• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ostaje na klupi Hrvatske do EURO 2024: Zlatko Dalić produžio ugovor!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Predsjednik Fudbalskog saveza Hrvatske (HNS) Marijan Kustić i selektor "kockastih" Zlatko Dalić dogovorili su produženje uspješne saradnje, pa "srebrni kormilar" potpisao novi ugovor koji ga veže do UEFA Evropskog prvenstva 2024. godine.

 Zlatko Dalić produžio ugovor sa HNS - ostaje na klupi Hrvatske do 2024. Izvor: Profimedia/Vitaly Nevar/TASS

Zlatko Dalić, inače rođen u Livnu, preuzeo je hrvatsku reprezentaciju u oktobru 2017. godine i uspio da je dovede do FIFA Svjetskog prvenstva u Rusiji. Dalić je u Rusiji poveo "vatrene" do finala Mundijala, odnosno srebrene medalje koja je tu generaciju upisala u istoriju hrvatskog fudbala.

Dalić je potom uspješno prošao kvalifikacije za EURO 2020, gdje je izborio drugi krug takmičenja, a potom je postao prvi hrvatski selektor koji je izborio tri velika takmičenja, osvojivši prvo mjesto u grupi H u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine.

Između tih kvalifikacija, Dalić je s "vatrenima" dvaput izborio opstanak u elitnoj grupi UEFA Lige nacija.

U sjedištu HNS-a, predsjednik Kustić i selektor Dalić dogovorili su nastavak saradnje s najuspješnijim selektorom u istoriji hrvatskog fudbala.

"Zahvaljujem predsjedniku Kustiću i rukovodstvu Saveza na ovakvom izrazu povjerenja. Puno sam puta istakao da za mene nema veće časti od vođenja hrvatske reprezentacije. Iako s ovim poslom dolazi ogromna odgovornost i pritisak, voditi svoju nacionalnu reprezentaciju je najveća privilegija koju jedan trener može imati i zato nisam dvojio kada mi je HNS predložio nastavak saradnje. Proteklih nekoliko mjeseci me uvjerilo da smo na pravom putu, osjećam u sebi veliku energiju i ambiciju da s ovom osvježenom Hrvatskom nastavimo raditi velike rezultate i tako uveseljavati naš narod. Uvjeren sam u naš uspjeh u kvalifikacijama za EURO 2024, a s obzirom na to da je domaćin Njemačka, uvjeren sam da nas čeka nezaboravna atmosfera i podrška naših navijača, a ta slika mi je nevjerovatan motiv za daljnji rad", izjavio je Dalić, a prenijela agencija "Anadolija".

Predsjednik HNS-a je rekao da Dalić samo na osnovu srebra u Rusiji treba imati bezgraničan kredit, ali da sve što je napravio s reprezentacijom nakon toga pokazuje da je idealan čovjek za vođenje Hrvatske.

"Ostvario je uistinu sve rezultatske ciljeve. Dva puta smo kao prvi u grupi izborili velika takmičenja, a pritom je izuzetno uspješno proveo zahtjevnu smjenu generacija pa danas opet imamo reprezentaciju s velikom perspektivom. Zlatko je čovjek koji spaja, koji promoviše zajedništvo, koji zaista cijelog sebe daje u ovaj posao i za nas je bilo jedino logično ponuditi mu produžetak ove uspješne saradnje. Hvala mu što je prihvatio naš prijedlog i što smo se zaista lako dogovorili oko svega. Savez će, kao i do sada, biti puna podrška selektoru i reprezentaciji, radujemo se novim izazovima i novim uspjesima", poručio je predsjednik HNS-a Kustić.

(mondo.ba)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC