• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Crna šuma" otišla u istoriju: Emotivan oproštaj u Frajburgu, trener plakao, pa vodio navijanje na tribini!

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

Fudbaleri Frajburga i njihovi fanovi na najljepši način oprostili se od svog Drajzam stadiona, odnosno čuvene "Crne šume".

 drajzam stadion frajbrug crna šuma oproštaj trener plakao i vodio navijanje Izvor: Profimedia

Emotivno veče u Frajburgu u nedjelju na utakmici protiv Augzburga.

Domaći fudbaleri sa ubjedljivih 3:0 savladali su Augzburg i poslije šest kola ostali uz Bajern jedina neporažena ekipa u novoj sezoni Bundeslige.

Međutim, ovaj meč bio je poseban za sve ljubitelje fudbala u Frajburgu, jer je bio posljednji duel njihovih ljubimaca na Drajzam stadionu, odnosno popularnoj “Crnoj šumi”.

Frajburg je izgradio novi Europa Park na koji će preseliti nakon predstojeće reprezentativne pauze, a oproštaj od svog dosadašnjeg doma bio je vrlo emotivan.

Navijači su pjesmom proslavljali pobjedu i klicali igračima Frajburga koji su sjedili na travnjaku, dok je trener Kristijan Štrajh plakao.

Najdugovječniji trener u Bundesligi koji vodi prvi tim Frajburga od 2011. godine, nakon toga se popeo na tribinu i sa megafonom poveo čuvenu pjesmu “Na Drajzamstadionu smo kod kuće”.

"Ne pripadam na tribinu, tamo su trebali igrači da budu. Ja sam samo trener, a igrači na terenu su ti zbog kojih publika dolazi. Ali da nisam to uradio mnogi bi bili razočarani. Ovdje sam 25 godina, svaki dan sam tu, odradio sam nebrojeno mečeva I hiljade treninga, sada mogu da uživam", rekao je Štrajh koji je u klub stigao još 1995. godine.

Prije preuzimanja prve ekipe radio je kao trener mlađih kategorija, a nakon preuzimanja prve ekipe vodio je Frajburg na, za sada, 363 utakmice.

U međuvremenu Frajburg je sa njim na klupi osim Bundelige igrao I Ligu Evrope, Bundesligu, ali je I izspadao u njemačku “Cvajtu” iz koje se 2016. vratio u najviši rang.


STADION PREKRATAK I "NIZBRDO"

Drajzam stadion poseban je iz mnogo razloga, 1993. godine postao je prvi stadion na sloarnu energiju, a solarni paneli na njegovom krovu proizvode 250.000 kilovat sati godišnje.

Međutim, ono što je zanimljivije je da je stadion pet metara kraći od dozvoljenog, te da ide “nizbrdo”, odnosno visinska razlika između dva gola je 98 centimetara.

Samo zahvaljujući specijalnoj dozvoli saveza na njemu su se igrale utakmice Bundeslige!

Drajzam stadion više ne ispunjava UEFA standarde, odnosno na njemu se ne mogu igrati grupne faze evropskih takmičenja.

Sa kapacitetom od 24.000 mjesta, od kojih je 10.000 predviđeno za stajanje bio je treći najmanji stadion u Bundesligi, iza stadiona Union Berlina i Grojterfirta.

Popularna “Crna šuma”, nazvana po predjelu koji okružuje Frajburg bio je jedno od najnezgodnijih gostovanja za klubove u Njemačkoj, pa i one najveće.

Minhenski Bajern tek iz petog pokušaja upisao je prvu pobjedu na njemu, a od 21 gostovanja Bavarci, koji dominiraju njemačkim fudbalom”, upisali su 11 pobjeda u Frajburgu.

Borusija Dortmund ovdje je pobjeđivala deset puta, a na posljednja dva meča je izgubila, dok je njena imenjakinja iz Menhengladbaha samo jednom slavila na Drajzam stadionu.

“Crnu šumu” pamti I nekadašnji golman Bajerna Oliver Kan koji je u aprilu 2000. godine ovdje pogođen golf lopticom i zaradio par šavova, a Frajburg je zbog ovog incidenta kažnjen sa 75.000 tadašnjih njemačkih maraka.


Ono što je zanimljivo je i da je Drajzam stadion imao najgoru gostujuću tribinu, koja je prilično nisko, sa ogradom, stubovima I mrežom, pa je ponekad jako teško ispratiti sve šta se dešava na terenu.

Frajburg se sada seli na moderni Europa Park koji je koštao oko 130 miliona evra, a novi stadion biće zvanično otvoren 7. oktobra prijateljskom utakmicom protiv Sent Paulija, a 16. oktobra na njemu će Frajburg ugostiti Lajpcig u okviru Bundeslige.

"Kada je nešto prelijepo, teško je to ostaviti, ali svemu dođe kraj. Nećemo se sada pretvarati da to ne želimo. Dolazi nešto novo, nešto pozitivno, imaćemo sjajan novi stadion za koji smo svi radili, nije nam poklonjen. Ovo je oproštaj, ali I novi početak", poručio je Štrajh.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC