• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tajna Barsinih uspjeha - La Masia!

Prvi put u istoriji su sva trojica kandidata za Zlatnu loptu - Andres Inijesta, Lionel Mesi i Ćavi Ernandez - ponikla u istoj školi fudbala.

 Tajna Barsinih uspjeha - La Masia! Izvor: MONDO

Događalo se već da prva tri mjesta u izboru za Evropskog fudbalera godine zauzmu članovi istog kluba.

Zlatnu loptu magazina "Frans fudbal" - koja je 2010. ujedinjena sa titulom FIFA Svetskog fudbalera godine - osvajao je 1988. i 1989. Marko van Basten, dok su pratioci bili njegovi klupski drugovi: Rud Gulit i Frank Rajkard, odnosno Franko Barezi i Rajkard.

Međutim, ove godine se prvi put dogodilo da trojica najboljih ne samo da brane boje istog kluba, nego i da su učili fudbal na istom mjestu!

Andres Inijesta, prošlogodišnji laureat Lionel Mesi i Ćavi Ernandez svi su potekli iz Barselonine omladinske škole, sada već čuvene La Masie.

Dan uoči uručenja nagrade na svečanosti u Cirihu, sajt "Goal" je objavio omaž akademiji, podsetivši da se La Masia nalazi na prostoru na kojem je tokom izgradnje Nou Kampa bio veliki magacin i da kao takva funkcioniše od 1979. godine.

Tada je legendarni Johan Krojf ubedio predsjednika Đozepa Nunjeza u neophodnost i ispravnost oslanjanja na sopstvene resurse.

Da je Krojf bio apsolutno u pravu vidi se iz činjenice da su dres "blaugrane" desetak godina kasnije obukli Amor, Buskets senior, Gvardiola, Serđi - osvajači evropske titule 1992.

U narednom talasu došao je De la Penja, pa Ćavi i Pujol. La Masia iznedrila je i neke od najvećih asova današnjeg fudbala, od kojih neki nisu više članovi Barse - Inijesta, Pike, Fabregas (Arsenal), Reina (Liverpul), Valdez, Arteta (Everton)...

Naravno, najveća zvijezda je Leo Mesi, koji je uključen u sistem kao trinaestogodišnjak po dolasku iz Argentine, a još traje afirmacija Pedra, Krkića, Đefrena...

Velike zasluge za atraktivnu igru Katalonaca pripadaju još jednom Holanđaninu, Luju van Galu, koji je kao šef struke Barselone insistirao da se fudbaleri od malih nogu uče pas igri i da se takav stil forsira kroz sve selekcije kluba.

Igra Barselone danas predstavlja mešavinu holandskog "totalnog fudbala", koji podrazumijeva sposobnost igre na različitim pozicijama i tradicionalne španske igre po zemlji, do noge, bazirane na latinskom talentu.

Klinci iz La Masie imaju priliku da stasavaju uz svoje idole, uče se da ih oponašaju na terenu, dok paralelno postaju prijatelji i stiču osjećaj pripadnosti klubu.

Nije, onda, čudo što Barselona u posljednje vrijeme ozbiljno "šije" konkurentski Real Madrid, koji godinama kupuje sve najbolje na tržištu igrača i trenera, ali mu se ipak događaju katastrofe poput novembarskih 0:5 na Nou Kampu.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC