• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LE (kvalifikacije): Partizan pogurao Zvezdu?

Trijumfom Partizana u Kupu Srbije, pod pretpostavkom da će crno-bijeli uzeti titulu, plasman u 3. kolo kvalifikacija za Ligu Evrope prenosi se na JSL.

 LE (kvalifikacije): Partizan pogurao Zvezdu? Izvor: MONDO

Crvena zvezda imala je direktne i konkretne koristi od ishoda finalnog meča Kupa Srbije.

Trijumfom najvećeg rivala Partizana nad Vojvodinom (2:1 ili možda čak 3:0), crveno-bijeli su automatski preskočili drugo od tri kola kvalifikacija za Ligu Evrope, tako da će ih od grupne faze drugog po kvalitetu takmičenja u Evropi dijeliti samo dvije runda takmičenja: treće kolo, a potom i plej-of za popunu grupa.

Sve ovo ima jedan veliki preduslov, a to je da Crvena zvezda u posljednja četiri kola zadrži drugo mjesto na tabeli ispred Vojvodine, mada će najveći optimisti među navijačima crveno-bijelih reći da ni šampionska trka s Partizanom još nije gotova.

Četiri kola prije kraja, u igri je 12 bodova, Partizan je prvi sa 68, Zvezda druga sa 63, a Vojvodina treća sa 60 bodova, s tim da se Vojvodina i Crvena zvezda sastaju u posljednjem kolu u Novom Sadu. Taj duel lako bi mogao direktno da odluči o drugom mjestu na tabeli, koje je trijumfom Partizana u Kupu dobila "primat" nad ulogom poraženog finaliste.

Naime, srpskom fudbalu je za 2011/12 sezonu pripadaju sljedeće pozicije:

- Šampion ide u drugo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona, staza šampiona;

- Pobjednik Kupa ide u treće kolo kvalifikacija za Ligu Evrope (Partizan);

- Drugoplasirani tim Superlige ide u drugo kolo kvalifikacija za Ligu Evrope (Crvena zvezda/Vojvodina);

- Trećeplasirani tim Superlige ide u prvo kolo kvalifikacija za Ligu Evrope (Crvena zvezda/Vojvodina);

Ali...

...ukoliko se dogodi da pobjednik Kupa (Partizan) kasnije bude i šampion, što je realno za očekivati, onda se beneficija za pobjednika Kupa (treće kolo kvalifikacija za Ligu Evrope) prenosi na drugoplasiranog u Superligi, a ne na poraženog finalistu Kupa (Vojvodina).

Takođe, plasman u drugo kolo kvalifikacija za Ligu Evrope prećiće sa drugoplasiranog u Superligi, na trećeplasiranog i od toga najveće koristi će imati Rad, ukoliko zadrži četvrto mjesto, a ima 11 bodova više od pete Slobode.

Kako?

Vojvodina će svakako završiti kao druga ili treća. Ma šta da bude epilog, Novosađani će plasman u prvo kolo kvalifikacija za Ligu Evrope, koje su već obezbijedili učešćem u finalu Kupa, prepustiti četvrtom na tabeli, gotovo sigurno "građevinarima".

Dakle, ako ne bude neočekivanih preticanja u posljednja četiri kola, Partizan će u drugo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona, Crvena zvezda u treće kolo kvalifikacija za Ligu Evrope, Vojvodina u drugo, a Rad u prvo, četiri stepenika prije grupne faze.

Ukoliko se dogodi da Vojvodina u finišu pretekne Crvenu zvezdu i završi kao druga, onda će Novosađani direktno u treće kolo, a Beograđani ipak u drugo, koje bi im "bilo suđeno" da je Vojvodina eventualno osvojila Kup.

Za sada, u drugu rundu kvalifikacija za Ligu šampiona, plasirali su se APOEL (Kipar), Rozenborg (Norveška), Malme (Švedska), Dinamo Zagreb (Hrvatska), BATE Borisov (Belorusija), Šemrok Rovers (Irska), Helsinki (Finska), Erkanas (Litvanija), Skonto (Letonija), Videoton (Mađarska), Neftči Baku (Azerbejdžan), Brejđbalik (Island), Tobol (Kazahstan), Flora Talin (Estonija), Skenderbeu Korče (Albanija), Pjunik (Jermenija), Bangor Siti (Vels), Toršavn (Farska Ostrva) i Linfild (Sjeverna Irska), a čekaju se još šampioni Srbije, Bugarske, Češke, Austrije, Izraela, Slovačke, Poljske, BiH, Moldavije, Slovenije, Gruzije, Makedonije i Crne Gore.

Od svih ovih timova, šampion Srbije će iz grupe nosioca moći da se sastane sa: Pjunikom, Skontom, Videotom, Bangorom, Toršavnom, Linfildom, Tobolom, Florom, Brejđbalikom, Neftčijem, Skenderbeuom i šampionom Crne Gore ili Makedonije.

Što se tiče Lige Evrope, u trećem kolu kvalifikacija su već Birmingem Siti (Engleska), Lokomotiva Moskva (Rusija), Stremsgodset (Norveška), Helsinborg (Švedska), Partizan (Srbija, kao osvajač Kupa), Legija Varšava (Poljska), a čekaju se još timovi iz Španije, Njemačke, Italije, Francuske, Ukrajine, Rumunije, Portugala, Holandije, Turske, Grčke, Švajcarske, Belgije, Danske, Škotske (dva), Bugarske (dva), Češke (dva), Austrije, Kipra, Izraela, Hrvatske i Bjelorusije.

U drugoj rundi kvalifikacija za Ligu Evrope nalaze se već: Omonija i Anortozis (Kipar), Valerenega (Norveška), Jerebo (Šverdska), Šahtsjor (Bjelorusija), Sligo Rovers i Bohemijans (Republika Irska), Suduva (Litvanija), FH (Island), Vaduz (Lihtenštajn), Lokomotiva Astana (Kazahstan), Levadija (Estonija), Mika (Azerbejdžan), Srejmur (Farska Ostrva), Sant Julija (Andora), Juvenes (San Marino).

U startnoj, prvoj rundi kvalifikacija za Ligu Evrope, koja se smiješi Radu, nalaze se već Tromzo (Norveška), Eflsborg (Švedska), Minsk (Belorusija), Sent Patrik (Republika Irska), Honka (Finska), Žalgiris (Litvanija), Dugava (Letonija), Koper (Slovenija), Olimpi (Gruzija), Kazar i Karagab (Azerbejdžan), Vestmanaejar i Rejkjavik (Island), Aktobe i Irtiš (Kazahstan), Narva i Kalju (Estonija), Fljamuntari i Vlaznija (Albanija), Banants i Ulises (Jermenija), Nju Seints (Vels), Rudar (Crna Gora), Runavik i Fulgafjorour (Farska Ostrva), Glentoran i Kliftonvil (Sjeverna Irska), Lusitanos i Santa Koloma (Andora), Florijana (Malta), itd.

(N. J. - MONDO, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC