• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpkinja među 100 najboljih fudbalerki svijeta: Za MONDO poručuje - cilj je Top 10!

Autor Pavle Knežević

Jelena Čanković je jedna od najboljih u jakom prvenstvu Švedske i standardna reprezentativka Srbije. U razgovoru za MONDO pričala je o svojoj karijeri i ambicijama.

 Srpkinja među 100 najboljih fudbalerki svijeta: Za MONDO poručuje - cilj je Top 10! Izvor: MN PRESS

Ugledni britanski Gardijan svake godine pravi spisak 100 najboljih fudbalera svijeta, u kome učestvuju stručnjaci iz cijelog svijeta, a u posljednjih nekoliko godina to rade i za fudbalerke. FIFA dodjeljuje nagradu najboljoj na svijetu u svom izboru, ali Gardijanov spisak smatra se za najveći autoritet.

Na njemu se ove godine našla i Srpkinja Jelena Čanković, "desetka" švedskog Rozengarda i reprezentativka. Ona je za MONDO rekla da joj prija priznanje, ali je istakla da ima više ambicije.

Možda će vas zanimati

Njen tim se praktično plasirao u šesnaestinu finala Lige šampiona, dok je u nacionalnom prvenstvu, jednim od najboljih na svijetu, ostao bez titule, iako je bio bolji od šampiona Geteborga u direktnim duelima.

Ali, prije svega toga, Gardijanovo priznanje. Ovaj list piše: "Šest golova u prvenstvu Švedske nisu ni blizu da vam prikažu cijelu priču. Čanković je od svih igrača u Evropi druga po broju šuteva u okvir gola, a redovno dolijeće iz sredine i ima dozvolu da uđe u šesnaesterac. Napravila je više šansi nego bilo ko u Evropi ove godine, 13 više od prve pratiteljke, Dženifer Marožan. Njena kreativnost, inteligencija i osjećaj za gol čine je igračem koga treba pratiti u narednim godinama".

Lijepe riječi, ali…

"Jeste to nezvanično, ali poštuje se. Imaju eksperte koji prate ženski fudbal, razumiju se i prate. Što se tiče mene, veliki je uspjeh, drago mi je, prvi put sam u 100 najboljih, ali ja imam veće ambicije. Želim da u narednih par godina budem u top 10. Mislim da sam zaslužila, imala sam sjajnu sezonu i zato sam prvi put na listi", rekla je Čankovićeva.

Izvor: Printscreen/theguardian.com

Ova 25-godišnja Beograđanka ima svu slobodu u igri, kako i odgovara poziciji, jako je kreativna i starter je u svom timu. Kako izgleda to prvenstvo Švedske?

"Ova liga je top 5 u svijetu, veoma je jaka, ima dosta dobrih igrača. Švedska je bila treća na Svjetskom prvenstvu, reprezentacija je jedna od najboljih na svijetu. Bila sam najbolji asistent lige, na 22 utakmice sam imala 11 asistencija i dala sam 6 golova. Igrali smo sada Ligu šampiona sa prvakom Gruzije, pobijedili smo 7:0 u gostima, tako da je osmina finala tu", objašnjava ona.

Pobjeda od 7:0 u gostima protiv Lančhutija praktično garantuje osminu finala. Kakve su ambicije u Ligi šampiona?

"Mi smo 99,99% u osmini finala, sad od jedne ili dvije utakmice zavisi da li ćemo biti povlašćeni, ali mislim da možemo da prođemo dalje, sigurno, osim ako izvučemo (branioca titule) Lion. A sve nakon toga, kad ostane osam ekipa, ne možeš da budeš siguran ni u šta", odgovara ona.

Niste uspjeli da odbranite titulu?

"Izgubili smo titulu u posljednjih par utakmica, dosta je jaka liga. Mi smo Geteborg pobijedili 3:0, ali smo izgubili bodove u nekim manjim utakmicama i na kraju nas je to koštalo", odgovara ona.

Reprezentacija je neizbježna tema. Srbija ima dobru generaciju, ali je nedavne kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u Engleskoj sljedeće godine završila na trećem mjestu, iza neprikosnovene Francuske, ali i Austrije, od koje je oba puta izgubila 1:0. Utisak je nesrećno.

"Francuska je iskreno dosta daleko od nas, to je jedna od najboljih ekipa na svijetu. E sad, izgubili smo dva puta od Austrije, a realno smo mogli da pobijedimo. Što se tiče budućnosti, jesmo u usponu i sigurno ćemo napredovati u narednom periodu. Jasno, još smo daleko od Francuske, ali smo pokazali da definitivno možemo da igramo protiv zemalja kao što je Austrija", odgovara Čanković.

Izvor: MN PRESS

Neizbježna tema: budućnost ženskog fudbala i popularnost. U svijetu je u velikom usponu, i Srbiji je i dalje negdje u zapećku kad je u pitanju interesovanje javnosti.

"Jeste, u Švedskoj je dosta popularan, kao i u svijetu. U Evropi se dosta više piše o njemu, mnogo je više para, sponzora, svega ima više. Srbija ipak dosta kasni, ali nadam se da će se stvari promijeniti", rekla je Jelena Čanković.

(MONDO)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC