• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Može li Srbija opet na krov Evrope? "Orlići" imaju tešku grupu, skromnošću do uspjeha u Slovačkoj

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Vjerujemo da će i ova generacija fudbalera Srbije do 17 godina ostaviti utisak.

 U-19 reprezentacija Srbije na Evropskom prvenstvu Izvor: MN PRESS

Fudbalska reprezentacija Srbije do 17 godina umalo je stigla do finala Evropskog prvenstva, nažalost zaustavili su ih Holanđani poslije penala, a sada dvije godine stariji "orlići" imaju izazov pred sobom!

Omladinska reprezentacija Srbije (U-19) ostvarila je ogroman uspjeh plasmanom na EP u Slovačkoj koje se održava od 18. juna do 1. jula, a već u nedjelju čeka ih prvi izazov. Igraju sa Izraelcima, protiv kojih moraju da ostave dobar utisak, pošto potom dolaze teže provjere sa Engleskom (22. jun) i Austrijom (25. jun).

Možda će vas zanimati

Samo dvije najbolje ekipe iz grupe prolaze dalje, automatski dobijaju i mjesto na Svjetskom prvenstvu za igrače do 20 godina koje se iduće godine igra u Indoneziji, tako da ne manjka motivacije.

"Pred nama je jedan mnogo lijep turnir, poslije godinu dana i mnogo odigranih utakmica, dva kvalifikaciona turnira. Plasirali smo se među osam najboljih selekcija u Evropi i sada imamo novi cilj, nove želje i ambicije", rekao je selektor Aleksandar Jović za sajt FSS.

"Sve ekipe koje su došle u Slovačku, nisu tu slučajno. Osvajanjem prvog mjesta u svojim grupama pokazale su kvalitet i ispunile neke svoje ciljeve. Mo smo jedina ekipa koja je zbog poznatih razloga završila elit rundu kvalifikacija prije deset dana, dugo smo već zajedno, skoro četiri nedjelje, pokušavamo da damo svoj maksimum. Cijeli stručni štab radi na najbolji mogući način kako bi bili od pomoći igračima i doveli ih ponovo u optimalno stanje za prvi meč sa Izraelom."

Izrael je možda i najprijatnije iznenađenje u kvalifikacijama. Bili su prvi u elit rundi sa Turskom, Škotskom i Mađarskom koja je bila domaćin turnira.

"Mi ga ne tretiramo kao iznenađenje, već reprezentaciju koja je pravi dobre rezultate posljednjih godinu dana. Imali su 19 utakmica, prijateljskih i zvaničnih, izgubili su samo dvije, a igrali su i protiv Španije, Francuske, Njemačke… Mečevi u kojima su ostvarili pobjedu ili igrali neriješeno. Radi se o veoma, veoma disciplinovanoj ekipi koja igra visok presing od prvog minuta, bore se do fanatizma. Igraju na kontranapade, imaju dva veoma brza igrača, jednostavno radi se o kvalitetnoj selekciji. Želim, ipak, da naglasim da se mi ne bavimo toliko njima, koliko prije svega razmišljamo o sebi. Igračima dajemo samo neophodne informacije, onoliko koliko je to potrebno. Bavimo se uglavnom samo nama, da mi budemo naša najbolja verzija i da budemo bolji nego u prethodnoj utakmici."

Može li ta "najbolja verzija" da napravi novi iskorak, novi uspjeh plasmanom u polufinale koje vodi i na Prvenstvo svijeta za igrače do 20 godina, koje se u maju 2023. godine održava u Indoneziji?

"Znate kako, ta mogućnost postoji, sam plasman u polufinale, kao i da postanete šampion Evrope. Ali to je razgovor između nas, nije za svlačionicu. Naš fokus je samo na prvom sljedećem protivniku, a to je Izrael. Dalje naše misli ne idu. Utakmica se igra u nedjelju, mislim da smo dovoljno uradili i da smo se spremili za ono što nas očekuje, da meč sa Izraelom privedemo kraju na najbolji mogući način. Dakle, možemo da pričamo o očekivanjima, imam ih i ja kao selektor, imaju ih i igrači, ali naš zadatak je samo prvi naredni meč."

Selektor stalno ističe riječ "skromnost".

"Iz skromnosti i poniznosti uvijek dođu dobri rezultati. Igračima stalno govorim da puste druge da govore o njima, a da se oni fokusiraju na svoje zadatke, svoju igru i rade ono što najbolje znaju. Da igraju fudbal. Ova selekcija ima ogroman talenat, nažalost nisu tu i neki igrači koji su bili učesnici prošlog turnira, nisu sa nama iz određenih razloga, povreda ili manje minutaže. Imaju , ponavljam, veliki talenat, ali stalno im govorim da talenat bez rada ne znači ništa. Ako uz talenat ne postoji i težak rad, onda nemate ništa. Ostaje samo talenat koji može u jednom trenutku da presuši. Samo talenat i težak rad donose uspjehe", naveo je selektor "orlića.

Kapiten Nikola Petković ističe da ova generacija igrača ima svoje snove i pored činjenice da reprezentacija praktično nije imala vremena za odmor poslije zahtjevnih mečeva u Holandiji. Mnogi stručnjaci hvale generaciju 2003/04. i vide je kao nasljednike one generacije iz 2013. godine koja je osvojila Evropu u Litvaniji.

"Spremni smo i možemo da ponovimo taj uspjeh, ali to nije lako obećati. Imamo svoje snove", rekao je kapiten "orlića" Nikola Petković.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC