• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Selektor smijenjen poslije 234 utakmice: Počeo 1988. godine, vodio ih na 4 Mundijala, a cijela zemlja ga zvala Profesor!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Legendarni stručnjak vjerovatno završava karijeru na ovaj način, ali će njegovi rezultati ostati istorijski!

 oskar tabarez nije više selektor urugvaja Izvor: Profimedia

Legendarni selektor Urugvaja Oskar Tabarez (74) smijenjen je nakon gotovo 16 godina na toj funkciji! Profesor, kako su ga zbog obrazovanja i posla kojim se bavi kada nije pored fudbalskog terena zvali, platio je ceh lošijim rezultatima u južnoameričkim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

Ovako je prekid jedan od najdužih selektorskih mandata u fudbalskoj istoriji, pošto je Oskar Tabarez na klupu Urugvaja sjeo davne 2006. godine, nakon što je nacionalni tim uspio da se plasira na samo jedan od posljednja četiri Mundijala. To mu nije bio prvi put da radi kao selektor, pošto je Urugvaj predvodio između 1988. i 1990. godine, a između ostalog i na Svjetskom prvenstvu u Italiji.

Možda će vas zanimati

Istog dana kada je drugi put preuzeo nacionalni tim, Tabares je predstavio plan koji je potpuno promijenio fudbalsku istoriju u Južnoj Americi.

Zbog njegovog viđenja fudbala i promjena koje su napravljene u seniorskoj i svim mlađim selekcijama, Urugvaj je postao jedna od najvećih sila na kontinentu, tim gotovo ravnopravan Brazilu i Argentini. Kao potvrda toga stigli su rezultati, polufinale u Južnoj Africi 2010. godine, nokaut fazu četiri godine kasnije i ispadanje od kasnijeg šampiona Francuske na Mundijalu u Rusiji 2018. godine!

Uz to, osvojen je i kontinentalni trofej pošto je Kopa Amerika stigla u vitrine saveza 2011. godine, a tokom decenije i po na klupi Tabarez je promovisao bezbroj svjetski poznatih fudbalera. između ostalih sarađivao je sa Godinom, Forlanom, Suarezom, Kavanijem i drugima, koji su na svoj način pisali istoriju fudbala.

Tokom tog puta Oskaru je dijagnostifikovana teška bolest (Gilen-Bareov sindrom), zbog koje su mu oslabili mišići nogu. Mečeve reprezentacije na prethodnom Svjetskom prvenstvu vodio je na štakama, a često su mu za kretanje bila potrebna i invaldiska kolica. Nije odustajao, Urugvaj je bio čedo koje je stvorio praktično ni iz čega, pa je morao da gleda velike rezultate svoje omiljene generacije.

Na kraju, rastanak dolazi nakon skoro 16 godina saradnje, kada Tabarez ima 74 godine i vjerovatno završava trenersku karijeru. Urugvaj trenutno ima 16 bodova iz 14 odigranih mečeva i zauzima sedmo mjesto u kvalifikacijama koje imaju 10 učesnika. Zbog niza od četiri poraza ispali su sa mjesta koje vodi na Mundijal u Kataru, a četiri prvoplasirane selekcije naći će se tamo. Peta reprezentacija će morati kroz baraž, što bi trenutno bila dobra opcija za Urugvajce.

PROČITAJTE I OVO

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC