• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Noć kad je Partizan sreo strašni Inter: JNA je gorio, a Plavi i Mijat mučili Mateusa i Zengu!

Autor Nebojša Marković

Mlada i talentovana generacija crno-bijelih ostala je bez posljednjeg evropskog trzaja u eri SFRJ. Bio je to posljednji put da je stadion "JNA" ugostio neku evropsku ekipu u takmičarskom meču sve do završetka sankcija SR Jugoslaviji.

 Noć kad je Partizan sreo strašni Inter: JNA je gorio, a Plavi i Mijat mučili Mateusa i Zengu! Izvor: YouTube/under PFC

Sezona 1990/91 obilježila je čitavu jednu eru jugoslovenskog fudbala, koja se polako završavala "rastakanjem" bivše zemlje. I dok je Crvena zvezda polako krčila put ka najvećem uspjehu ovdašnjeg fudbala, i Partizan je te godine imao kvalitetan tim koji je učestvovao u evrotakmičenjima.

Prije tačno 30 godina, tog 12. decembra 1990. godine u Kupu UEFA izašli su na megdan velikom Interu u utakmici koja se u Humskoj pamti do današnjih dana.

Možda će vas zanimati

Stadion "JNA" je bio dupke pun, oko 35.000 navijača je došlo da pozdravi svoje ljubimce protiv milanskog velikana, kasnijeg osvajača UEFA kupa.

Uprkos tome što je prvi meč u Italiji završen 3:0 u korist Intera i što je u Beogradu već bila zima, ništa nije moglo da zaustavi navijače da bodre svoje crno-bijele. Bila je to velika evropska noć protiv snažnog tima, a "Grobari" su riješili da tu utakmicu obilježe spektakularnom bakljadom oko čitavog stadiona.

Duž ograde tribina je bilo upaljeno tačno 100 baklji, u potezu navijača koji do tada u Jugoslaviji nikada nije bio viđen.

Partizan - Inter 1990. godine, bakljada
Izvor: YouTube/Nikola Forkapa

Poslije toga su i navijači Crvene zvezde uradili nešto slično pred meč sa Bajern Minhenom u proljeće 1991. godine, a Partizan je hladne decembarske večeri u Beogradu želio da šokira Inter. Nisu u tome uspkeli, ali su pružili partiju protiv tima koji je bio krcat svketskim zvezdama.

Partizan je do osmine finala Kupa UEFA stigao prvo pobjedama protiv Hibernijansa sa Malte, a onda su izbacili Real Sosijedad poslije penala. Po 1:0 za obje ekipe dovele su do penal-ruleta, koji je crno-bijele odveo na megdane timu slavnog Đovanija Trapatonija.

Italijan je poslije 3:0 u Milanu u Beograd doveo sastav od kojeg bi svako strepio - na golu je bio Valter Zenga, a ekipom su komandovali svetski šampioni tog leta, Lotar Mateus i Jirgen Klinsman. U timu su bili i Bepe Bergomi i Bepe Barezi, Andrea Mandorlini, Alesandro Bjanki, Nikola Berti, Masimilijano Takinardi...

Inter - Partizan 3:0, novembar 1990.
Izvor: YouTube/krkipfc

Ali i Partizan je imao čime da se pohvali. 

Legendarni Miloš Milutinović je izveo slkedećih 11 igrača: Goran Pandurović, Budimir Vujačić, Bujadin Stanojković, Darko Milanič, Bratislav Mijalković, Josip Višnjić, Goran "Plavi" Stevanović, Slaviša Jokanović, Goran Bogdanović, Predrag Mijatović, Milan "Kempes" Đurđević.

Bila je to jedna od onih ekipa koju su navijači Partizana obožavali, jer je bila spoj izvanredno talentovanih igrača i neumornog fudbala od prvog do 90. minuta.

Sudbina je htkela da na tom susretu nastupe četiri buduća trenera beogradskih "vkečitih". Zenga je sa Crvenom zvezdom bio dvostruki šampion Srbije i Crne Gore, a Mateus je par godina ranije osvojio titulu sa Partizanom prije nego što ih je uveo u Ligu šampiona.

Iz tadašnjeg tima "parnog valjka" to su bili i "Plavi" Stevanović i Slaviša Jokanović, osvajač dvostruke "duple krune" u periodu kada su u Humskoj već preuzeli primat od Zengine Zvezde.

I stvarno, ništa te večeri pod svjetlima reflektora stadiona "JNA" nije moglo da spriječi utakmicu za prepričavanje.

Teren je bio blatnjav i "težak", ali i Partizan i Inter su se "razmahali" od šesnaesterca do šesnaesterca. Kvaliteta utakmice se godinama kasnije prisjetio i Mateus.

"Teren u Milanu u prvom meču bio je katastrofalan, ali smo po pravom blatu zaigrali i revanš. Kada o ovim utakmicama razmišljam iz današnje perspektive, prava je senzacija kako su bila kvalitetna oba meča. Toliko trčanja, toliko borbe, napadačkog fudbala", pričao je Mateus kada je preuzeo Partizan.

Peđa Mijatović je u prvom poluvremenu imao jedan dobar pokušaj iz slobodnjaka, da bi u dva navrata 35.000 duša pomislilo da je Partizan oštećen za penal - prvi put kada je Milanu Đurđeviću bila izbijena lopta ispred nogu prije nego što je pao u kaljav šesnaesterac Intera, a onda i kada je "Plavi" Stevanović bio oboren na ivici kaznenog prostora.

Huk sa tribina je postajao zaglušujuć u tim trenucima, a komentator Zvonko Mihajlovski je uzvikivao "ovo je morao da bude penal", vjerovatno u nadi da bi rani gol Partizana mogao da "podgrije" sjećanja na čuveni revanš Kvins Park Rendžersa i veliki preokret godinu dana ranije. Tada je Partizan nadoknadio 2:6 iz Engleske pobjedom 4:0 u Beogradu.

Protiv moćnog Intera to nije bilo moguće.

Višnjić je imao jedan strašan šut u prvom poluvremenu kada je podno južne tribine "samo" zadrmao prečku gola Valtera Zenge, da bi u nastavku i Bogdanović zaprijetio gostima.

Tračak nade se pojavio u 62. minutu kada je Stanojković odlično prodro po desnoj strani, uputio centaršut, a na loptu je sjajno natrčao kapiten Stevanović, "uhvatio" poluvolej i tako matirao Zengu za 1:0! Na "JNA" delirijum, petarde se čuju u pozadini, a Stevanović pokazuje igračima da trče nazad na centar.

Bilo je još pola sata do kraja utakmice, ali već poslije dva minuta sve nade su iščezle. Mateus je poslije izgubljene lopte crno-bijelih iskoristio momenat i sa distance uspio da savlada Pandurovića za konačnih 1:1...

Partizan - Inter 1:1, 12. decembar 1990.
Izvor: YouTube/krkipfc

Inter je do kraja susreta uspio da dovrši posao i sačuva neriješen rezultat, svjestan da će se plasirati u četvrtfinale, gdje su potom savladali Atalantu. Partizan nije imao sreće da ga žrijeb spoji sa "nerazurima" u punoj snazi, timom koji je do kraja takmičenja bio bolji i od Sportinga u polufinalu i Rome u finalu.

Mlada i talentovana generacija crno-bijelih ostala je bez posljednjeg evropskog trzaja u eri jugoslovenskog fudbala. Bio je to posljednji put da je stadion "JNA" ugostio neku evropsku ekipu sve do završetka sankcija SR Jugoslaviji.

Tada će i Partizan i srpski fudbal već izgledati daleko drugačije...

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC