• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Titula se slavi u Banjaluci

Borac remijem 2:2 protiv Leotara završio sezonu i proslavio šampionsku titulu sa svojim navijačima. Sarajevo "preotelo" drugo mjesto od Željezničara.

 Titula se slavi u Banjaluci Izvor: MONDO

Titula se slavi u Banjaluci. Navijači na terenu, fudbaleri na atletskoj stazi sa šampanjcem, pehar u rukama kapitena Borca.... Bio bi to najkraći opis atmosfere na Gradskom stadionu u Banjaluci u subotu.

Pobjednički pehar kapitenu Borca Drašku Žariću uručio je predsjednik Komiteta za normalizaciju FSBiH i legenda jugoslovenskog sporta Ivica Osim, nakon čega je nastao delirijum na terenu i tribinama Gradskog stadiona u Banjaluci, a odmah zatim i na banjalučkim ulicama.

Borac nije uspio da kruniše sezonu trijumfom ali je remijem 2:2 osvojio 64. bod i tako preuzeo rekord koji je u sezoni 2005/2006 postavio Široki Brijeg.

Ekipa Vlade Jagodića upisala je ove sezone 19 pobjeda, 7 remija i samo četiri poraza – impresivan učinak zbog kojeg su mu navijači Borca prilikom dodjele pehara skandirali „Vlado ostani“.


„Velikan iz Platonove“ kako su ga s pravom na jednom od transparenata nazvali navijači Borca,htio je do pobjede kojom bi na najbolji mogući način završio sezonu, ali ih je u tome u nekoliko navrata spriječio fenomenalni golman Leotara Boško Milenković.

Nekoliko hiljada navijača na Gradskom stadionu u Banjaluci na kraju je ipak bila više nego zadovoljna jer je sa svojim ljubimcima proslavila šampionsku titulu u Premijer ligi BIH.

Meč posljednjeg, 30. kola Premijer lige u Banjaluci iako nije imao rezultatski značaj, bio je vrlo uzbudljiv, a da će tako biti vidjelo se već na samom početku.

Stevo Nikolić u 6. minutu je odlično skočio nakon ubacivanja Maletića iz slobodnog udarca, nadvisio svog čuvara i doveo šampiona u vođstvo 1:0.


Obje ekipe igrale su prilično otvoreno, za publiku, a u 18. minutu malo je nedostajalo da ona vidi još jedan pogodak u mreži gostiju iz Trebinja. Mikić je šutirao, a Milinković odbranio nogom i tako počeo svoje fenomenalno subotnje izdanje.

I Leotar je napadao, istina koliko mu je Borac dozvoljavao, a u 35. minutu Trebinjci su iskoristili jedan poklon Banjalučana i izjednačili. Raspudić je loše vratio loptu iza svoje zadnje linije, odbrana Borca je zaspala što je iskoristio Marjanović i smjestio loptu iza Asmira Avdukića. Bio je to tek 14. primljeni gol Borca ove sezone.


Nakon primljenog pogotka Borac je krenuo silovito ka golu, s namjerom da što prije ponovo dođe do vođstva, ali su se u tim trenucima igrači u crvenom dresu propisno ispromašivali.

Prvo je Maletić promašio stopostotnu priliku, kada je poklon loptu nakon centaršuta s lijeve strane, sa pet metara poslao preko gola, a samo tridesetak minuta kasnije isto je učinio Krunić, nakon dodavanja Maletića.

U posljednjem minutu prvog dijela u strelce se mogao upisati i Mikić, ali je njegov pokušaj iz slobodnjaka sa 20 metara Milenković vrhovima prstiju odbio u korner.

Golman Leotara bio je siguran i u 58. minutu kada je Nikolić tukao po sredini gola, a kazna za promašaje stigla je u 62. minutu.

Poslije kornera sa desne strane, Krunić i Avdukić krenuli su da izbiju loptu, ali nikome od njih to nije uspjelo, što je iskoristio Vranešević i udarcem glavom zatresao mrežu za preokret 2:1.

Izgledalo je tada da će Borac upisati peti poraz ove sezone i tek drugi na svom stadionu, ali je u 66. minutu šampion stigao do izjednačenja zahvaljujući prije svega igraču Leotara Kujundžiću koji je bez potrebe oborio Mikića u šesnaestercu pa sudiji Stankiću nije preostalo nipta drugo nego da pokaže na bijelu tačku.

Siguran realizator za 2:2 bio je Darko Maletić.


Do kraja meča praktično se igralo na jedan gol. Borac je napadao želeći da stigne do pobjede kojom bi se odužio svojim navijačima za podršku tokom čitave sezone, ali je golman Milenković bio nesavladiv.

U šansama su se nalazili Nikolić, Stajić Veljović, ali je golman Milenković svaki put izašao kao pobjednik i istakao se kao možda i najbolji pojedinac meča.

Meč između Borca i Leotara u finišu je prekinut na nekoliko trenutaka zbog skandiraja Borčevih navijača, popularnih „Lešinara“ uhapšenom srpskom generalu Ratku Mladiću, ali je on vrlo brzo nastavljen pa proslava šampionske titule nije pokvarena.

Kada je sudija Stankić označio kraj, stotine navijača pohrlile su na teren da proslave istorisjki uspjeh sa svojim ljubimcima, koji su zasluženo slavili na atletskoj stazi i nazdravljali šampanjcem.

Borčevi igrači i navijači nastaviće proslavu titule na Trgu Krajine u Banjaluci.

Da je Borac šampion, znalo se i prije posljednjeg kola, ali borba za drugo mjesto nije još bila završena. Navijači Sarajeva vjerovali su da bordo tim može u posljednjem kolu nekako da prestigne gradskog rivala Željezničar i upravo to se i desilo.

Željo je poražen 3:2 na gostovanju u Prijedoru, a Sarajevo je kod kuće slavilo protiv Veleža 1:0, pa je Željo nakon duge trke za šampionsku titulu na kraju sezonu završio an trećem mjestu.

Četvrti je Široki koji je u subotu poražen od Budućnosti minimalnim rezultatom, a peto mjesto ovjerio je Olimpik i to goleadom protiv Travnika 5:3.

Nakon prvih 45 minuta na semaforu je stajalo 1:1, ali je u razmaku od deset minuta na početku drugog dijela postignuto čak pet golova, četiri u mreži gostiju iz Travnika i jedan u mreži Olimpika. Pogodak Kovčevića u 78. minutu za Travnik za 5:3 nije uticao na ishod utakmice.

Golova i to šest bilo je i u Istočnom Sarajevu gdje je Slavija „petardom“ ispratila Čelik. Vodili su „sokolovi“ 3:0, zatim su gosti iz Zenice smanjili na 3:1, da bi u posljednjim minutama meča Slavija sa nova dva pogotka deklasirala protivnika – 5:1.

Banjalučki Borac igraće kvalifikacije za Ligu šampiona, već od prvog kola, Sarajevo i Željezničar igraće kvalifikacije za Ligu Evrope od 2. kola, a Široki već od 1. kola. Premijer ligu napuštaju Budućnost i Drina.

Rezultati 30. kola:

Rudar - Željezničar 3:2
/Džafić 20, 61, Brkić 90 - Višća 59, 71/

Borac – Leotar 2:2
/Nikolić 6, Maletić 66 – Marjanović 35, Vranešević 62/

Slavija – Čelik 5:1
/Radovanović 14, Simić 25, Šešlija 40, Oglečevac 86, Zeba 86 – Džafić 65/

Budućnost – Široki Brijeg 1:0

Olimpik – Travnik 5:3
/Pliska 40, Raščić 51, 58, Rizvanović 55, Pljevljak 61 – Fajić 4, Mujagić 53, Kovačević 78/

Zrinjski – Drina 3:0
/Pehar 7, Milićević 26, Lendrić 77/

Sloboda – Zvijezda 2:1
/Zoletić 9, Mujić 83 – Ristić 71/

Sarajevo – Velež 1:0
/Handžić 78/

Tabela: Borac 64, Sarajevo 57, Željezničar 55, Široki Brijeg 50, Olimpik 48, Sloboda 46, Zrinjski 42,  Zvijezda 42, Rudar 41, Čelik 40, Slavija 38, Travnik 37, Velež 36, Leotar 35, Budućnost 25, Drina 23 boda

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC