• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Oduzeta mu titula i 404 miliona evra: Ko je kontroverzni Bernar Tapi koji je mučen i prebijan?

Autor Dragan Šutvić

Francuski biznismen Bernar Tapi vrlo je kontroverzna ličnost.

 olimpik marsej bernar tapi biografija Izvor: Profimedia

Čovek koji je namještao sve što je moglo da se namjesti. Tako je najlakše opisati Bernara Tapija, kontroverznog bivšeg predsjednika Olimpika iz Marseja, čovjeka koji je danas ponovo u centru pažnje svetkih medija. On je sa suprugom Dominik preživio nasilje u porodičnom domu.

Možda će vas zanimati

Provalnici su u kuću upali dok je par spavao, a Bernar i Dominik bili su vezani, mučeni i udarani, čak i bejzbol palicama, dok nisu otkrili gdje su novac i nakit.

Tapi je jedna od najkontroverznijih ličnosti u istoriji evropskog fudbala. Nama je daleko poznatija anegdota o Crvenoj zvezdi, kada je Dika Stojanović odbio novac za kiks u finalu Kupa evropskih šampiona, ali nekadašnji prvi čovjek tima iz Marseja ima još grijehova.

Francuska zvanično nema šampiona za sezonu 1992/93, jer je Bernar Tapi namještao mečeve u prvenstvu. Njegovu prevaru svijetu otkriva Žak Glasman, o kom smo detaljnije pisali u našem serijalu prošle godine.

Dve godine nakon što je Crvena zvezda savladala Olimpik Marsej u Bariju, Francuzi su ponovo igrali finale elitnog takmičenja. Ovog puta kontroverzni biznismen namjestio je meč u prvenstvu, kako bi njegovi igrači mogli da odmore pred najbitniju utakmicu u klupskoj istoriji. To se brzo saznalo.

Glasman, koji je srušio ovu kulu od karata nije napravio veliku karijeru, ali je na neki način svijetu pokazao kakav čovjek je Bernar Tapi. Za to je nagrađen FIFA nagradom za fer-plej.

Francuz je bio dugogodišnji vlasnik kompanije Adidas, a na kraju je taj posao ostao zapamćen po velikom skandalu.

Sudski postupak koji je završen 2017. godine nanio je težak udarac Tapiju. Tada je Apelacioni sud donio presudu po kojoj je dužan da vrati čak 404 miliona evra koje su mu ranije isplaćene. Istraga je vođena zbog prodaje Adidasa, a ispostavilo se da je desetak godina ranije Tapi imao kontakte sa jednim od sudija u tom sporu.

Pored malverzacija u svijetu fudbala Tapi je bio medijski magnat, glumac, pjevač, voditelj na televiziji, političar, ministar u Francuskoj,... Prije svega toga, vrlo kontroverzna ličnost.  

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC