• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prosinečki za MONDO: U busu nema narodnjaka

"Nisam protivnik da igrač sluša muziku, ali mislim da nije dobro da u busu, na putu ka stadionu, trešti nekakva muzika", kaže Robert Prosinečki u razgovoru za MONDO.

 Prosinečki za MONDO: U busu nema narodnjaka Izvor: MONDO

Novi trener Crvene zvezde i živa legenda kluba iz igračkih dana Robert Prosinečki, odmah po promociji najavio je da će menjati navike fudbalera i pokušati da stvori novu, napadačku Crvenu zvezdu.

Potom su počeli treninzi... I treninzi... I treninzi.

Zaključujući sa današnjim danom, fudbaleri Crvene zvezde treniraju već 53 dana pripremajući se za nastavak prvenstva. Kontrolne utakmice, a bilo ih je, samo su nagovijestile u kom smjeru Prosinečki želi da menja igru ekipe, koja je blago rečeno izluđivala navijače jesenas. Kao i da to neće biti nimalo lako...

U kojoj je mjeri uspio, pokazaće tek takmičarske utakmice, a prva je u subotu (18.00) sa Smederevom na "Marakani". Ovaj meč trebalo je da bude odigran prije šest dana, ali je sneg odložio početak prvenstva. Ni posle sedam dana, vremenska situacija u Srbiji nije se promijenila.

Snijeg i dalje pada.

Teoretski, zavejani tereni trebalo bi da predstavljaju veći problem za "favorite", timove koji insistiraju na posjedu lopte, napadački orijentisane, "osuđene" na pobjede. Kraće, na Crvenu zvezdu i Partizan... Lakše bi trebalo da bude onima koji će se braniti i ispucavati loptu?

"Tako je u teoriji, ali pitanje je da li će tako biti i u praksi", kaže Prosinečki u razgovoru za MONDO.

Trener, koji će u duelu sa Smederevom prvi put samostalno voditi ekipu u utakmici za bodove, misli da je najvažnije to koja će se ekipa brže adaptirati na uslove igre. A, ne koja će napadati, a koja se braniti...

"Presudno će biti to koja će se ekipa brže adaptirati na uslove igre. Mi ćemo morati da se mijenjamo i prilagođavamo brzo u zavisnosti od terena i uslova. Sigurno je da nećemo insistirati na jednom istom stilu igre, ukoliko budemo vidjeli da ne postoje uslovi da on donese uspjeh", najavljuje Prosinečki da će Crvena zvezda imati "alternativna rješenja" ukoliko željena pas igra ne bude mogla da bude sprovedena u djelo.

"Lakše je kada se igra cijele sezone"



Prosinečki priziva prestanak padavina, ali i ako "Baba Marta" ne posustane, raduje ga činjenica da u prve dve utakmice (5. i 9. marta), njegov tim igra u Ljutice Bogdana, gdje redari dobro obavljaju svoj posao i gdje će teren biti koliko-toliko u dobrom stanju.

"Nadam se da će do vikenda vremenski uslovi da se poboljšaju, mada ćemo mi na 'Marakani' sigurno imati dobar teren, bez obzira na to da li će snijeg da nastavi da pada... Tako da smo 'mirni' bar do prvog gostovanja", kaže Prosinečki, koji je od 1987. do 1991. godine odigrao više od 150 utakmica za Crvenu zvezdu i učestvovao u pohodu na titulu prvaka Evrope.

Te uspjehe ostvario je sa po dva ciklusa priprema u toku sezone. Treniralo se "suvo" i ljeti i zimi... A, kada je iz Crvene zvezde prešao u Real Madrid shvatio je koliko je lakše kada se ekipa dobro spremi tokom ljeta i potom samo "podgrijava" formu tokom prvenstva.

"Imamo tu nesreću da nam je klima takva kakva je, kao i da su uslovi na stadionima na kojima igramo skromni, pa je zimska pauza neophodna... Tako je bilo i kad sam ja bio igrač, a kada sam otišao u inostranstvo, konkretno u Španiju, imali smo jedne ljetne pripreme i posle cijele sezone samo održavali formu", opisuje Prosinečki i nadovezuje se:

"To je lakše i za trenera i za igrače... Znam da bi moji igrači to voljeli. I ja bih volio da sam na njihovom mjestu. A, evo mi treniramo neprekidno od 10. januara", priznaje Prosinečki da je i njemu i igračima dosta hotela, putovanja, selidbi i treninga.

Ekipa se u utorak vratila sa trećih priprema van Beograda, iz Budve, i do utakmice sa Smederevom treniraće kraj "Marakane".

Izvještavajući sa priprema, novinari najčešće saznaju kako to igrači "ubijaju" slobodno vreme. Soni, bilijar, stoni tenis, internet, Facebook, Skype, kafe...

Kako je Prosinečki koristio slobodno vrijeme tokom 53 dana priprema?

"Manje-više, vreme sam provodio sa kolegama iz stručnog štaba. Pričali smo o taktici, razmjenjivali utiske sa treninga, utakmica, pripremali svaki naredni trening, analizirali sitnice, koje možda djeluju nebitno... Kada to nije bio slučaj, čitao sam, gledao TV ili bio uz kompjuter", kaže Prosinečki, koji paralelno priprema i diplomski ispit za PRO licencu.

"Ne spremam motivacione govore"



Da li se opuštate uz muziku u slobodno vrijeme? I šta slušate?

"Vrlo malo vremena imam da slušam muziku. Ali, ako me već pitate, onda je to rok...", otkriva Robi.

Onda jerovatno imate problem kada su igrači u autobusu... Oni mahom slušaju narodnjake?

"Ha, pa imaš krivu informaciju, ne slušaju se narodnjaci u našem autobusu", odgovara Prosinečki.

Nije to informacija, to je samo pretpostavka, jer skoro da nema sportskog kolektiva u Srbiji, koji ne krije da u busu "cijepa" narodnjake. Odnosno, da je samo pitanje koji će sportista "dohvatiti" muzički plejer pored vozača... A, onda se hitovi redaju kao na traci.

"Ne, kod nas je malo drugačije. Ne znam koliko bi im takva muzika pomogla. Kada idemo busom na trening ili utakmicu potrebna im je koncentracija", kaže Prosinečki, koji ne ulazi u to šta koji igrač privatno sluša.

"Nisam protivnik da igrač sluša muziku, svako ima svoj način da se koncentriše, ali mislim da nije dobro da u busu, na putu ka stadionu, trešti nekakva muzika", pojašnjava mladi trener, rođen 12. januara 1969. godine.

Kada je riječ o autobusu i putu na utakmicu, da li su vama kao igraču puštali velike utakmice iz prošlosti pred važne mečeve? I da li vi namjeravate da ovoj generaciji igrača pustite neki od duela iz slavnih vremena?

"Rijetko smo gledali velike utakmice iz prošlosti pred put na neku našu bitnu utakmicu... Više se pričalo o narednom protivniku ili smo baš utakmice te ekipe i gledali. A i ja ne mislim da je igračima Crvene zvezde potrebno da ih neko motiviše tako što će im puštati utakmice iz slavnih vremena... Tu je sada i YouTube, pa ko želi da se na taj način motiviše", kaže Prosinečki.

Pojedini treneri ne kriju da imaju posebnu literaturu iz koje izvlače motivacione govore za ekipu, pred velike duele. Da li se i vi pripremate za trenutak kada bi trebalo da motivišete ekipu ili jednostavno odlučite šta ćete im reći u trenutku?

"Ni to ne radim... Ja ću sa svakim igračem da porazgovaram, ako on ima neki problem i zatraži savjet od mene. Ali, šta će njima motivacioni govori? Fudbaleru Crvene zvezde motivacija ne smije da fali. Zar nije dovoljno to što nose crveno-bijeli dres? Zar nije dovoljno to što ih napolju, na tribinama, čeka toliko ljudi?", uzvraća pitanjem Prosinečki i trebalo bi da je u pravu.

"Kada si fudbaler Crvene zvezde motiv pronalaziš u potrebi da pobijediš svakoga", podvlači Robert Prosinečki.

(N. Janković - MONDO, foto: crvenazvezdafk.com, MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC