• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Partizan ima treću najbolju odbranu u Evropi!

Autor 000

Ekipa Aleksandra Stanojevića je u jesenjem dijelu Superlige na dominantan način stigla do prednosti na prelasku u 2022. godinu, toliko da trenutno drže najduži niz nepobjedivosti u evropskim šampionatima.

 Partizan ima treću najbolju odbranu u Evropi Izvor: MN PRESS

Ušli smo u posljednju sedmicu u 2021. godini i vrijeme je da se polako svode računi. U Partizanu se ove zime oni sumiraju s osmijehom na licu. A kako i ne bi - crno-bijeli su lideri Superlige i jesenji prvaci, "prezimili" su u Konferencijskoj ligi i nastavljaju da redaju pobjede u Kupu Srbije.

Ali u svemu tome zajednička je jedna stvar - čvrsti temelji. Partizan u ovom trenutku ima jednu od najboljih odbrana u Evropi.

Mnogi će se iznenaditi, ali brojke ne lažu. Ekipa Aleksandra Stanojevića je na putu ka do sada ostvarenim uspjesima sebi značajno olakšala posao bedemom koji je sazidala pred svojim golom.

PARTIZANOVA ODBRANA JE 3. U EVROPI

Gledajući domaće šampionate svih 55 UEFA članica, Partizan se nalazi na trećem mjestu u čitavoj Evropi po broju primljenih golova. Na 21 utakmici u Superligi su tek šest puta dozvolili rivalima da im zatresu mrežu i samo su dve "mašinerije" ispred njih.

Ajaks je najbolji u Evropi sa četiri primljena pogotka na 18 utakmica, dok je Sporting iz Lisabona u trci za odbranu titule prvaka Portugala sa pet golova u svojoj mreži, ali na tek 15 utakmica. Iza crno-bijelih su ostale ekipe poput Porta (osam primljenih golova), Mančester sitija, Dinamo Kijeva, Olimpijakosa (po devet primljenih golova)...

Ali kako su crno-bijeli došli do toga da Partizan prima gol na svakih pet sati i 15 minuta fudbala?

STANOJEVIĆ ZNA ŠTA RADI

Izvor: MN PRESS

Trener Partizana je u svom prvom mandatu u Humskoj ostao upamćen i po trofejima i po ulasku u grupnu fazu Lige šampiona, ali njegova pragmatičnost i prilagodljivost bila je glavna nota tih uspjeha. Do te mjere da je u polusezoni 2011/12 prije odlaska iz kluba upravo odbrana donijela prednost u odnosu na Crvenu zvezdu, više nego nešto neubojitiji napad.

Stanojević je uvijek znao kako da organizuje odbranu svog tima, a čini se da je u drugom mandatu taj aspekt još više i unaprijedio. Ovaj novi Partizan s lakoćom zatvara prilaze svom golu, iz čega ekipa dobija na sigurnosti u napadu, znajući da vrlo rijetko rezultat mora da se "juri".

To se vidjelo i u posljednjem meču u 2021. protiv Kolubare, kada se crno-bijeli jesu mučili po teškom terenu i sa nekoliko prinudnih promjena u postavi. Ali nijednog trenutka nije postajala bojazan da bi njihova inicijativa mogla da bude kažnjena.

U Stanojevićevom Partizanu se tačno zna ko šta radi i iz te uigranosti, taktičke stabilnosti i naravno kvaliteta stvoren je čvrst bedem.

JOŠ IM NIKO NIJE DAO 2 GOLA NA JEDNOM MEČU

Izvor: MN PRESS

Koliko je Stanojević uspio da preporodi odbranu Partizana govori da je sve "zategnuto" od njegovog povratka u Humsku.

Vodio je Partizan na 60 mečeva u domaćim takmičenjima od jeseni 2020. (preciznije 53 u ligi i sedam u Kupu Srbije) i ni na jednoj od tih utakmica njegova ekipa nije primila više od jednog pogotka.

Partizan je baš na tom aspektu imao problema u finišu mandata Sava Miloševića. Redali su se porazi 2:3 i od Novog Pazara i od Vojvodine na početku sezone, ekipa je djelovala često dezorijentisano, ali već gotovo godinu i po dana to nije slučaj.

Stanojevićeva ekipa je na 60 utakmica u domaćim takmičenjima primila 19 golova, dok je na čak 41 susretu sačuvala svoju mrežu. Takve brojke, jednostavno, nisu normalna pojava.

Kada je stanje na terenu takvo, onda i ne čudi još jedan niz za ponos.

NAJDUŽI NIZ POBJEDA U EVROPI STANUJE U HUMSKOJ

Izvor: MN PRESS

U fudbalu je stvar jasna - što manje golova primate, manje su šanse da ćete gubiti mečeve. I Partizan to najbolje dokazuje.

Crno-bijeli su nepobjedivi na posljednjoj 21 utakmici u Superligi, što je najduži niz u evropskim ligama u ovom trenutku.

Na drugom mjestu su Bode Glimt iz Norveške, gdje je sezona već završena, i Volendam iz druge lige Holandije sa po 18. Potom slede Rendžers iz Škotske sa 17 i četiri ekipe sa po 15 mečeva bez poraza - Porto, Olimpijakos, Šahtjor i Sporting Lisabon.

I sve to uprkos čestim rotacijama. Aleksandar Popović i Nemanja Stevanović se donekle smjenjuju među stativama, Aleksandar Miljković i Marko Živković su ravnopravni u borbi za minute na desnom beku, dok je slično i na lijevoj strani, gdje Ivan Obradović manje igra od Slobodana Uroševića u najvećoj mjeri i zbog toga što je nerijetko imao problema s povredama. Jedino su Igor Vujačić i Siniša Saničanin na štoperskim mestima do sada bili nezamjenjiv tandem.

Ne sme se zanemariti ni da Partizan ima i izvrstan napad - 57 golova u ligi na 21 utakmici (2,71 po meču), dok je Rikardo Gomeš sa 18 pogodaka izjednačen s celom ekipom Proletera i za dva gola ispred Radnika iz Surdulice, tima koji je Zvezdi "otkinuo" pet bodova.

Ali baš zbog ovako kvalitetne odbrane, Partizan u napadu neće morati da na svakom meču postiže po tri, četiri ili pet golova. U trci za titulu to može da bude od presudne važnosti.

A Partizan u 2022. samo titula i zanima.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC