• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Au - Zvezda je 14. klub Evrope svih vremena! Bolji od Liverpula i Seltika, i Partizan je u TOP 40!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

UEFA koeficijenti su posljednjih godina u Srbiji posebno popularni, ali šta se desi kada se zbroje svi koeficijenti od postanka aktuelnih međunarodnih takmičenja?

 Crvena-zvezda-14-klub-Evrope-po-UEFA-koeficijentu Izvor: MONDO/Stefan Stojanović/Twitter/@swissfootdata/Printscreen

Navikli smo tokom ljeta da pričamo o UEFA koeficijentima i poziciji srpskog fudbala spram ostalih evropskih liga, ali sada je napravljena jedna posebno zanimljiva tabela na osnovu istorijata evropskih takmičenja.

Kada se zbroje UEFA koeficijenti od osnivanja Kupa šampiona 1955. godine, Crvena zvezda je 14. najbolji tim u istoriji evropskog fudbala, dok se Partizan nalazi na 40. poziciji!

Pisali smo tokom nedjelje o UEFA koeficijentima i lošem početku srpskih klubova u novoj sezoni, ali sada je objavljena i tabela 100 najboljih evropskih klubova u istoriji UEFA takmičenja. Specijalizovani statističari iz Švajcarske kompletirali su veliku tabelu, zbrajajući sve koeficijente u istoriji evropskog fudbala, čime se došlo do nekih vrlo zanimljivih podataka.

Najbolji klub svih vremena očekivano je 14-struki prvak Evrope, Real Madrid. Odmah iza njih na drugom mjestu je i njihov najveći rival, Barselona. Na trećoj poziciji je Benfika, takođe višestruki evropski šampion.

U TOP 10 slijede i Bajern Minhen, Juventus, Ajaks, Mančester junajted, Porto, Dinamo Kijev i Rendžers. Zvezda je na 14. poziciji sa 101.867 osvojenih bodova, iza Milana, Anderlehta i Intera, a ispred velikana kao što su Seltik, Liverpul, Atletiko Madrid, PSV ili Arsenal.

Partizan je sa 64.725 bodova na 40. poziciji, ispred timova kao što su Totenhem, Olimpik Marsej, Fiorentina, Sevilja...

Ipak, ono što je primjetno jeste i da su brojni timovi iz uslovno rečeno slabijih liga odlično rangirani zbog toga što su kroz ta takmičenja svake godine uspijevali da stignu do UEFA takmičenja. Tako je i moguće da je Rendžers ispred Zvezde iako nikad nisu bili prvaci Evrope, ali i da Zvezda bude ispred šestostrukog prvaka Evrope, Liverpula.

U svakom slučaju, vrlo zanimljive stvari se mogu vidjeti na ovoj listi 100 najboljih evropskih klubova.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC