• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stanković preuzeo Sampdoriju - evo šta ga čeka u Italiji: Srpski fudbaler, iskusan tim i "fenjer" Serije A kao izazov!

Autor Haris Krhalić

Novi trener Sampdorije Dejan Stanković ima nekoliko problema koje mora da riješi, a na raspolaganju mu je izuzetno iskusan igrački kadar.

 Evo šta čeka Stankovića u Sampdoriji Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Samo nekoliko nedjelja nakon rastanka sa Crvenom zvezdom Dejan Stanković ima novi klub, italijansku Sampdoriju. Do prije samo nekoliko godina vjerovao je bivši kapiten Crvene zvezde da trenerski posao nije za njega, ali adrenalin koji je osjetio vodeći crveno-bijele ubijedio ga je u suprotno. I ono što se dugo najavljivalo, konačno se desilo...

Prvi čovjek Sampdorije nekoliko puta želio je da Stanković preuzme njegovu ekipu, a Dejan je te ponude odbijao kako bi ostao u Crvenoj zvezdi i "završio" započeti posao. Do Lige šampiona, koja mu je bila san, nije uspio da stigne, pa se nakon eliminacije iz plej-ofa povukao sa mjesta šefa stručnog štaba. Timu iz Đenove istog trenutka se otvorio put ka mladom srpskom treneru, a bilo je pitanje samo trenutka u kojem će im zafaliti strpljenja za Marka Đampaola.

Kada je "fenjeraš" Serije A izgubio i od Monce (3:0), u osmom kolu italijanskog prvenstva, postalo je jasno - klubu je potrebna velika promjena! Dejan Stanković dobija drugi samostalni trenerski posao, a ovaj ispit mogao bi da bude prekretnica njegove trenerske karijere.

SITUACIJA U KLUBU

Stanković stiže u Sampdoriju nakon odigranih osam mečeva u Seriji A i samo dva osvojena boda. Ekipa trenutno ima niz od četiri poraza u prvenstvu, a zbog tog situacija u igračkom kadru ne može biti sjajna. Treba istaći i da su u nizu od četiri poraza fudbaleri Sampdorije gubili od Verone, Specije i Monce, timova protiv kojih su mogli da se nadaju dragocjenim bodovima u borbi za opstanak.

Izvor: MN PRESS

Zbog loših rezultata ekipe Dejan Stanković će imati težak zadatak da kolektivu vrati samopouzdanje i ohrabri ga pred veoma velike izazove koji slijede. Sampdorija u narednom kolu igra protiv Bolonje - što je meč na kojem mora da pokaže novo lice, a zatim slijedi okršaj sa Dekijevim "učiteljem" Žozeom Murinjom i njegovom Romom. Uslijediće meč Kupa Italije protiv Askolija, a zatim dva zanimljiva susreta. Prvo okršaj sa Kremonezeom koji mora da se pobjedi, a zatim i meč Stankovićevog nogo tima i Intera, gdje će stadion "Đuzepe Meaca" aplauzima dočekati svog nekadašnjeg fudbalera i jednog od kandidata za nasljednika Simonea Inzagija.

Do kraja jesenjeg dijela prvenstva Sampdoriji ostaju mečevi protiv Fiorentine, Torina i Lećea, a svaki osvojeni bod biće velik kao kuća za tim iz Đenove. U dosadašnjem dijelu prvenstva Sampdorija je uspijevala da zabilježi remije na susretima protiv Juventusa i Lacija, a ukoliko planiraju da stignu do opstanka pobjeda mora da dođe što prije!

IGRAČKI KADAR

Prvi pogled na sastav sa kojim će raditi u nastavku sezone govori nam da će Stanković imati na raspolaganju veoma iskusne igrače. Gotovo u svakoj liniji tima nosioci igre su fudbaleri koji imaju preko 30 godina i bogato iskustvo - kako u Italiji, tako i u nekim drugim najboljim ligama Evrope.

Izvor: MN PRESS

Jasno je da se ništa neće mijenjati među stativama gdje je prvi izbor Emil Audero (25), nekadašnji član svih mlađih kategorija italijanske reprezentacije. Ispred njega štoperski tandem uglavnom čine Omar Koli (29) i Džejson Murilo (30), dok su na bekovima Tomaso Augelo (28) i Bartoš Berežinski (30), koji je i zamjenik kapitena u klubu.

U veznom redu mnogo toga će zavisiti od trojke Tomas Rinkon (34) - Manolo Gabijadini (30) - Filip Đuričić (30), dok su napadači pravi veterani. Frančesko Kaputo je u avgustu proslavio 35. rođendan, dok će nešto iskusniji Fabio Kvaljarela u januaru ugasiti 40 svjećica na torti. Baš njih dvojica, a sa snagom i željom tinejdžera, moraće da "povuku" Doriju ka mirnoj luci ove sezone. Ona, iako je Sampdorija na samom dnu tabele, ne izgleda tako daleko.

OČEKIVANJA OD STANKOVIĆA

Đenova je jedan od najvećih primorskih gradova u Italiji i baš na ovo mjesto engleski moreplovci donijeli su prvu fudbalsku loptu krajem 19. vijeka. U gradu je osnovan i jedan od najstarijih klubova u kontinentalnom dijelu Evrope, ali sve to neće imati nikakve veze sa Dejanom Stankovićem. Njegov brod trenutno je u oluji na otvorenom moru i ima još dosta da se vesla dok ne uplovi u mirne vode.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Prvi cilj postavljen pred Dejana Stankovića je opstanak i sve u ovoj sezoni biće podređeno tome. Takav je i ugovor koji je potpisao Stanković, opcija produžetka saradnje na još jednu sezonu postoji samo ukoliko klub ostane u elitnom rangu, a srpskog trenera čeka i ogroman bonus ukoliko sačuva status klubu.

Prije svega, Stanković mora da promijeni karakter tima koji već dugo ne zna za pobjedu u Seriji A. Tokom mandata na klupi Crvene zvezde vidjeli smo energiju koja će italijanskom klubu biti neophodna, a ukoliko je igrači Sampdorije "upiju" od trenera, opstanak možda i nije daleko. Trenutno im mjesto iznad zone ispadanja beži četiri boda, a Deki ima cilj da istopi tu prednost.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC