• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Danas si "biser", sutra je već neko drugi: Nikolić i Petrović od nezamjenjivih do "mrvica", a Zvezda čekala lijep novac!

Prošle sezone Veljko Nikolić i Njegoš Petrović koristili su blagodeti statusa "bonus" i igrali praktično svaki meč za Zvezdu, a sada je situacija skroz drugačija. Teško dolaze do minutaže i na malim utakmicama, a tek sada će klub teško zaraditi na njima.

 veljko nikolić njegoš petrović biseri fk crvena zvezda sada iamju malu minutažu Izvor: MN PRESS

U prva tri mjeseca ove sezone bilo je mnogo toga dobrog u Crvenoj zvezdi. Nije ostvaren plasman u Ligu šampiona, ali jeste nastavljen kontinuitet igranja u evropskim takmičenjima. Zvezda zaista odlično "gura" u Ligi Evrope, u prvenstvu ima blagi zaostatak u odnosu na Partizan, a ono što je najvažnije je da je ekipa nastavila da raste kod Dejana Stankovića koji je protiv Ludogoreca održao pravi "čas fudbala".

U tom meču nije mogao da računa na četvoricu od petorice najboljih igrača tima, ali su zato neki drugi fudbaleri iskočili u prvi plan što je jedna od blagodeti velikog rostera. Ipak, teško je balansirati minutažu velikog broja igrača, pa su zato neki igrali mnogo manje nego što se možda pretpostavljalo.

Dejan Stanković je do sada koristio čak 30 fudbalera na 18 mečeva, ali su neki od njih u međuvremenu već napustili ekipu, prosto jer nije bilo prostora da dobiju šansu.

Srđan Babić, Nikola Krstović i Željko Gavrić su počeli sezonu sa manjom ulogom u Zvezdi, povremeno su dobijali šansu, ali kada su stigle prave ponude za njih - otišli su kao i Erik Jirka, Srđan Spiridonović i još neki fudbaleri na koje na "Marakani" nisu ozbiljno računali.

Najveću minutažu do sada u Zvezdi ima Mirko Ivanić koji je jedini igrao na svim utakmicama, ali ne baš svaki minut. Znao je Stanković da ga izvede u utakmicama koje su riješene, ali i da ga uvede u igru kada ne ide sve kao "po loju".

Sačuvao se od povreda i sakupio ukupno 1.404 minuta u sezoni, a ne drastično manje od njega igrali su i Milan Rodić (1.382 minuta), Seku Sanogo (1.286), Aleksandar Dragović (1.260), Aleksandar Katai (1.174), Milan Borjan (1.170), Gelor Kanga (1.088)...

Interesantno je da je El Fardu Ben propustio samo tri utakmice, ali još nije stigao do hiljadu minuta, pošto je uglavnom ulazio sa klupe, dok je i Miloš Degenek na tek 695 minuta što je posljedica neigranja na početku sezone.

Podatak o minutaži posebno "bode oči" za dvojicu fudbalera: Veljka Nikolića i Njegoša Petrovića.

Izvor: MN PRESS

Prethodne sezone, kada su igrali gotovo svaki meč u Superligi zbog pravila o "bonus" fudbalerima, činilo se da su zadobili poverenje Dejana Stankovića i da njih računa bez obzira na gubljenje tog statusa u 2021/22. Ipak, sada djeluje da je pred njima put novog dokazivanja kako bi mogli da dođu na prag prvog tima.

Veljko Nikolić je odigrao šest mečeva i na njima upisao tek 173 minuta, dok je Njegoš Petrović nastupio na pet sa još slabijom minutažom - 135. Jasno je da su daleko od prosjeka iz prošle sezone od po 3.000+ minuta...

"Zvezdini biseri", kako ih je nazvao generalni direktor Zvezdan Terzić, nisu se proslavili tokom priprema i kao da je tada Stanković odlučio da veruje iskusnijima - Sekuu Sanogu i Geloru Kangi. Više od njih igrao je i povratnik Nenad Krstičić (683 minuta), dok je mjesto centralnog veznog koje je Slavoljub Srnić (270) dobio u mečevima protiv Šerifa i Ludogoreca potvrda da trenutno nema povjerenja u Petrovića i Nikolića. Štaviše, u Razgradu je sa klupe prije njih dvojice ušao i mladi Petar Stanić koji je do ove sezone igrao u Prvoj ligi Srbije.

Čak i uz umor koji nosi prethodni period, i izostanke brojnih igrača, Nikolić i Petrović su su meč protiv Metalca za vikend posmatrali sa klupe, sve dok u drugom minutu nadoknade Ivanića nije zamijenio momak iz Krupnja.

Izvor: MN PRESS

Osim ovog meča, Petrović je igrao 22 minuta protiv Novog Pazara, devet protiv TSC-a, 14 u Klužu i punih 90 sa Napretkom, dok je malo po malo i Nikolić stizao do slične minutaže. Odigrao je pola sata u porazu od Šerifa, sat vremena sa Napretkom, poluvrijeme protiv TSC-a, kao i još 17 minuta sa Novim Pazarom i četiri protiv Čukaričkog, što je sve premalo ako uzmemo u obzir da je Zvezda u njih polagala velike nade i nadala se lijepim transferima.

Veću minutažu od Petrovića ove sezone ima mladi Marko Lazetić, dok je recimo i treći golman Miloš Gordić sakupio više minuta od Veljka Nikolića.

U ljeto 2020. godine Zvezdan Terzić je najavio da će morati da ih proda, kao i Željka Gavrića koji je već otišao u Ferencvaroš, ali nije bilo prave ponude - ili se nije ni dogodila - tako da su Petrović i Nikolić još igrači Zvezde.

Zvezda nije uspjela da dobije očekivani novac na njima kada su imali po 50 utakmica u sezoni u nogama, a jasno je da će sa trenutnom biti još dalje od prodaje, odnosno od dobrog transfera kojim će sve strane biti zadovoljne, međutim Stanković sluša formu igrača i zato su njih dvojica toliko daleko od tima.

Igrali su malo, ali ono što smo videli od njih je zaista bilo ispod nivoa koji diktira konkurencija, pa će morati da se probude jer kraj njihovog imena više ne piše "biseri" - taj nadimak sada su preuzeli drugi.

Od pomenutog Stanića, pa sve do Marka Lazetića za koga je stigla ponuda od 5 miliona evra.

A odigrao je 150 minuta fudbala - za cijelu profesionalnu karijeru...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC