• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FIFA i UEFA mimo OK BiH rješevaju stanje u N/FSBiH

Marjan Kvesić član Predsjedništva Olimpijskog komiteta BiH smatra da su FIFA i UEFA prekšile sporazum iz Lozane, koji je postpisan 28. jula 1999. ...

 FIFA i UEFA mimo OK BiH rješevaju stanje u N/FSBiH Izvor: MONDO

Marjan Kvesić član Predsjedništva Olimpijskog komiteta BiH smatra da su FIFA i UEFA prekšile sporazum iz Lozane, koji je postpisan 28. jula 1999. godine.Osim Kvesića izjavu iz Lozane u ime entitetskih i saveza, koji treba da se formiraju na nivou BiH potpisnici su bili Smajo Karačić i Milorad Karalić, kao i tadašnji predsjednik MOK-a Huan Antonio Samaran

"U odnosima koji su nastali poslije suspenzije FS BiH od strane UEFA i FIFA i pokušaju formiranja novih tijela ove organizacije ne bi trebalo da se zaobiđe zajednička Izjava iz Lozane koja je kasnije dopunjena sa još dva dokumenta", rekao je Kvesić, prenosi "Glas Srpske".

" Potpisnik sam pomenute izjave iz Lozane i ona je iskorištena kao preambula za Zakon o sportu koji je donesen 2008. godine. Ona je bila temelj cijelog sporta u BiH i na osnovu nje formirani su strukovni savezi onako kako su smatrali ljudi koji su učestvovali u stvaranju tih organizacija na nivou BiH, sa tročlanim Predsjedništvom ili predsjednikom", istakao je Marijan Kvesić.

U zajedničkoj Izjavi iz Lozane, a kojoj je prisustvovao i Marsel Benc, direktor Sportsko-pravnog odjeljenja UEFA stoji da je sport u BiH decentralizovan, odnosno da na nivou države postoji jedno jedinstveno tijelo za svaki sport i jedan Olimpijski komitet kao krovna organizacija različitih decentralizovanih organizacija.

U njoj takođe piše da je preporuka MOK-a da se razmotri da u okviru reorganizacije navedenih tijela, Predsjedništvo, Olimpijski komitet i sportski savezi na nivou BiH mogu slijediti model državnog Predsjedništva.

" Olimpijski komitet ne želi da se miješa u organizaciju bilo kojeg strukovnog saveza niti da nameće rješenja. Ono što smo smatrali da treba da uradimo jeste da upoznamo UEFA i FIFA sa određenim činjenicama i to smo uradili putem pisma",  rekao je Kvesić.
Mimo standarda

Predsjednik FSRS Mile Kovačević istakao je da je u ovom momentu nepoznato koja će Skupština raspravljati i o kojem Statutu.

"Vjerovatno UEFA i FIFA neće dozvoliti da se opet sudare sa istim problemom kao i 29. marta kada je Skupština FS BiH odbacila prijedlog novog Statuta. Ako žele implementaciju jednog predsjednika onda je to kršenje svih mogućih standarda", rekao je Kovačević. (MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC