• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Vječiti" pred Kup Srbije: Biće golova!

Treneri Partizana i Crvene zvezde obećavaju golove, naveli su ofanzivne postave i priželjkuju fer navijanje u prazniku srpskog fudbala.

 "Vječiti" pred Kup Srbije: Biće golova! Izvor: MONDO

Kup Srbije je nešto drugo!

A, ovo 63. izdanje jugoslovenskog, srpsko-crnogorskog, a od 2006. godine srpskog Kupa, ulazi u završnicu.

U srijedu su polufinalni susreti, u kojima će se prvo od 14 časova, u Lučanima, igrati posljednja dva tima, koja su doživjela poraze u finalu, Sloboda Sevojno Point i Vojvodina, a tri časa kasnije u Humskoj igra se "vječiti derbi", gdje tim koji je dominirao 2008. i 2009. godine, dočekuje najvećeg rivala od osnivanja i aktuelnog osvajača Kupa.

Igraju Partizan i Crvena zvezda!

Oba meča biće odigrana pod sloganom "Reci 'NE' nasilju, navijaj sportski". Svi predstavnici učesnika četvrtfinala apelovali su na navijače da u srijedu fer bodre svoj tim i pošalju poruku da se u Srbiji fudbalski mečevi održavaju u miru i viteški.

Treneri i igrači obećali su da će oni baš tako odraditi svoj dio posla, pa da pobijedi bolji, kako to valja.

Slobodu Point Sevojno u prostorijama Agro banke u Beogradu predstavljali su trener Ljubiša Stamenković i igrač Igor Stanisavljević, Vojvodinu trener Zoran Milinković i golman/kapiten Željko Brkić, Partizan trener Aleksandar Stanojević i kapiten Mladen Krstajić, a Crvenu zvezdu trener Robert Prosinečki i kapiten Pavle Ninkov.

Sve je počelo minutom ćutanja za trenera Žarka Solda, koji je preminuo u subotu od posljedica srčanog udara, a kojem su govornici pričali u superlativima.

"Voša uvijek ima najviše ciljeve"

Potom, priča je vraćena fudbalu, a počelo je od, kako Užičani sami kažu, autsajdera. Međutim, baš takvi "najgori" su po rivale u Kupu...

"Moram da kažem da je nama zadovoljstvo što se nalazimo u krem društvu srpskog fudbala. Prije dvije godine, kao Sevojno, igrali smo finale Kupa, a sada pod imenom Sloboda Point Sevojno smatram da smo zasluženo u polufinalu", rekao je Stamenković i podsjetio da je on jedini trener od prisutnih koji je vodio ekipu u finalu Kupa.

Tada, u sezoni 2008/09, Partizan je nadigrao Sevojno rezultatom 3:0.

"Tri stvari otežavaju naše napore da se domognemo finala. Prvo, proces gradnje našeg stadiona trebalo je da bude završen 1. marta, ali smo propustili istorijsku šansu da ovu utakmicu odigramo u našem gradu, već ćemo igrati u Lučanima. Drugo, grip nam je posjekao nekoliko igrača i na kraju, treća stvar je činjenica da Vojvodina u posljednjih 15 godina, po kvalitetu, nije bila bliža velikom tandemu srpskog fudbala, Crvenoj zvezdi i Partizanu", nabrojao je Stamenković i dodao:

"Nismo ovdje da bismo bili učesnici, već da bismo pobijedili"!

Toga su svjesni i u Novom Sadu. Vojvodina je prošle sezone igrala finale i ponovo, treći put izgubila, ovog puta od Crvene zvezde rezultatom 3:0. "Lale" žele novu šansu!

"Za ovu generaciju igrača Vojvodine, dvije utakmice polufinala Kupa sa Slobodom su veliki izazov. Naravno, želja je finale! Vojvodina, shodno veličini i tradiciji uvijek želi najviše ciljeve", poručio je Milinković i dodao:

"Ali, neće biti lako, očekuje nas ozbiljan protivnik. Najvažnije je da u neminovnu borbu sa Slobodom ulazimo zdravi, sa pobjedničkim mentalitetom".

Srpski reprezentativac sa gol-crte novosadskog tima Brkić oprezan je, svjestan da Kup često naglavačke okreće realnost.

"Svi znamo kakvo je Kup takmičenje... Tu manji često dobiju veće, onaj ko je u formi, lako može da izgubi od onoga ko trenutno nije... Zato smo oprezni i svjesni da Vojvodina u svakoj utakmici mora da pruži maksimum, a vidjećemo za koji će to rezultat biti dovoljno. Nadam se dobrom ishodu po nas", optimista je visoki Brkić.

"Zvezda je uvijek opasna"

U 63. izdanju Kupa, Partizan i Crvena zvezda sastaju se 25. put. S obzirom na to da su nekad igrali dvomeč, a nekad jedan susret, ovo će biti 32. utakmica dva najbolja srpska tima u najmasovnijem takmičenju... Crvena zvezda od osnivanja imala je više uspjeha, osvojila je 23 pehara, koji su se nakada zvali po pokojnom Maršalu Titu, dok Partizan ima 11.

No, crno-bijeli su posljednja dva puta izbacili, odnosno pobijedili crveno-bijele u Kupu. U finalu 2001. godine, na "Marakani" presudio je Saša Ilić (0:1), a u polufinalu 2008. godine, takođe u Ljutice Bogdana, bilo je 2:3.

Deveti put, "vječiti" igraju polufinale Kupa.

"Pretpostavljam da nas očekuje utakmica sa puno golova. A, nadam se da će biti odigrana u mirnom tonu. Pozivam navijače da se ponašaju u duhu uskršnjeg posta, da donesu pozitivnu energiju. Ja sam o tome već razgovarao s igračima, pričao im šta želimo i šta nas očekuje. Želim da odigramo lijepu utakmicu u miru i viteški, pa neka pobijedi onaj koji je bolji u ovom trenutku", rekao je trener Partizana Stanojević, dok se Krstajić nadovezao opreznom izjavom, kakva dolikuje veteranu:

"Ovo je samo prvo poluvrijeme i ubijeđen sam da protivnik neće biti odlučen do kraja revanša".

Krstajić kaže da ni "ona" Crvena zvezda koja je preskakala igru nije bila bezopasan rival, pa tako neće ni "ova" Roberta Prosinečkog, koja igra od noge, do noge...

"Bez obzira kojim stilom igra, Zvezda je uvijek sposobna da parira Partizanu, da postigne gol i pobijedi. Mi smo toga svjesni i tako ćemo ući u utakmicu", podvukao je Krstajić.

"Željni da prekinu seriju Partizana"

I debitant u ulozi trenera u "vječitim derbijima", Robert Prosinečki, očekuje puno golova... Uprkos tome što logika govori drugačije.

"Iskreno, očekujem otvoren susret sa puno golova, a ko je igrao derbi zna da je to praznik za Beograd i Srbiju", rekao je Prosinečki i dodao:

"Mi smo spremni i željni da u Kupu prekinemo dominaciju Partizana u posljednje vrijeme".

Potom Prosinečki je izdiktirao tim, bez pardona, a istom mjerom uzvratio je i trener Partizana Stanojević, kojem to do danas nije bila praksa.

Kapiten Crvene zvezde Pavle Ninkov svjestan je šta derbi znači i donosi. Oprezan je zbog serije golova Prinsa Tejga, ali vjeruje da crveno-bijela odbrana ima lijek za to.

"Derbi je uvijek nešto posebno, donosi neizvjesnost i nadam se da će tako biti i ovog puta. Bolji neka pobijedi. Vidjeli smo da su (stranci iz Partizana) ušli u seriju golova, pred nama je težak zadatak, ali vjerujem da možemo da ih zaustavimo", kaže Ninkov.

Stanojević priznaje da je za njega prvenstvo (bilo) prioritet, dok se u polufinalu nije pojavila Crvena zvezda.

"Da, rekao sam da nam je prvenstvo prioritet, ali utakmice sa Crvenom zvezdom su uvijek nešto posebno. To mijenja naše ciljeve i sada nam je prioritet da igramo u finalu Kupa, da se izmjerimo sa Crvenom zvezdom i vidimo ko je bolji", istakao je značaj protivnika trener crno-bijelih.

"Kaluđerović na klupi..."

Robert Prosinečki "ubio" je jedno novinarsko pitanje, koje je trebalo da ga podsjeti na sezonu 1990/91 i posljednje gostovanje u Humskoj. Na pitanje: "Da li se sjeća kada je posljednji put bio na stadionu Partizana?", Robi je odgovorio:

"Gledao sam Šahtjor, ono kad je bilo jesenas... Eto, tada. Ali, ne na terenu, nego u loži", doskočio je Prosinečki i verbalnim "driblingom" izbjegao da se vrati 20 godina unazad.

"Donio si nam sreću...", nadovezao se možda i ironično Stanojević.

Na šta je Prosinečki rekao:

"Neka tako bude i ovog puta", uz osmijeh naravno.

Izostanak Kaluđerovića iz prve postave, Prosinečki nije želio da komentariše, niti da povezuje sa činjenicom da je do skoro neprikosnoveni napadač Crvene zvezde prekršio disciplinu kada je u Jagodini odlučio da on izvede penal, umjesto standardnog izvođača Kadua.

"Ne bih o tome... Pa da nisam izdiktirao sastav, ne bi me to ni pitao!", primjetio je Prosinečki i nadovezao se:

"Razmišljao sam o tome i ranije, prije to spornog penala i problema, ako je to uopšte problem. Više ne nepoštovanje nekog dogovora... On će biti na klupi, spreman da uđe u drugom poluvremenu ako bude potrebno, pa možda čak i u prvom. Što da ne?"

Zašto puno golova, kada je tek prva utakmica? Zar nije logičnije da bude malo golova? To su novinari pitali Stanojevića.

"Slažem se da bi tako trebalo da bude, ali... Vidjeli ste postavke i sasvim je jasno da ove ekipe ne mogu da igraju zatvoreno. To je nemoguće kada imate igrače takvih profila... Sluti na prilike i golove, jer i mi i oni spremni smo da reskiramo. Ne vjerujem da će biti 0:0, a bio bih zadovoljan svakim pozitivnim rezultatom po nas. Za mene ne predstavlja problem to da se pobjednik rješava na 'Marakani'", zaključio je Stanojević.

(N. Janković - MONDO, foto: MN Press, FoNet)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC