• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poslije bijelog, pokazan i CRVENI OKRUGLI karton: Sudija zbunio sve na stadionu, evo zašto se koristi!

Autor Dragan Šutvić

Fudbalski arbitar iz Engleske zbunio je sve na utakmici FA Kupa.

 u engleskoj pokazan crveni okrugli karton  Izvor: Twitter/arsenalistrator/Screenshot

Fudbalska pravila se svakodnevno dopunjuju i mijenjaju, a to se po pravilu najviše odnosi na sudije. Nova odluka je da će arbitri nakon pregledanja snimka u VAR sobi (ili kraj terena) odluku saopštavati naglas čitavom stadionu uz pomoć mikrofona. Ipak, nije to i jedina novost pošto se mnoge stvari uporedo testiraju. Tako smo u Portugalu vidjeli da arbitar pokazuje beli karton, dok je u Engleskoj za vikend viđen okrugli crveni karton!

Sudija Din Vajtston je na meču Vreksama i Šefild junajteda u FA Kupu, koji je poslije drame završen 3:3, pokazao cveni karton gostujućem igraču Džebinsonu u 71. minutu, ali ne pravougaonog oblika kako smo navikli do sada...

Žuti kartoni koji je pokazivao u toku meča izgledali su normalno, međutim crveni je bio okrugao i gotovo da niko na stadionu nije znao razlog zbog čega. Ubrzo je stiglo objašnjenje je da su uvedeni kako bi pomogli igračima koji ne raspoznaju boje. Žuti je tako ostao pravougaoni, dok je crveni okrugao. Takođe, objašnjeno je i da je taj oblik olakšao sudijama pri izvlačenju kartona iz džepa pošto može da ga opipa i da tačno zna koji od dva izvlači.

Interesantno je da ovo nije potpuna novost, pošto je bivši premijerligaški Juraja Reni takođe koristio kartone različitih oblika, a vidjećemo da li će ovo u narednim godinama zaživjeti.

Nema sumnje da bi ovo pomoglo danskom reprezentativcu Tomasu Dilejniju, koji je ne tako davno otkrio da je daltonista, dok je sve veći broj i onih koji se žale televizijama zbog odabira dresova. Često se dešava da fudbaleri dva tima obuku dresove koji daltonistima izgledaju iste boje, pa im je nemoguće da prate utakmicu.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC