• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko je sudija koji nije video "božiju ruku" Maradone: Nisam ja kiksnuo, već Bugarin!

Autori mondo.rs Autori Bojan Jakovljević

Vest o smrti Grande Dijega rastužila je i arbitra koga je proslavio, iako je na toj utakmici napravio grešku.

 Ko je sudija koji nije video "božiju ruku" Maradone: Nisam ja kiksnuo, već Bugarin! Izvor: Tanjug/AP, SUB/EL GRAFICO

Dijego Maradona postao je besmrtan 1986, kada je Argentinu vodio do titule prvaka sveta, a na tom putu je dao i verovatno najčuveniji gol u istoriji Mundijala. I to neregularan, rukom protiv Engleske.

Grande Dijego skočio je više od golmana Albiona Pitera Šiltona tog 22. juna u Meksiku, ispružio ruku i poslao njom loptu u mrežu, a to kršenje pravila nije video glavni sudija, Tunižanin Ali Ben Naser.

Možda će vas zanimati

Penzionisani arbitar sa tugom je čuo vest o smrti "El Pibea", koji je na toj utakmici dao još jedan nezaboravan gol, kada je predriblao "ceo tim" Engleske, obišao Šiltona i poveo Argentinu ka velikoj pobedi, a kasnije tog leta i ka najvažnijem trofeju u fudbalu.

"Zaista me je potresla vest o smrti Maradone. Bio sam zabrinut za njega s obzirom na to da je imao operacije. Bio je divna I skromna osoba i zaista sam počastvovan što sam mogao da vidim njegovu kreativnost tokom Svetskog prvenstva u Meksiku", rekao je Ben Naser za "Nju Arab".

Sudija iz Tunisa je danas pensioner, ima 76 godina I jedan je od aktera utakmice koju i danas pamti svako ko je gledao, iako su od nje prošle 34 i po godine.

"Tokom meča Argentina – Engleska, a posebno tokom Maradoninog drugog gola, trčao sam dugo za njih, da bih gledao njegove poteze i bilo mi je žao protivničkih defanzivaca. Pretrčao je 50 metara I prošao je trojicu igrača, a kada se suočio sa golmanom njegova izvanredna fizička snaga omogućila mu je da sačuva loptu I da da gol", rekao je Ben Naser.

Ovako je to izgledalo:

Naravno, Tunižanin je govorio i o golu rukom, koji je ostao upamćen i kao "Božija ruka".

"Pre tog Mundijala, FIFA nam je rekla da pratimo sugestije linijskog sudije ako je njegova pozicija bolja od naše. Moj 'mahač' je insistirao na tome da je gol ispravan, iako sam sumnjao da je Maradona koristio ruku da zbuni golmana".

Taj pomoćni sudija bio je Bugarin Bogdan Dočev.

"On je bio ubeđen tog dana da je gol bio ispravan, ali dve godine kasnije mi je priznao grešku i rekao mi je da nije mogao da uvidi razliku između Maradonine I Šiltonove ruke u vazduhu. Ne snosim odgovornost za taj gol, jer je moja pozicija bila daleko od tog mesta. Prosto, sledio sam instrukcije FIFA", izjavio je Ben Naser.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC