• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Preminuo legendarni hrvatski sudija: Optuživali ga da je Zvezdin, a ona mu jedno nije oprostila!

Autor Dragan Šutvić

Hrvatski sudija Stipe Glavina do kraja života bio uvjeren da nije pogriješio. "Uvjeren sam da sam dobro procijenio"

 preminuo stipe glavina  Izvor: MN Press/Tomislav Mihajlović

Poznati hrvatski fudbalski sudija Stipe Glavina preminuo je u poned.eljak, u 82. godini. Pred kraj života pretrpop je moždani udar, ali mu je pamćenje ostalo bistro, pa je rado evocirao uspomene na detalje svoje velike karijere, koja je trajala od 1963. do 1988. U penziju je otišao kao sudija sa FIFA znaokm, a nakon otcepljenja Hrvatske od Jugoslavije bio je predskednik nacionalne sudijske komisije.

Glavina je prvu ligu SFR Jugoslavije sudio od 1976. do 1988. i vodio je mečeve u kojima su igrali svi jugoslovenski asovi tog doba. Takođe, malo je nedostajalo i da sudi finale Svketskog prvenstva za igrače do 20 godina u Čileu, ali mu je reprezentacija Jugoslavije "povkarila plan" plasmanom u finale.

"Trebalo je da sudim to finale, ali planove su mi pokvarili Boban, Prosinečki, Štimac, Jarni, otišli su do kraja, pa im kao sudija iz iste zemlje nisam mogao suditi", rekao je on za "24 sata".

Nekoliko godina kasnije ipak je sudio finale Evropskog prvenstva za igrače do 21 godine, a u Evropi je sudio i velikanima, pa je vodio i meč Kupa UEFA Juventus - Šahtjor. "Odmah sam shvatio veličinu Juventusa, koji mi je sljedećih 10 godina za svaki rođendan slao poklon-pakete slatkiša, vina, suvenira, lopte...".

Kada je u pitanju domaća liga, kao rođeni Splićanin nije mogao da sudi Hajduku, ali je zato čak tri puta bio glavni arbitar na "vječitim derbijima" u Beogradu.

"Sudio sam zato tri puta derbije Zvezde i Partizana pred 100.000 gledalaca na rasprodanoj beogradskoj Marakani". Na konstataciju novinara da su ga neki percipirali kao sudiju sklonog Zvezdi, slijedi i podsjećanje da mu crveno-bijeli nikad nisu oprostili penal i poraz 0:3 na Maksimiru, kojim je praktično riješena borba za titulu 1982, u kojoj su pobijedili Zagrepčani pod vođstvom Miroslava Ćire Blaževića.

"Sezonu ranije Dinamo se žalio na penal protiv Zvezde, Zvezda na poraz u Maksimiru... Ko gubi, uvijek se ljuti. Uvjeren sam da sam dobro procijenio i jednu i drugu utakmicu. Često sam o tome kasnije pričao sa Ćirom Blaževićem, koji je poput pravog gospodina priznao da sam bio u pravu", rekao je Glavina o tome.

Prema sopstvenom priznanju, nikad nije sudio meč u kojem se unaprijed znalo ko će pobediti. "Koliko znam nikad nisam sudio dogovorenu utakmicu, a jesu li se klubovi dogovorili mimo mene i puštali bodove, to ne mogu znati".

"Jedno vrijeme su me redovno slali u Prištinu. Gostuje Zvezda, izvuku mene, gostuje Partizan, opet ja, gostuje Dinamo, opet ja... Sudio sam i utakmicu za opstanak između Trepče i niškog Radničkog u Kosovskoj Mitrovici u kojoj su domaćini na koncu ispali. Slali su me gdje niko nije hioo suditi, a išao sam i sam, jednom sam s kolegama kao međunarodni sudija otišao suditi utakmicu velikih rivala Omiša i Zmaja iz Makarske, jer se drugi nisu usudili. I nikad u karijeri me nisu napali, nikad nisam imao problema. Imao sam autoritet, sudio samo ono što sam vidio, i igrači su to cijenili. Nemaš se čega plašiti ako si spreman i pravedan", pričao je pokojni sudija Glavina.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC