaluci. U grupi ispitanika najveći broj zauzeli su muškarci (85%) do 27 godina starosti.

Izvor: fpn.unibl.org

Studenti su potvrdili da dosta vremena provode igrajući video igre, pa tako najveći broj igra svaki dan, dok nešto manji broj njih 2-3 puta sedmično. Postoje i oni koji svoje vrijeme ne žele da provode na ovaj način (11%) i oni koji to jako rijetko čine (13%). Većina za igranje igara koristi računare, ali ima i onih koji to praktikuju preko telefona, konzola ili kombinovanjem više uređaja.

Veliki broj igara popularan je među mladima na fakultetima, ali se izdvajaju: Pro Evolution Soccer, Counter Strike Global Offensive, League of Legends, World of Warcraft, FIFA i NBA.

Esports postaje sve popularniji i uskoro bi ga mogli gledati na Olimpijskim igrama. Tokom pandemije izazvane virusom Covid-19 esports je zabavljao i privlačio veliki broj gledalaca i ljubitelja video igara. Taj trend je pratio i naše studente koji su se izjasnili da čak polovina njih esports prati nekoliko puta sedmično. Najprivlačniji za gledanje među njima je Counter Strike:

Izvor: fpn.unibl.org

Najpoznatiju platformu za gledanje esportsa „Twitch“ koristi i najveći broj ispitanika (46%), a često se služe i opcijom „YouTube Live“. Najveći broj studenata nikada nije učestvovao na turnirima u video igrama. Kao glavni razlog zbog kojeg igraju i prate video igre navode druženje i zabavu.

Na pitanje da li su zainteresovani da učestvuju ili prate esports takmičenja na fakultetima njih gotovo 80 procenata se izjasnilo kao veoma ili djelimično zainteresovani, a najviše ih zanimaju takmičenja u igrama kao što su Counter Strike GO, PES i PUBG. Da bi bilo dobro pokrenuti esports ligu na Univerzitetu u Banjoj Luci smatra 78 procenata studenata dok 16 procenata nema mišljenje.

Izvor: fpn.unibl.org

Primarna ideja je razvijanje mreže studenata kroz ovaj oblik druženja i takmičenja, po ugledu na druge zemlje u kojima univerzitetske lige postaju sastavni dio formalnog i neformalnog druženja studenata. Krajnji cilj je formiranje univerzitetske esports lige sa ciljem promovisanja esporta u Bosni i Hercegovini i regionu, izgradnja mreže prijateljstva među studentima i razvoj društvenih i komunikacijskih osobina.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS