• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZVEZDA: Snijeg se topi sa 400.000 evra

"Samo priključivanje grijača košta gotovo 400.000 evra, što je velika investicija", kaže direktor Stadiona Crvene zvezde Miodrag Ćorović.

 ZVEZDA: Snijeg se topi sa 400.000 evra Izvor: MONDO

Snijeg i kolaps sistema.

Dok na fudbalskim stadionima u Srbiji jedva da ima stolica, dok su reflektori pojam, ko uopšte razmišlja o sistemu zagrijavanja travnjaka!?

Za sada, najbliži da instalira takav sistem je FK Crvena zvezda, na čijem stadionu postoje grijači i urađena drenaža, ali oni još nisu povezani sa kotlarnicom.

Djeluje kao da to može da bude urađeno preko noći, ali...

"Samo priključivanje grijača košta gotovo 400.000 evra, što je velika investicija", kaže za "Večernje novosti" direktor Stadiona Crvene zvezde Miodrag Ćorović.

"Sistem nije povezan sa kotlarnicom, iako je instalacija dovedena gotovo do terena.. U sistem staje 50.000 litara glikola ili, prostije, antifriza, a kotao mora da bude snage 1,2 megavata. Na prvi pogled investicija je velika, ali se ona brzo isplati, jer čuvate travu, nema čišćenja snega", dodaje Ćorović.

Stadion Crvene zvezde dobio je grijače u velikoj rekonstrukciji koja je sprovedena za potrebe Univerzijade 2009. godine, ali konkretno posao oko zagrijavanja terena nije dovršen do kraja.

Ćorović objašnjava da bi grijači, kada budu proradili, samo održavali temperaturu terena iznad nule. Ne i zagrijavali travu, jer bi je na taj način uništili.

"Grijači samo održavaju temperaturu površine na nekoliko stepeni iznad nule, jer kad bi zaista grijali kao rešo spalili bismo korijen trave i uništili floru. Uštede su velike, korist isto tako. Ruku na srce, u ovoj finansijskoj krizi pričamo o velikim iznosima", svjestan je Ćorović da je 400.000 evra ogroman kapital za srpski fudbal.

Do daljeg, svaki snijeg koji padne u Srbiji, dovešće u pitanje nastavak prvenstva...

"Nije problem kod Zvezde ili Partizana, jer mi možemo da obezbijedimo uslove na terenu i stadionu za održavanje meča, ali ostali ne mogu. Ne postoji mehanizacija za snijeg, jer, vjerujte, jedino lopata čuva travu", dodaje Ćorović.

(MONDO, foto: novosti.rs)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC