• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbi u dresu drugih na Mundijalu - od 1934. do Borjana i Degeneka: Finalista, američka legenda i izgubljena desetka SRJ!

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

Srbi su odavno igrali na Svjetskim prvenstvima za druge selekcije - a sada ih ima trojica. Dvojicu smo već vidjeli na terenu, a Deni Vuković teško da će dobiti šansu.

 Srbi koji su igrali na Mundijalu za druge reprezentacije Izvor: Profimedia

Srbija počinje svoj put na Svjetskom prvenstvu, ali Srbi su već igrali na ovom Mundijalu! S obzirom na jako veliki broj Srba koji je kako devedesetih, tako i u nekim ranijim vremenima otišao "trbuhom za kruhom" u Zapadnu Evropu, Ameriku i Australiju, to uopšte ne čudi, niti je prvi put.

Od prvih Svjetskih prvenstvava Srbi ili igrači rođeni na sadašnjem tlu Srbije igrali su na Mundijalima za druge selekcije, a sada smo već dvojicu vidjeli na terenu. Prvo je na teren izašao nekadašnji štoper Crvene zvezde Miloš Degenek, inače bivši reprezentativac naše zemlje.

On je rođen u Kninu, njegovi roditeljisu nakon rata devedesetih izbjegli u Australiju, a nakon nastupa za U17 tim ove zemlje prebacio se i igrao za U19 ekipu "Sokerosa". Sada mu je ovo drugo Svjetsko prvenstvo, a nakon što u Rusiji nije dobio ni minut na terenu, sada je zaigrao od 85. minuta u porazu od Francuske.

U timu Australije je jedan Srbin kome je ovo takođe drugo Svjetsko prvenstvo, iako ima samo četiri nastupa za nacionalni tim Australije. U pitanju je iskusni 37-godišnji golman Deni Vuković koji je i sada, kao i u Rusiji, treći golman tima. On je karijeru počeo u srpskom iseljeničkom klubu u Australiji Bonirig Vajt Iglsima, a već godinama je rezerva na golu Australije.

Sada smo na terenu vidjeli još jednog srpskog golmana na Svjetskom prvenstvu, Milana Borjana. Iskusni čuvar mreže i kapiten Crvene zvezde primio je jedan gol u meču Kanade protiv favorizovane Belgije i pružio odličnu partiju. Što se tiče Katara – to su Srbi koji nas predstavljaju, a da igraju za druge nacionalne timove!

IZ ALIBUNARA I VRŠCA NA MUNDIJAL 1934. GODINE!

Izvor: Profimedia

Još na Svjetskom prvenstvu davne 1934. godine igrači rođeni na teritoriji današnje Srbije su igrali za druge timove. Nisu bili etnički Srbi, ali valja ih pomenuti – to su bili Rumun iz Alibunara Lazar Sfera koji je nastupao za Rumuniju kao i Jeno Vince, sjajno desno krilo rođeno u Vršcu, dio nevjerovatnog tima Mađarske koji je tih godina dominirao. Tada član moćne Ujpešt Dože nastupao je i na Mundijalu 1938. godine kada je sa Mašarima stigao i do finala. A na tom prenstvu je za Rumuniju branio i etnički Srbin, Dumitriju Pavlović!

Mađari su i u narednim godinama imali fudbalere iz Vojvodine u svojim timovima, pa je tako "Laka konjica" mogla da se pohvali da je Mihalji Tot, rođen 14. septembra 1926. godine u Bezdanu bio jako bitan dio tima, čak je nastupao i u finalu Svjetskog prvenstva 1954. godine.

Opet će Srbija na ovom Mundijalu igrati sa Švajcarskom, a tu će u timu biti Albanc sa prostora Kosova i Metohije Granit Džaka. I ranije su Albanci sa Kosova igrali za Švajcarce na SP, pa su se tako "zaredali" Valon Behrami na četiri Mundijala i Albert Bunjaku 2010. godine.

Ipak prvi Albanac sa Kosova koji je igrao za neki nacionalni tim na Svjetskom prvenstvu je Ardijan Kozniku, fudbaler rođen u Đakovici, a kasnije igrač Hajduka iz Splita i Dinama iz Zagreba, koji je bio dio tima Hrvatske koji je 1998. godine bio treći na svijetu.

OD "DAGA" DO "PREKOG"

Izvor: Profimedia

Prvi Srbin koji je igrao za neku drugu reprezentaciju na Svjetskom prvenstvu je Dragan Utješenović u Australiji poznatiji kao Dag! Kasnije je i prednji vezni Tom Rogić nastupao za"Sokerose", ali sve je počelo kada je bivši desni bek OFK Beograda otišao u Sidnej,

Utješenović je otišao da igra fudbal u Australiji, tu je postao libero, dobio je državljanstvo i odigrao 61 meč za nacionalni tim, od toga tri na Mundijalu 1974. godine. Štoperi srpskog porijekla se jako cijene, pa je tako na Svjetskim prvenstvima za Rumuniju igrao i član zlatne generacije Crvene zvezde Miodrag Belodedić, Srbin rođen u Sokolovu, blizu granice sa maticom.

Srpskog porijekla je i Filip Senderos, dugogodišnji defanzivac Švajcarske kome je majka iz Niša, a on govori i srpski, nastupao je na Mundijalima od 2006. do 2014. godine.

Sjećamo se i kako je Milan Jovanović pitao Marka Marina pred meč Srbije i Njemačke "je l' si ti naš", a kasnije donio sjajnu pobjedu našem timu. Nije Marin jedini vezista našeg porijekla koji je igrao za druge timove, tu je i legendarni Predag Radosavljević Preki. On je osamdesetih otišao u Ameriku, a tamo je igrao tako dobro da je kasnije stigao i do Premijer lige i – Mundijala! Za SAD je igrao 28 puta, a na Mundijalu je 1998. godine i nastupio protiv Jugoslavije!

Naravno, moraju se pomenuti i Srbi koji su na SP igrali za bivše jugoslovenske republike, a od njih je Zvjezdan Misimović igrao za mlađe selekcije SR Jugoslavije prije nego što je precrtan od stane selektora i prešao da igra za Bosnu i Hercegovinu. Na jedinom SP na kome je BIH igrala nastupao je i bivši štoper Crvene zvezde Ognjen Vranješ.

Od Hrvata sa srpskim korijenima na Svetskim prvenstvima bili su Robert Prosinečki, Milan Rapajić, Boško Balaban, Miladin Pršo i Danijel Subašić, a Slovenija je na svoj prvi Mundijal vodila Milenka Aćimovića i Zlatka Zahovića, dok su na drugi 2010. godine išli Branko Ilić, Bojan Jokić i Milivoje Novaković.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC