• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

A, od finala - više od četvrt milijarde evra

Grad Moskva, odnosno Mančester junajted i Čelsi zajedno će samo od finalne utakmice Lige šampiona zaraditi više od četvrt milijarde evra.

 A, od finala - više od četvrt milijarde evra  Izvor: MONDO

Ukupna zarada od finalne utakmice fudbalske Lige šampiona izmedju Mančester junajteda i Čelsija koja se igra u Moskvi biće veća od 267 miliona evra, saopštila je kompanija MasterCard.

Procene su, navodi ta kompanija, da će ruska prestonica od tog meča zaraditi oko 45 miliona evra.

Prema istraživanjima Masterkarda, koji je sponzor Lige šampiona, pobednik finala na stadionu "Lužniki" zaradiće više od 108 miliona evra, dok će klub koji izgubi od ove utakmice zaraditi oko 38 miliona evra.

Analizu je uradio svetski ekspert za biznis u sportu Sajmon Čedvik iz Centra za medjunarodno poslovanje u sportu na Univerzitetu Koventri.

Čedvik je naveo da su ulaskom u finale, Mančester junajted i Čelsi verovatno već zaradili više od po 38 miliona evra tokom pojedinačnih kampanja u sezoni 2007/08 UEFA Lige šampiona, što znači da će pobeda u finalu u Moskvi biti vredna više od 146 miliona evra.

On je ocenio da neće samo klubovi zaraditi, već će i Moskva dobiti "finansijsku injekciju vrednu više od 44,5 miliona evra", što je mnogo više od 26 miliona evra, koliko se veruje da je Atina profitirala ugostivši finale UEFA Lige šampiona 2007. godine.

Čedvik navodi da će pozitivna trgovinska dobit biti ostvarena time što će navijači trošiti novac u barovima, klubovima, prodavnicama, hotelima, gradskim atrakcijama, na kladionicama i pri kupovini na samom stadionu "Lužniki".

Prema njegovoj oceni, ruska prestonica će profitirati i zbog većeg broja turista, sponzorstava samom gradu, kao i veće šanse da bude domaćin sličnih "mega" dogadjaja u budućnosti.

"Finale Lige šampiona 2008. godine nije samo najveća nagrada evropskog fudbala, već i najveća nagrada do sada u ekonomskom pogledu, sa zbirnom dobiti vrednom više od 267 miliona evra", rekao je Čedvik.

Istarživanje Masterkarda pokazuje da će i grad iz koga pobednik finala dolazi zaraditi više od 12,7 miliona evra, jer će poboljšati imidž i reputaciju, što će dovesti do povećanja broja turista i potrošačke aktivnosti.

(Beta, www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC