• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

IO FS BiH: Ostaje tročlano predsjedništvo!

Najvjerovatnije Srbi i Hrvati iz Izvršnog odbora FS BiH glasali za ostanak tročlanog predsjedništva. Osam glasova bilo ZA, pet PROTIV, jedan SUZDRŽAN…

 IO FS BiH: Ostaje tročlano predsjedništvo!  Izvor: MONDO

Završena je sjednica Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, a epilog zasjedanja fudbalske vlade u Sarajevu ne daje nadu da će Skupština FS BiH 29. marta usvojiti novi Statut i izbjeći sankcije FIFA i UEFA.

Više od polovine članova IO glasalo je protiv ukidanja tročlanog predsjedništva, što znači da Statut neće biti usvojen i da od 1. aprila slijedi automatska suspenzija iz članstva FIFA i UEFA.

"Tokom izjašnjavanja, osmorica delegata glasali su za to da ostane predsjedništvo, petorica su bili za ukidanje predsjedništva, odnosno za usvajanja Statuta, dok je jedan član IO bio suzdržan", rekao je za SC Sport Muhidin Raščić, član IO iz Goražda.

On nije želio da otkrije konkretna imena.

"Nemojte me pitati za imena. Nisam vidio ko je kako glasao".

Međutim, nije teško pretpostaviti da su ljudi iz Fudbalskog saveza Republike Srpske glasali protiv ukidanja predsjedništva, a kao što su najavili, podršku su dobili od partnera iz reda hrvatskog naroda.

Članovi IO FS BiH izjašnjavali su se i o legalnosti održane izborne Skupštine FS Federacije. Sedam članova IO smatralo je da su izbori u FS Federacije BiH nelegalni, dva člana su smatrala da su legalni, a pet članova su bili suzdržani.

IO FS BiH dao je i mišljenje o tužbi agencije Kentaro, koji zahtijeva 4,8 miliona evra odštete zbog kršenja ugovora.

"Ključni zaključak je da se sačeka odgovor advokatskog tima na ovu tužbu, koja u medijima dobiva sve veću pažnju. Cjelokupna dokumentacija biće poslana FIFA i UEFA i na analizu i ukoliko oni utvrde da je neko pravio nepravilnosti, taj će i odgovarati", kazao je za SportSport.ba član IO FSBiH Josip Bevanda.

Treba podsjetiti da su sporne duple ugovore o prodaji TV prava potpisali Iljo Dominković i Munib Ušanović.

Na današnjoj sjednici IO bio je prisutan i selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Safet Sušić, kojem je data podrška, kao i reprezentativcima.

Generalni sekretar Fudbalskog saveza Republike Srpske Rodoljub Petković napustio je prije kraja današnju sjednicu izrevoltiran pričom kada se došlo do tačke dnevnog reda na kojoj se raspravljalo o tužbi Kentara.

"Ja sam napustio sjednicu izrevoltiran određenim stvarima i nakaradnim načinom vođenja sjednica koja je bila veoma važna za fudbal u ovoj državi. Kada smo došli do tačke dnevnog reda koja se ticala tužbe agencije Kentaro, otišao sam jer nisam mogao da slušam licemjerje koje je tada došlo do izražaja", rekao je Petković.

Prema njegovim riječima, dokumentacija o slučaju Kentaro trebala je biti dostavljena na uvid članovima IO mnogo prije sjednice, ali je to učinjeno tek na sjednici.

"Većina članova IO nije ni mogla pregledati tu dokumentaciju. Takođe, koordinatora UEFA i FIFA gospodina Velida Imamovića nije bilo ni na današnjoj sjednici, kao ni na prošloj, što samo po sebi pokazuje mnoge stvari", dodao je gensek FS RS.

Ukratko, zaključak se ne nazire ni na jednom od ključnih pitanja, osim činjenice da će FIFA i UEFA, ako se ne dogodi čudo sigurno suspendovati FS BiH što povlači brojne posljedice. Najvažnije je to da će reprezentacija BiH biti izbačena iz kvalifikacija za Evropsko prvenstvo i da klubovi neće moći igrati u evropskim takmičenjima.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC