• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Probao da namjesti finale sa Zvezdom pa robijao i platio 400 miliona kazne: Evo ko je bio kontroverzni Bernar Tapi!

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

Bernar Tapi je bio čovek sa mnogo lica, a malo njih je bilo časno.

 ko je bio kontoverzni bernar tapi olimpik marsej zvezda Izvor: MNPress/Profimedia

Ligu šampiona 1993. godine osvojio je Olimpik Marsej, koji je te godine bio i šampion Francuske, iako to ne piše u zvaničnim dokumentima! 

A razlog za to je nedavno preminuli Bernar Tapi, rođeni Parižanin koji je svojim mutnim radnjama napravio niz skandala kako u fudbalu, tako i u poslovnom svijetu i politici. 

Čovjek koji je počeo tako što je preprodavao televizore nizom špekulacija na berzi i preprodajom raznih firmi stekao je enormno bogatstvo. Preuzeo je Olimpik Marsej 1986. godine i odmah krenu da sipa novac u svoj projekat. A ideja je bila dominacija ne samo u Francuskoj nego i u Evropi. 

Bajka je trajala sve do 1993. godine kada je zvanično postao prvak Evrope sa Olimpikom, ali tada je krenuo i Tapijev pad, pošto je Žak Glasman otkrio njegove prevare i pokrenuo veliki proces u francuskom fudbalu. 

Tapi je suspendovan, morao je i u zatvor 1996, godine. Olimpiku je oduzeta titula prvaka Francuske, ali su te godine u finalu LŠ savladali Milan i zvanično do danas ostali prvaci Evrope. 

Kasnije se saznalo da je Tapi probao da namješta i mečeve u Evropi, pa je tako tehnički direktor Crvene zvezde 1991. godine Vladimir Cvetković otkrio šokantne detalje. 

"Odbio sam ponudu da prodam finale u Bariju! U startu sam presjekao. Nema ništa od toga "ali". Rekao sam: igraćemo za narod, igraćemo za Srbiju. Nisam želio da neko te moje riječi protumači kako Cvele hoće da se prikaže kao heroj. Učinio sam samo ono što mi je nalagala moja savjest, ljubav prema Srbiji, ovom narodu, svojoj deci i budućim generacijama Zvezde", rekao je o toj nepristojnoj ponudi Cvetković u intervjuu za "Ekspres".

Tadašnji golman i kapiten crveno-bijelih Stevan Dika Stojanović je takođe pričao kako su ljudi Bernara Tapija pokušavali da ga potkupe!

"Nakon upoznavanja, objasnili su mi na čistom srpskom da je predsjednik Olimpika Bernar Tapi odlučio da ne rizikuje sa finalnom utakmicom i da je crna torba puna novca koji je namijenjen meni. Rekao sam im da u timu ima mnogo većih zvijezda od mene, ali oni su insistirali da baš ja uzmem novac. Okrenuo sam se i bez riječi krenuo ka vratima sobe, a oni su mi prijetili da će u slučaju pobjede Olimpika svima razglasiti da je golman Crvene zvezde uzeo novac i da su bili sigurni u trijumf. Olimpik je bolji i sigurno će pobijediti, zato je i tebi bolje da uzmeš novac, ponavljali su uglas", objasnio je jednom prilikom Stojanović.

Tapi osim fudbalskih skandala nije bio daleko od kontroverzi ni u biznisu, pa je tako dugo godina bio na čelu "Adidasa". To se završilo tako što je 2017. godine sud presudio da je Tapi dužan da vrati 404.000.000 evra koje je sam sebi isplatio iz dobiti kompanije!

On je takođe tokom života posjedovao mnoge medije, isprobao se kao glumac, pjevač i voditelj, a u politici je stigao i do mjesta ministra. 

Na kraju je pred smrt prebijen tokom pokušaja pljačke u kojoj je orobljena njegova vila.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC