• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rasulo u "bordo" klubu

Udruženje navijača FK Sarajevo, "Bordo prijatelji 1946" kritikama natjeralo rukovodstvo i trenera da podnesu ostavke, a nakon što su ovi to učinili, pozvali ih ipak da ostanu na funkcijama.

 Rasulo u "bordo" klubu Izvor: MONDO

Predsjednik Sarajeva Amir Rizvanović, trener Mirza Varešanović, kao i čitav Upravni odbor kluba podnijeli su ostavke, izuzev Maida Delića, člana "Bordo prijatelja", koji je mandat stavio na raspolaganje navijačima.

"Duboko razočaran odnosom navijačkih grupa prema FK Sarajevo, Upravi, zaposlenim, stručnom štabu i igračima, podnosim ostavku na funkciju predsjednika Upravnog odbora kluba", napisao je Rizvanović u saopštenju objavljenom u sarajevskim medijima, a koje prenosimo u cjelosti.



Razočarenje je kulminiralo poslije objave prvog broja Magazina navijača FK Sarajevo "Bordo fan", a osnovano je na sljedećim činjenicama:

(1) Na osnovu sadržaja "Bordo fan", kao i pažljivo odabranog trenutka u kojem će biti dostavljen i distribuiran, može se zaključiti da su autori priželjkivali neuspjeh FK Sarajevo u utakmicama protiv Travnika i Željezničara kako bi ostvarili davno postavljeni cilj - smjenu Mirze Varešanovića. Ova spoznaja, za svakog istinskog navijača, predstavlja nevjerovatnu i neprihvatljivu činjenicu.

(2) Očigledno da neodgovorni pojedinci okupljeni oko navijačke skupine "Bordo prijatelji" ne razumiju i ne prihvataju da je FK Sarajevo najvažniji i da se niko, pa ni oni, ne može dići iznad Kluba - njihovo postojanje i opstanak su besmisleni i nisu mogući ukoliko ne postoji FK Sarajevo, koje je, djelovanjem mojih prethodnika realno dovedeno na rub egzistencije.

(3) Nije iznesena niti jedna lijepa riječ o radu nove Uprave. Nasuprot tome, moglo bi se zaključiti da je baš ova Uprava na čelu sa njenim predsjednikom, dovela do provalije u kojoj se FK Sarajevo trenutno nalazi.

(4) Naročito je važna činjenica da se autori nijednom jedinom riječi nisu osvrnuli na rad prethodne Uprave koja je instalirana od strane navijačke skupine "Bordo prijatelji" (i sadržavala njihove predstavnike) i koja je, za kratko vrijeme, ostavila pustoš u kasi i unutrašnjim i vanjskim odnosima FK Sarajevo.

(5) Potvrđeno je, vješto prikrivano uporno nastojanje navijačke skupine "Bordo prijatelji" da vode politiku FK Sarajevo - biraju direktore, sportske direktore, trenere, predsjednike, članove Upravnog odbora, bez ikakve odgovornosti za svoje postupke.

Radi istine, za prijatelje FK Sarajevo, obavezan sam navesti barem nekoliko važnih činjenica vezanih za sadašnji trenutak FK Sarajevo, a koje su rezultat moga i rada mojih saradnika:



(1) Od strane FS BiH dobijena je takmičarska licenca koja omogućava nastup u domaćim i evropskim klupskim takmičenjima za sezonu 2011/2012.

(2) FK Sarajevo zauzima treće mjesto na tabeli koje omogućava nastup u evropskim takmičenjima.

(3) U kasama FK Sarajevo nalazi se 63.834,97 KM i iz tih sredstava će biti isplaćena plata za april 2011. godine.

(4) Za vrijeme djelovanja ove Uprave, izmirene su značajne obaveze stvorene od strane naših prethodnika, s tim da su već plaćene i obaveze vezane za organizaciju utakmica u Trebinju protiv Leotara i Širokog Brijega u Sarajevu.

(5) Članovi Upravnog odbora rade volonterski i za svoj rad nisu naplatili niti jednu KM.

"Ovo je za mene vrlo teška odluka, prije svega, zbog mojih saradnika i armije navijača koji vole i žive za svoj klub. S druge strane, poznat je moj stav da neću dozvoliti da se, bilo ko, bez argumenata, krajnje neodgovorno i na neprimjeren način odnosi prema klubu, jer klub nije i ne može biti poligon za iživljavanje i liječenje ličnih frustracija. Poznato je da imam volju i sposobnost da se bilo kome suprostavim zbog interesa kluba, ali ne želim da me neko gurne u zamku sukoba sa navijačkim grupama, jer, u takvim suprotstavljanju neko može pomisliti da ja imam želju da se dignem iznad kluba".

Definitvno, tuga i žal nad sudbinom FK Sarajevo kao i potvrda da je ispravna moja odlika da se povučem sa časne funkcije predsjednika Upravnog odbora, potvrđeni su kada sam, na jednoj lokalnoj TV stanici, primjetio da su, navijačka skupina "Bordo prijatelji" održali konferenciju za štampu na kojoj su sa ponosom predstavljali svoj magazin. Kod mene, ostala je gorčina uzrokovana činjenicom da mi je u tom trenutku, na um jedino pala naša narodna - "čega se pametan stidi, ..........".

Prijateljski pozdravi sa željom za nastavak uspjeha na sportskom planu", navodi se u saopštenju Amira Rizvanovića, predsjednika u ostavci FK Sarajevo.



Ubrzo nakon ovog saopštenja, uslijedilo je saopštenje Udruženja "Bordo prijatelji 1946" u kojem se navodi da su "šokirani odlukama rukovodstva kluba".

"Apelujući na moralnost članova Uprave i prepoznavajući određene pomake u radu, Udruženje Bordo Prijatelji 1946 poziva Upravu Sarajeva da nastavi sa radom u skladu sa mandatom povjerenim od Skupštine i u interesu Fudbalskog kluba Sarajevo", saopšteno je iz "Bordo prijatelja".

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC