• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Politika: MUP Srbije zove Dmitrovića na razgovor

Bivši kapiten Borca iz Čačka Boban Dmitrović odškrinuo je vrata Pandorine kutije kada je odlučio da javno progovori o neregularnostima.

 Politika: MUP Srbije zove Dmitrovića na razgovor Izvor: MONDO

Ovaj veteran, nakon što je Arbitražna komisija Zajednice superligaša Srbije presudila da mu Borac duguje 8.333, umjesto 12.000 evra, nagovjestio je da zna mnogo o "sivim zonama" u srpskom fudbalu i poručio da je spreman da sjedne i na poligraf prilikom svjedočenja, ne samo pred organima Fudbalskog saveza Srbije, već i u policiji.

Između ostalog, Dmitrović je rekao da mu je jedan od čelnika Zajednice Superlige Zoran Žuća Janković, pred utakmicu posljednjeg kola prošlogodišnjeg prvenstva između Čukaričkog i Borca dobacio "da ne zapinje previše", a potkačio je i Partizan, za koji navija, izjavom koju su pojedini mediji prenijeli prethodnih dana, a koja se tiče navodnih premija od strane crno-bijelih za remi sa Crvenom zvezdom (0:0), takođe lani.

Politika u izdanju za četvrtak prenosi tu izjavu ovako:

"Tada sam čuo da je Partizan Borcu, zato što nije izgubio od Zvezde, dao između 30 i 60 hiljada evra. Taj novac je podijeljen igračima, ali ga nismo podigli legalno na klupskoj blagajni, nego smo pare dobili 'na ruke'. Nije mi bilo pravo što se to radilo na taj način", prenijela je "Politika" izjavu Dmitrovića, međutim u "Sportskom žurnalu" istog dana, ovaj veteran dao je nešto drugačiju izjavu.

On je za "Žurnal" priznao da je dobio "svojih" 2.000 evra za remi protiv Zvezde, ali da nema pojma da li je taj novac stigao iz Partizana ili ga je sportski direktor Borca iz Čačka Slobodan Ilić, koji mu je uručio novac u automobilu, to zaradio na drugi način.

"Jeste, dvije hiljade evra dobio sam lično od Slobodana Ilića i to u njegovom automobilu poslije utakmice sa crveno-bijelima, Njega morate da pitate za porijeklo novca. Da li su pare stigle prodajom bikova sa njegove farme ili neke druge strane, nije me interesovalo", ističe godinu dana kasnije Dmitroivć, dok se otvara pitanje zbog čega sve nije prijavljeno odmah.

Inače, premiranje protivnika za uspjehe protiv određenih klubova nije zabranjeno u srpskom fudbalu, odnosno ne postoje propisi koji to regulišu. A, što u Srbiji nije zabranjeno, to je dozvoljeno, mnogi će primjetiti. Ne ulazeći u to da li je moralno ispravno, javna je tajna da su klubovi prethodnih godina stimulisali protivnike svojih najvećih rivala novcem po principu: "Ako im uzmete dva boda - dobijate toliko, ako ih pobijedite - dobijate toliko".

U nekim razvijenim evropskim zemljama i ligama, ovaj vid "stimulacije" određenih timova jasno je propisan, bilo da je dozvoljen ili zabranjen. Nijedan srpski klub neće javno priznati da "stimuliše" određene klubove u mečevima protiv svojih najvećih rivala iako je otvoreno pitanje, po kom osnovu bi mogli da budu kažnjeni, sve i da to priznaju.

Na stranicama "Sportskog žurnala", Dmitrović je nastavio da "cijepa" po Zajednici Superligaša.

"Kako da budem zadovoljan odlukom Arbitražne komisije? U danu donošenja odluke gensek Zajednice Miodrag Janković me je ubjeđivao da pristanem na ponuđenih 5.000 evra, zahtijevao sam jedino da se poštuju propisi i ugovor s Borcem, a dobio sam odgovor da se propisi razliku od prakse. Zaista sramno, pa se začinjeno novom izjavom gospodina Jankovića da su klubovi važniji od igrača", rekao je Dmitrović i dodao:

"Na moje pitanje, šta se događa u slučaju nepoštovanja ugovora od strane kluba prema igračima, uslijedio je novi šok. Rečeno mi je da će igrati omladinci. Tada mi je bilo jasno da su argumenti u donošenju odluka sve drugo osim poštovanja propisa".

Dmitrović je svjestan da se bori s "vjetrenjačama", ali priželjkuje i suočenje sa ljudima iz Borca.

"Neka svako iznese svoje argumente, pa ćemo vidjeti ko će pocrveniti od stida. Prvi idem na poligraf, ali želim da aršini budu isti i prema drugima, pre svih Slobodanu Iliću sportskom direktoru i Milenku Kostiću sponzoru Borca. Čvrsto stojim iza izjave da su izrežirane odluke u mom, ali i u slučajevima Stojčev i Stojanović. Neko je direktno uticao na članove komisije", rekao je Dmitrović.

Dmitrović se obradovao i najavom Fudbalskog saveza Srbije da će protiv njega i Save Miloševića biti pokrenut disciplinski postipak:

"Odlično! Daće mi priliku da kažem sve što znam... Ako hoće da čuju", rekao je Dmitrović.

"Nemam od čega da se krijem. Govorim istinu. Na papiru imam svaki dokument kojim mogu da dokažem da mi je Borac dužan mnogo novca. Ne povlačim nijednu riječ o utakmicama koje sam pomenuo kao sumnjive. Jedva čekam da me pozovu i da me pitaju šta imam da kažem", podvukao je Dmitrović, koji će vjerovatno morati da svjedoči i pred istražnim organima MUP Srbije.



U isto vrijeme, saopštenjem se oglasio i FK Borac iz Čačka. Čelnici ovog kluba imaju jedno pitanje za Dmitrovića:

"Zbog čega si do sada ćutao?"

"Borac se već nekoliko mjeseci nalazi na udaru neargumentovanih i neosnovanih optužbi od strane bivšeg igrača i kapitena Bobana Dmitrovića. Članovi sekretarijata kluba su iz sredstava javnog informisanja prvi put upoznati da su gospoda Kostić i Ilić tražili od Dmitrovića da ne pruža maksimum na utakmicama protiv Banata i OFK Beograda. Podsjećamo da je Borac na obje pomenute utakmice pobijedio (Banat 2:0, OFK Beograd 2:1), pa otuda ne vidimo ništa sporno, a postavlja se pitanje zašto se Dmitrović nije oglasio kada su ove utakmice bile aktuelne. Uzgred, pomenute utakmice su odigrane na takav način da se svi u klubu ponose kako igrom, tako i epilogom", napisano je u saopštenju i dodato:

"Pitamo Bobana Dmitrovića zašto rukovodstvo kluba nije obavijestio pred utakmicu sa Čukaričkim da mu je, kako tvrdi, generani sekretar Zajednice Miodrag Janković poručio 'da ne zapinje'?"

U Borcu takođe kažu da prvi put čuju za takozvane premije od strane Partizana.

"Zahtijevamo da javno kaže ko je isplatio premiju, jer sve novčane transakcije na relaciji klub-igrači idu preko blagajne, uz plaćanje poreza. Partizan bi takođe trebalo da se oglasi o pomenutoj insinuaciji Bobana Dmitrovića".

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC