• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LŠ: Veliki Mančester i Barselona!

Mančester junajted slavio dvostruku pobjedu nad Čelsijem (2:1 u revanšu), kao i Barselona protiv Šahtjora (1:0). Poraženi su imali svoje šanse...

 LŠ: Veliki Mančester i Barselona! Izvor: MONDO

Mančester junajted je polufinalista Lige šampiona po četvrti put u posljednjih pet sezona, a Barselona četvrti put uzastopno.

Čelsi ni ove sezone neće ispuniti san svog vlasnika Romana Abramoviča, dok je Šahtjor plasmanom među osam najboljih ostvario najbolji rezultat u istoriji kluba.

Junajted je na Old Trafordu savladao Čelsi rezultatom 2:1, poslije 1:0 na Stamford Bridžu. Rajan Gigs asistirao je kod sva tri pogotka "crvenih đavola" u ovom dvomeču.

Barselona poslije 5:1 na Nou Kampu nije imala puno problema na Donbas areni, mada je Šahtjor po šansama zaslužio makar da ne izgubi. Međutim, Barsa ima Mesija, a "rudari" Luisa Adrijana, Daglasa Koštu i ostale...

REZULTATI ČETVRTFINALA:


Šahtjor - Barselona 0:1 (0:1), prvi meč 1:5
/Mesi 43/

Mančester junajted - Čelsi 2:1 (1:0), prvi meč 1:0
/Ernandez 43, Park 77 - Drogba 66/

u srijedu (20.45):

Totenhem - Real Madrid, prvi meč 0:4

Šalke - Inter, prvi meč 5:2

PAROVI POLUFINALA:

Šalke/Inter - Mančester junajted (26. april - 4. maj)

Real Madrid/Totenhem - Barselona (27. april - 3. maj)

Finalni meč biće odigran na Novom Vembliju u Londonu, 28. maja od 20.45.



KAPA DOLE SER ALEKSU

Polufinale Lige šampiona je za Mančester junajted nešto što se podrazumijeva, ali bi ovaj trijumf nad Čelsijem mogao da bude značajniji i sa većim posljedicama od nekih prethodnih.

Zašto? Zato što su "crveni đavoli" dvjema pobjedama definitivno objasnili neke stvari o najpopularnijoj igri na svijetu, zvanoj fudbal.

Pod brojem jedan, da u fudbalu nema tog novca koji može da nadoknadi manjak znanja, iskustva i autoriteta. Ser Aleks je "mercedes" među trenerima, a Karlo Anćeloti i njegovi prethodnici u Čelsiju ipak neka slabija marka.

Šta tek reći o igračima? Možda samo to da Rajan Gigs, poslije dve decenije igranja za Junajted, u velikim utakmicama vrijedi mnogo, mnogo više od Fernanda Toresa, koji je prije nekoliko mjeseci kupljen za 50 miliona funti.

Ovo je blistava pobjeda tradicije, vizije i kontinuiteta, iza kojih stoji skoro pa sedamdesetogodišnji Škot!

Svjestan da ima ozbiljnu prednost iz Londona, Ferguson je očekivano prepustio terensku inicijativu Čelsiju, koji nije imao razloga da se "ušanči" i održava 0:0.

Međutim, Anćeloti je katastrofalno pogriješio u izboru igrača sa kojima će napasti. Priznao je to relativno ranim povlačenjem Toresa i Anelke na klupu i uvođenjem Drogbe i Kalua, ali tada je već bilo 2:0 za Junajted u ukupnom rezultatu.

Čelsi je u prvih 15 minuta imao nekoliko opasnih naleta. Morao je iz njih da postigne bar jedan gol, ali je grdno razočarao Frenk Lampard. Poslije "slaloma" Malude, tukao je mlako, po zemlji, sa petnaestak metara i Van der Sar je tu loptu ukrotio kao na treningu.

Da bi se pobijedio Mančester junajted na njegovom bunjištu, takve šanse moraju da se iskoriste.



"Đavoli" su se u tom periodu oslonili na brzu transformaciju iz odbrane u napad, gdje su glavne uloge igrali Nani i Runi, koji je širio posljednju liniju Čelsija djelovanjem uz desnu aut-liniju.

Ćićarito Ernandez u 27. minutu je zatresao mrežu, upravo na centaršut Runija, ali je pomoćni sudija dobro vidio da je u trenutku upućivanja lopte bio "za prsa" u ofsajdu.

Tri minuta kasnije, viđena je još jedna najava neuspjeha "plavaca", kada je Van der Sar istrčavanjem van kaznenog prostora otklonio opasnost ispred Anelke. Francuz je imao šansu da obiđe holandskog veterana, šutira na prazan gol ili centrira nekom od saigrača, ali se ponio bez pretjerivanja nezainteresovano da to i uradi!?

Neizbježno se dogodilo u 43. minutu, kada je Ernandez iz neposredne blizine skrenuo loptu u mrežu poslije briljantne duge lopte Runija, pa duplog pasa Gigsa sa O'Šejom. Školski primjer lijepog i jednostavnog u fudbalu!

Sa znatno konkretnijim Drogbom, Čelsi je u nastavku utakmice opet provodio dosta vremena na protivničkoj polovini, ali je Junajted bio opasniji. Čeh je u 68. minutu izbio Nanijevu "bombu" u korner, dok je Gigs dva minuta kasnije, poslije centaršuta Runija, pokazao da mu igra glavom nije jača strana.

Koji sekund kasnije, gosti su ostali sa desetoricom, jer je Ramireš (možda i prestrogo) dobio drugi žuti karton.

Bilo je prilično jasno ko će u polufinale, međutim, Čelsi se nije predavao i u 76. minutu je stigao do 1:1 poslije precizne, duge lopte Esijena i maestralnog prijema i završnice, koje je demonstrirao Drogba.

I šta je bilo onda?

Onda je Mančester krenuo sa centra i iz četiri poteza došao u stopostotnu šansu, koju je realizovao Park Đi Sung. Opet je asistirao Gigs, na levoj strani se pojavila rupa u odbrani "plavaca" i Korejac nije imao težak zadatak da matira Čeha.

Brzo se ugasila i ta, tanana nada Anćelotija i Abramoviča, koji neće još dugo ostati okupljeni oko istog cilja. Junajted ide u polufinale, verovatno na Šalke. Ko bi se u ovom trenutku kladio da neće igrati i finale na Vembliju?

MANČESTER JUNAJTED: Van der Sar - O'Šej, Ferdinand, Vidić, Evra - Gigs, Kerik, Park, Nani (od 75' Valensija) - Runi, Ernandez.

ČELSI: Čeh - Ivanović, Aleks (od 82' Fereira), Teri, Kol - Esijen, Lampard, Ramireš - Maluda, Anelka (od 61' Kalu) - Tores (od 46' Drogba).



ŠAHTJOR NIJE USPIO ŠTO PARTIZAN JESTE


Barselona, trostruki šampion Evrope i prvi favorit za titulu na Novom Vembliju 28. maja ove godine, plasirala se u četvrto uzastopno, a peto polufinale Lige šampiona u poslhednjih šest sezona.

Ali, ovo je malo "bajata" informacija, jer je glatko mogla da bude plasirana i prije nedjelju dana, kada je Barsa na Kamp Nou stadionu u prijestonici Katalonije pobijedila Šahtjor rezultatom 5:1.

Tada je ekipa Pepa Gvardiole završila kompletan posao, iako nije igrom deklasirala brazilsku koloniju Rihada Ahmetova. Sve što je trebalo uraditi da se plasman među četiri najbolja tima Evrope i ozvaniči jeste bilo - istrčati na Donbas Arenu u Donjecku.

U revanšu: Šahtjor - Barselona 0:1 (0:1). Strijelac Lionel Mesi u 43. minutu.

Šahtjor je, u svom prvom učešću u četvrtfinalu Lige šampiona, trebalo da postane tek četvrti klub u istoriji evro-kupova koji je nadoknadio deficit od četiri gola iz prvog meča, ali je doživio novi poraz. Tako će do daljeg, Leišoeš iz sezone 1961/62 (Kup pobjednika Kupova), beogradski Partizan iz sezone 1984/85 (Kup UEFA) i Real Madrid iz sezone 1985/86 (Kup UEFA), ostati jedini timovi koji su prošli dalje, nakon što su u prvim mečevima bili poraženi sa četiri gola zaostatka.

Leišoeš je u prvom kolu KPK prvo izgubio od francuskog La Šo-de-Fonsa 6:2, pa pobijedio 5:0.

Partizan je u drugom kolu Kupa UEFA izgubio u Londonu od Kvins Park Rendžersa takođe 6:2, pa u revanšu na stadionu JNA pobijedio 4:0.

I Real je prošao dalje u trećem kolu Kupa UEFA, kada je poslije poraza u Menhengladbahu od Borusije rezultatom 5:1, uspio da pobijedi 4:0 u revanšu.

Šahtjor ne da nije bio blizu sličnog podviga, već je i u revanšu bio u podređenom položaju. Tim Mirčee Lučeskua je imao nekoliko dobrih akcija, ali je znatno više od igre, kao i bolje šanse, imala ekipa Pepa Gvardiole. Ovaj mladi trener nije se usudio da odmara najveće zvijezde, uprkos prednosti od 5:1, pa su u revanšu na 2.800 kilometara udaljenoj destinaciji igrali i Leo Mesi i David Vilja i Ćavi Ernandez i Đerar Pike i Dani Alveš i Viktor Valdes, itd.

Izostao je samo Andres Inijesta, koji je u prvom meču (možda i namjerno) dobio parni žuti karton, pa se tako na vrijeme "očistio" pred očekivani duel polufinala sa Realom iz Madrida. Da bi se to dogodilo, Real će takođe morati da odbrani četiri gola prednosti u srijedu uveče, na Vajt Hart Lejnu, protiv Totenhema.



Šahtjor je imao više od igre u uvodnih desetak minuta, kada je Valdes na fantastičan način zaustavio pokušaj Daglasa Koste, poslije asistencije Žadsona. Asistent je imao šansu u 24. minutu, kada je šutirao pravo u Valdesa volej udarcem sa ivice šesnaesterca.

I to je bilo sve od Šahtjora za poluvrijeme.

Češće se igralo pred golmanom domaćih Andrejom Pjatovim. On je u 28. minutu uhvatio "bombu" Mesija, potom imao sreće u 31. minutu, kada je Adrijano šutirao iskosa, a Jaroslav Rakitskij izbio loptu sa gol-crte, da bi ponovo stupio na scenu u 42. minutu, kada je u korner odbio snažan šut Ibrahima Afelaja sa ivice kaznenog prostora.

Pjatov, kao i otpor oslabljene odbrane, u kojoj nije bilo Darija Srne i Dmitrija Čigrinskog, "pukao" je u 43. minutu, poslije minijature najboljeg fudbalera današnjice. Mesi je na desnom boku odigrao dupli pas sa Alvešom, dobio loptu u šesnaestercu, primio je, sačekao malo i onda rezantno, lijevom nogom, pogodio "prvi" ugao nemoćnog Pjatova - 0:1.

Bio je to 48. gol Mesija ove sezone, a čovjek je igrao 46. utakmicu! Da, zabilježio je i 25 asistencija...

Ovim pogotkom, Mesi je oborio sopstveni rekord od 47 golova, koji je postavio prošle sezone i sada može da kaže da je za Barselonu, u kojoj je počeo seniorsku karijeru 2003. godine, postigao već 176 golova.

Bio je to deveti pogodak Mesija na desetom nastupu u Ligi šampiona, pa se tako ovaj 23-godišnji mađioničar odvojio na vrhu liste strijelaca ispred Samjuela Etoa (Inter) i Marija Gomesa (Bajern Minhen).

U drugom poluvremenu, bilo je dobrih šansi na obje strane, a najbolje su propustili Afelaj u 58. za Barselonu i Henrik Mhitarijan za Šahtjor u 74. minutu. U oba navrata, pobjednici duela bili su Pjatov i Valdes.

Na kraju, Barselona je postala prvi tim, koji je pobijedio Šahtjor u Ligi šampiona od kada se ovaj tim preselio na modernu Donbas Arenu, septembra 2009. godine. Do Barse, "rudari" iz Donjecka odigrali su 12 utakmica u evropskoj eliti na svom novom stadinu, dobili devet i remizirali u tri navrata.

Ipak, Barsa je za dva dana zakasnila da postane prvi tim koji je ikada pobijedio Šahtjor u Donbas Areni, jer je u prethodnom kolu ukrajinskog prvenstva, 9. aprila, skromni Obolon iz Kijeva pobijedio u Donjecku rezultatom 1:0, iako je od 61. minuta imao igrača manje. A, gol je postigao u 87. minutu...

Bio je to prvi neuspjeh narandžasto-crnih kod kuće, poslije serije od 56 utakmica u svim takmičenjima...

ŠAHTJOR: Pjatov - Kobin, Rakitskij, Iščenko, Ševčuk - Hubšman (od 75. Fernandinjo), Mhitarijan, Daglas Kosta (od 58. Eduardo), Žadson, Vilijan, Luiz Adrijano (od 66. Moreno).

BARSELONA: Valdes - Alveš, Pike (od 70. Milito), Buskets, Adriano - Ćavi (od 66. Pedro), Maskerano, Keita - Afelaj, Mesi - Vilja (od 75. Đefren).

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC