• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rene Igita: Niko kao ja!

Neponovljiv, originalan, lucidan, ekscentričan, kontroverzan ... sve je to bio i ostao legendarni golman kolumbijske reprezentacije Rene Igita.

 Rene Igita: Niko kao ja! Izvor: MONDO

Ipak, za razliku od vremena kada je kudravi Kolumbijac harao fudbalskim terenima i zabavljao svet svojim ludorijama današnji fudbal apsolutno je podredjen rezultatu, a golmani su, po pravilu, "dosadni".

"Fudbal je sada sve više biznis. Vlasnici klubova žele samo rezultate i zato se golmani trude da prave što jednostavnije poteze, brzo ispucavaju loptu napred i izbegavaju komplikovane situacije", rekao je Igita agenciji Rojters.

Igita, koji je bio poznat po avanturama van šesnaesterca i atraktivnim driblinzima, istakao je da voli "golmane zabavljače", ali njih, kako je ocenio, nema medju današnjim čuvarima mreže.

"Moj tip golmana je onaj koji igra na rezultat i ozbiljno shvata svoju ulogu u timu, ali istovremeno i zabavlja navijače koji su platili kartu", rekao je 41-godišnji Kolumbijac.

"Danas, medjutim, ne vidim ni jednog takvog", dodao je Igita, koji se još aktivno brani u dresu kolumbijskog drugoligaša Deportiva.

Igita, koji je svojevremeno sebe opisao kao prvog golmana-libera na svetu, najatraktivniji potez u karijeri izveo je 1995. na prijateljskoj utakmici koju su na stadionu Vembli odigrale Engleska i Kolumbija.

Tada je Džejmi Rednap pokušao da ga lobuje, a Kolumbijac je u padu sa dve noge iza ledja izbio loptu sa gol linije (tzv. škorpionova odbrana).

Eksentrični način odbrane gola umeo je i da mu se "obije o glavu". Na Mundijalu u Italiji 1990. Igita je protiv Kameruna istrčao sa loptom do centra terena, gde mu ju je oduzeo Rože Mila i postigao gol za pobedu afričkog tima od 2:1.

Igita je, takodje, poznat kao golman koji je u karijeri postigao dosta golova (41) iz penala i slobodnih udaraca.

"Danas mnogi golmani izvode prekide i to je ono što me raduje", rekao Igita, koji je nedavno angažovan za trenera golmana mladjih nacionalnih selekcija Kolumbije.

Igita je pre četiri godine dobio je otkaz u ekvadorskom prvoligašu Aukasu, jer je bio pozitivan na kokain, a fudbalu se vratio prošle godine u dresu venecuelanskog Guarosa, da bi ove potpisao za Deportivo.

(www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC