• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dan kad je Evropa upoznala Borac: Prije 46 godina crveno-plavi debitovali na evropskoj sceni!

Autor Dragan Šutvić

17. septembra 1975. godine Borac je odigrao prvi meč u evropskim kupovima

 fk borac debi na evropskoj sceni 1975 2021  Izvor: Promo/FK Borac/arhiva

Fudbalski klub Borac je, računajući zvanična takmičenja UEFA, odigrao 18 mečeva na evropskoj sceni.

Starom kontinentu se prvi put predstavio na današnji dan, prije tačno 46 godina!

Možda će vas zanimati

Plasmanom u finale Kupa SFRJ, u kojem je kasnije poražen od Hajduka (1:0) 29. novembra 1974. godine, Borac je stekao pravo učešća u Kupu pobjednika kupova, obzirom da su "bili" u istoj sezoni osvojili i jugoslovenski šampionat.

Borcu su, naime, davane minimalne šanse jer ga je, kao tadašnjeg drugoligaša, žrijeb spojio sa Crvenom zvezdom, predvođenu Duletom Savićem, "Pižonom" Petrovićem, "Kuletom" Aćimovićem...

Ipak, crveno-plavi su Beograđane, predvođene trenerom Miljenkom Mihićem deklasirali Marakani rezultatom 1:4, uz dva gola Abida Kovačevića, a potom eliminisao Sarajevo, Olimpiju i Željezničar, te za 29. novembar 1974. godine zakazao veliko finale sa splitskim Hajdukom.

Međutim, Oblak, Jerković, Šurjak i družina bili su prejaki, ali je i taj veliki uspjeh bio dovoljan da banjalučki klub zaigra u nekom od evropskih takmičenja.

Na pomenutih 18 evropskih utakmica, Borac je upisao sedam pobjeda, četiri remija i sedam poraza, uz 31 postignut i 30 primljenih golova.

U prvom kolu, Borac je snage odmjerio sa Rimelanžom, koji je "lak zalogaj" za crveno-plave.

U dvije utakmice, 17. septembra i 2. oktobra 1975. godine, Borac je postigao 14 golova, od čega je šest bilo djelo Muhamed Ibrahimbegović, koji i dalje drži klupski rekord po broju golova na evropskoj sceni.

Ipak, revanš sa Luksemburžanima ostao je u sjeni sukoba trenera Marovića sa jedne i Vladimira Ćulafića sa druge strane, zbog kojeg je strateg Banjalučana, po povratku u grad na Vrbasu, odlučio da podnese ostavku. Zamijenio ga je Miljenko Mihić, koji je predvodio Crvenu zvezdu kada je doživjela već pomenuti kup-poraz od Borca.

Izvor: Promo/FK Borac/arhiva

U drugom kolu, Borac se namjerio na mnogo slavniji belgijski Anderleht, koji je već do tad 16 puta bio državni šampion.

Prvi meč u Briselu završen je pobjedom Belgijanaca rezultatom 3:0. U revanšu je bilo 1:0 za Borac, ali su igrači Anderlehta, kasnijeg osvajača takmičenja, izjavljivali nakon utakmice da su, uz brojne šanse koje Borac nije iskoristio, strepili za prolazak u četvrtfinale.

BORAC – RIMELANŽ 9:0 (3:0)

strijelci: 1:0 Cetina (6.), 2:0 Ibrahimbegović (14.), 3:0 Cetina (16.), 4:0 Jurković (32.), 5:0 Ibrahimbegović (48.), 6:0 Ibrahimbegović (57.), 7:0 Ibrahimbegović (58.), 8:0 Cetina (60.), 9:0 Ibrahimbegović (73.), stadion: Gradski u Banjaluci, gledalaca: 8 000, sudija: Kasa (Malta), pomoćnici, Desire i Gulija (obojica sa Malte), žuti kartoni: Vidačak i Jurković (Borac).

BORAC: Ađanski, Vukelja (Marjanović), Kušmić, Vidačak, Brnjac, Cetina, Ćulafić (Jurković), Smileski, Ibrahimbegović, Kreso, Kovačević.

RIMELANŽ: Bodeon, Šliter, Pavlovski, Lesinski, Esenbart, Turčik, R. Kardoni, Fumanti (Aneli), Lomber, F. Kardoni, Bauer (Roman).

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC