• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Liverpul - Totenhem za Ligu Evrope! Ili protiv...

Ambicioznom engleskom klubu je pametnije da se koncentriše na Premijer ligu i plasman u Ligu šampiona, nego da troši snagu takmičeći se u Ligi Evrope.

 Liverpul - Totenhem za Ligu Evrope! Ili protiv... Izvor: MONDO

Liverpul (58 bodova) i Totenhem (56) u nedjelju će na Enfildu odigrati važan meč, najvjerovatnije presudan za osvajanje petog mjesta i plasman u Ligu Evrope.

Koliko je sezona duga i koliko ima prostora da se uloge promijene, pokazuje činjenica da se Liverpul poslije devet odigranih kola nalazio u zoni ispadanja, a Totenhem na visokom, trećem mjestu!

"Pijevci" su praktično cijelu sezonu proveli među prvih šest, a Liverpul do 26. kola bio uglavnom u sredini tabele, nikada više od sedme pozicije.

Plasman u Evropu bio bi još jedan dokaz da je Keni Dalgliš sjajno odradio posao za četiri mjeseca otkako je naslijedio Roja Hodžsona, ali se postavlja pitanje šta bi Liverpulu moglo da donese novo učešće u drugorazrednom kontinentalnom takmičenju?

Ljetos su "redsi" počeli sezonu već 29. jula, odigrali četiri utakmice u kvalifikacijama i šest u grupi (bez poraza), zatim u "nokaut" fazi prošli Spartu iz Praga i ispali od Brage.

Avantura je trajala do 17. marta i uticala da ekipa neplanirano izgubi dosta bodova u domaćem prvenstvu. Na osnovu čega pretpostaviti da bi u sezoni 2011/12 bilo drugačije?

Pozitivni efekti te kampanje su zanemarljivi za klub Liverpulovog ili Totenhemovog renomea.

Čak i da osvoje Ligu Evrope - bio bi to lijep uspjeh, ali ne i nešto što bi promijenilo percepciju tih klubova u javnosti i podiglo ih u rang Mančester junajteda, Čelsija, Barselone, Reala, Intera, Bajerna, Milana... (ne pričamo o istoriji, nego o trenutnim pozicijama).

Osvajanje Lige Evrope prema trenutnoj skali nagrađivanja koju je ustanovila UEFA donosi 6,4 miliona funti, dok je samo plasman u grupnu fazu Lige šampiona vrijedan 6,2 miliona!

"Engleski klubovi imaju šansu da mnogo bolje zarade kroz Premijer ligu i Ligu šampiona, nego kroz Ligu Evrope. Zato je timovima koji imaju kvalitet da se plasiraju u Ligu šampiona pametnije da se bore za prva četiri mjesta u domaćem prvenstvu, nego za trofej u Ligi Evrope", rekao je Sajmon Čedvik, profesor sportsko-poslovne strategije i marketinga na univerzitetu u Koventriju.

Ligu Evrope naredne sezone će igrati Birmingem, kao osvajač engleskog Liga kupa i Stouk, kao pobijednik ili finalista FA kupa, svejedno.

"Klubu koji se bori za opstanak nije pametno da rasipa energiju igrajući Ligu Evrope. Ona jedino može da bude isplativa za klubove osrednjeg kvaliteta, kao što je prošle sezone bio Fulam. Stigli su do finala Lige Evrope, a istovremeno bili u stanju da ne ugroze status premijerligaša", dodao je Čedvik.

"Vezista" Totenhema Džermejn Dženas bio je kristalno jasan u kolumni koju piše za jedan dnevni list.

"Prošlu sezonu smo završili kao četvrti u Premijer ligi, a nema sumnje da nam je pomoglo to što smo mogli da se koncentrišemo samo na prvenstvene utakmice. Da sam menadžer, volio bih da mi svaka sezona bude takva".

Negativnih primjera ima širom Evrope. Najočigledniji su Juventus, Atletiko Madrid i Sevilja, koji su ove sezone takođe igrali Ligu Evrope i doživjeli žestoke neuspjehe u nacionalnim šampionatima.

Predstojeći okršaj Liverpul - Totenhem biće interesantan i sa ove tačke gledišta.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC