• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obećao 50 miliona, pa uništio španskog velikana: Voljeli smo ih zbog Žigića, a 10 godina se oporavljaju od prevaranta!

Autor Dušan Ninković

Španski velikan i jedan od timova koji su prije skoro 100 godina osnovali Primeru već deceniju se bori sa posljedicama koje je ostavio Ahšan Ali Sajed, indijski biznismen.

 Najveci-prevarant-medju-vlasnicima-fudbalskih-klubova Izvor: Profimedia

Velika i lijepa stvar za španski fudbal dogodila se ovog vikenda. Ponovo je plasman u Segundu, drugi rang tamošnjeg fudbala, izborio Rasing iz Santandera, slavni klub koji je svojevremeno bio i jedan od osnivača Primere.

Tim za koji smo navijali dok je u zeleno-bijelom dresu blistao Nikola Žigić posljednjih godina je daleko od onoga što su prikazivali u elitnom rangu španskog fudbala prije više od decenije. Dogodio se sunovrat kluba, koji sada varira između druge i treće lige. Za to je uglavnom kriv Ahšan Ali Sajed.

Indijski biznismen je 2011. godine kupio klub, a 2013. godine donijeta je odluka da on ne može da ga vodi. Za kratko vrijeme napravio je haos od kojeg velikan iz Santandera i dalje pokušava da se oporavi, a spisak njegovih grešaka veoma je dug.

"Riječ je o međunarodnom prevarantu. Nije uložio ni evro u Rasing. U klubu uopšte nije bilo novca. Jednom prilikom je pričao kako je doputovao u Španiju privatnim avionom. Zapravo ga je iznajmio na račun kluba u Briselu, a onda ga prebacio na sebe", pričao je godinama kasnije španski novinar Pedro Lopez Očoa.

Po lošem ga se sjećaju i brojni drugi ljudi koji su tih godina bili bliski Rasingu iz Santandera. Marselino Gabrijel Toral je odmah nakon ostavke na mjesto trenera napao tadašnjeg vlasnika kluba.

"On može sve da vam obeća i ništa ne ispuni. To je čovjek kojem ne možete vjerovati", rekao je stručnjak.

A vjerovali su mu... Vjerovali su mu u januaru 2011. godine, kada mu je dozvoljeno da kupi klub koji je tada bio redovan učesnik Primere, obećavajući pravljenje giganta u evropskom fudbalu. Po njegovim riječima, bio je spreman da uloži znanje i kapital kako bi Rasing postao jedan od najboljih timova na kontinentu.

Da su samo malo istražili Ahšanovu biografiju vidjeli bi da Englezi nisu bili ovoliko lakovjerni. Iako je šest mjeseci prije kupovine Rasing ubjeđivao ljude u Blekburnu da je veliki navijač Roversa, oni nisu pristali da mu prodaju klub. To će se godinama kasnije ispostaviti kao dobra odluka.

Kada su planovi u Engleskoj propali, Ahšan Ali Sajed je ubijedio Špance da je pravi čovjek za njih. Obećao je evropskog velikana u gradu, a cijela pokrajina Kantabrija bila je zadovoljna njegovim dolaskom. Slikao se sa lokalnim političarima, imao niz sastanaka sa njima i čak im obećavao ulaganja koja neće biti vezana samo za fudbal, čim završi sa detaljima poput Rasingovog duga za porez u visini od 14 miliona evra.

Sve se raspalo prebrzo, pa to nismo vidjeli.

Iako je imao bankarske garancije kad je kupovao klub, Ahšanov boravak u Santanderu pamtiće se isključivo po lošim stvarima i finansijskim problemima koji su produbljeni. Problemi su počeli već dva meseca kasnije, kada su igrači nezadovoljni kašnjenjem plata najavili bojkot. Delegacija sastavljena od šestorice fudbalera imala je sastanak sa vlasnikom početkom marta.

Dobili su obećanje da će do kraja nedjelje - ili možda mjeseca, sve zakasnile plate biti podijeljenje. Naravno da se nije desilo. U međuvremenu su dobili dio novca, ali su se problemi nastavili i u aprilu, maju... Fudbaleri nisu odustali od plata, a Ahšan Ali Sajed je zaključio da je bolje da im ni ne dijeli novac!

Tada su dva ugledna španska lista "Marka" i "El Mundo" zaključili šta se zapravo dešava iza ove priče. Krajem aprila na stranicama oba medija mogla se pročitati ekskluziva - Ahšan Ali Sajed je želio samo da preproda klub. Na samom početku je za kupovinu kluba, poreze, plate i sve ostalo potrošio oko 3.500.000 evra, a onda je već u martu trebalo da ga vladajućoj porodici Bahreina proda za oko 15 miliona evra.

Kao ključan datum isticao se 6. mart, kada je Rasing na svom terenu dočekao Real. Tada je indijski biznismen trebalo da ugosti poslovne partnere i ubijedi ih da kupe klub za veći novac. Zbog problema koje je unutar države Bahrein imao tih dana oni se nisu pojavili. Ahšan je meč protiv Reala sam odgledao iz lože i zaključio da ga u tom projektu više ništa ne zanima!

Novac za igrače i zaposlene u klubu pojavljivao se sve ređe, a ni rezultati tima nisu bili dobri kao nekada. Tim je u sezoni 2011/12 ispao iz Primere, da bi naredno prvenstvo završio na 20. mjestu Segunde i preselio se u treći rang. Trnovit put za ekipu koja je u sezoni 2008/09 igrala Kup UEFA.

Tokom aprila 2013. godine donijeta je odluka da Ali Sajed nije sposoban da vodi klub, pa je Rasing uspio da se otarasi vlasnika. To im nije riješilo finansijske probleme, pošto se najniža tačka u klupskoj istoriji desila nakon njegovog odlaska. U jesen 2013. godine fudbaleri su bojkotovali meč u Kupu kralja protiv Real Sosijedada.

Zbog sjedenja na travi nakon sudijskog zvižduka susret je prekinut čim je počeo, Rasing je službeno izgubio, ali i dobio suspenziju za učestvovanje naredne sezone. Istorija slavnog kluba doživjela je najcrnju stranu, a to je bila najava turbulentnih godina koje slijede. Rasing je od tada skoro deceniju jo-jo klub između Segunde i trećeg ranga španskog fudbala.

Ipak, novi ulazak u drugu ligu nada je i za navijače u Santanderu da bi klub koji je 1929. godine osnovao Primeru konačno mogao da stane na svoje noge.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC