• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LE: Portugalci već imaju finalistu

U polufinalu sastaće se Braga-Benfika i Porto-Viljareal, pa će bar jedan od tri portugalska predstavnika biti učesnik završne predstave u Dablinu.

 LE: Portugalci već imaju finalistu Izvor: MONDO

Čuda se nisu dogodila. Ekipe koje su poslIJe prvih mečeva četvrtfinala Lige Evrope imale velike prednosti (od bar tri gola) plasirale su se u polufinale (Porto, Benfika i Viljareal), a neizvjesno je bilo samo u duelu između Brage i Dinama iz Kijeva iz koga je kao pobjednik izašao portugalski tim. Izdržao je, iako je skoro sat vremena igrao sa igračem manje. Preciznije, odbranio je 1:1 iz Kijeva, pa je okršaj u Bragi završen bez golova.

Domaćin je poslije pola sata igre ostao bez isključenog Brazilca Paola Sesara, a gostu iz Ukrajine je u 88. minutu "pocrvenio" Makedonac Goran Popov .

Zato će Portugal u polufinalu imati tri predstavnika, a makar jedan će igrati u finalu.

U polufinalu će se sastati: Braga - Benfika i Porto - Viljareal.

Zanimljivo je da nijedan tim poražen u prvom meču nije ostvario pobjedu u revanšu. Porto je ponovo demolirao Spartak (5:2) i ukupnim rezultatom 10:3 prošao dalje. Viljareal je poslije ubjedljive pobjede kod kuće u Enšedeu napravio preokret protiv Tventea (3:1), a Benfika je izborila remi protiv "filipsovaca" - 2:2.

Na čudo je najjače mirisalo u Ajndhovenu, jer je PSV poveo protiv Benfike 2:0 u 25. minutu pogocima Mađara Balaša Džudžaka i Džermejna Lensa. Gorilo je na Filips stadionu, jer je domaćin došao na samo "minus jedan" u ukupnom skoru. Međutim, kao hladan tuš za Holanđane došao je gol Luizaa u posljednjim trenucima prvog poluvremena. U nastavku je Benfika uspjela i da izjednači, a strijelac je bio Oskar Kardozo iz penala - 2:2.

Tvente je imao veći zaostatak, od čak četiri gola, sa El Madrigala. Tračak nade drugom holandskom predstavniku donio je Šveđanin Emir Bajrami poslije 32 minuta. Međutim, vrijeme je odmicalo u Enšedeu, a domaćin nije uspijevao da dodatno smanji prednost Viljareala. Ako je i bilo dileme, riješena je u 59. minutu, kada je isključen Dvajt Tindali, a Đuzepe Rosi bio precizan izvođač penala za 1:1.

U nastavku je Tvente doživio krah, jer su Marko Ruben, poslije još jednog jedanaesterca, i Kani donijeli dvostruku pobjedu španskom timu.

Italijan iz Viljareala je golom u Enšedeu zadržao zaostatak od jednog koraka u odnosu na vodećeg na listi strijelaca, Radamela Falkaoa iz Porta. Rosi na kontu ima deset, a Kolumbijac 11 golova, pošto je zatresao mrežu Spartaka u još jednoj ubjedljivoj pobjedi svog tima.

Dvostruki šampion Evrope i svijeta, pobjednik Kupa UEFA i Superkupa opravdao je ulogu favorita protiv rivala bez evropskog trofeja. Poslije ubjedljive pobjede u prvom meču (5:1) lider portugalskog prvenstva nije imao milosti ni u revanšu - 5:2 (2:0).

Moskovljane je načeo Hulk, koji se kao tenk sjurio sa svoje polovine do gola, zatim je sa dva pogotka teror nastavio Kristijan Rodrigez, da bi se onda u strijelce upisao i Falkao, a tačku na debakl Rusa stavio rezervista Rubin Mikael.

U međuvremenu, golove za Spartak postigli su Artem Džuba, poslije lijepog solo prodora, i Brazilac Ari.

"Zmajevi" iz Porta su postali "majstori za Moskovljane", jer su prethodno eliminisali i CSKA.

Dakle, od četiri ekipe u četvrtfinalu Lige šampiona (Šahtjor protiv Barselone i Totenhem protiv Reala) i Lige Evrope (Spartak protiv Porta i Tvente protiv Viljareala) nijedna nije uspjela da nadoknadi "minus" od četiri gola iz prvog meča.

U istoriji evropskih kupova samo su tri ekipe napravile takav podvig, i to portugalski Leišoš protiv švajcarskog La Šo de Fona u Kupu pobjednika kupova u sezoni 1961/62 (prvi meč 2:6, revanš 5:0), Partizan protiv engleskog Kvins Park Rendžersa u Kupu UEFA u sezoni 1984/95 (2:6, 4:0) i Real Madrid protiv Borusije Menhengladbah u istom takmičenju u sezoni 1985/86 (1:5, 4:0).

Porto je najtrofejniji među polufinalistima, Benfika je takođe dva puta bila najbolja u Evropi, dok Viljareal i Braga zajedno imaju samo jedan trofej, i to domaći. Braga je osvojila Kup Portugala davne 2006.


Rezultati revanša četvrtfinala:

Spartak - Porto 2:5 (0:2), prvi meč 1:5
/Džuba 52, Ari 72 - Hulk 28, Rodrigez 45+2, 47, Falkao 54, Mikael 89/

U 21,05

PSV - Benfika (prvi meč 1:4)

Tvente - Viljareal (prvi meč 1:5)

Braga - Dinamo Kijev (prvi meč 1:1)

Parovi polufinala

Braga/Dinamo Kijev - Benfika/PSV
Porto - Viljareal/Tvente

Polufinalni mečevi igraće se 28. aprila i 5. maja. Finale je na progtamu 18. maja u Dablinu.

(MONDO, foto AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC