• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jurčić: Ne bih opet na Partizan

Trener Dinama ne želi crno-bijele na putu ka Ligi šampiona iako ga za Partizan vezuju lijepe uspomene.

 Jurčić: Ne bih opet na Partizan Izvor: MONDO

Na samo nekoliko desetina metara na Pohorju "spakovane" su tone evropskih ambicija. Beogradski crno-bijeli u hotelu "Arena" sanjaju o trećem učešću u Ligi šampiona, a u komšiluku, u hotelu "Habakuk", iste snove imaju i zagrebački "modri".

Dinamo je šesti put zaredom osvojio titulu prvaka Hrvatske, a onda je Vahida Halihodžića na klupi naslijedio Krunoslav Jurčić, 41-godišnji povratnik na mjesto šefa struke, čovjek od koga se očekuje da "modre" sa Maksimira povede u evropsko društvo najboljih.

Rado se Jurčić prisjeti 1997. godine kada je sa Kroacijom deklasirao Partizan, ali ne bi volio da se taj par ponovi u avgustu u plej-ofu za Ligu šampiona.

"Lijepe su to uspomene i bilo bi zanimljivo da se opet sretnemo, ali ja kao trener to ne bih volio. Javnost i mediji bi imali o čemu da pričaju i pišu. Međutim, moja ideja je da sa što manje problema dođemo do Lige šampiona. Možemo da dobijemo mnogo lakše protivnike od Partizana. Takve utakmice donijele bi poseban naboj i mnogo bi zavisilo od nefudbalskih stvari, a to želim da izbjegnem", jasan je bio Krunoslav Jurčić na početku razgovora sa beogradskim novinarima na Pohorju.

Prisjetio se i detalja iz revanša sa Partizanom na Maksimiru kada je Kroacija pobijedila 5:0.

"Dobio sam žuti karton jer sam lupio Sašu Ilića", uz osmijeh je rekao bivši trener Istre, Slavena i Lokomotive.

Priznao je da ne prati srpski klupski fudbal, osim kada mora.

"Ne mogu da kažem da pratim srpski fudbal, ali imam više informacija otkako je Robi došao u Zvezdu. S obzirom na to da sam prijatelj sa Nenadom Sakićem, dosta znam o mlađim kategorijama. Gledao sam u Novom Sadu meč posljednjeg kola između Vojvodine i Zvezde, jer smo bili zainteresovani za Mojsova, kao i za Li Adija".

Površno je upoznat sa promjenama u igračkom kadru Partizana.

"Partizan je doveo Ivanova koga smo i mi htjeli, ali nismo zbog čudnog 'si-vija'. Od novembra nije igrao u klubu, a svo vrijeme nastupao je za reprezentaciju. Partizan se očigledno opredijelio za proizvodnju mladih igrača, koje treba da oplemene iskusniji, a njihova je procjena da recimo Ivanov i Volkov mogu da garantuju učešće u Ligi šampiona ili Ligi Evrope, kako bi i mladi mogli da se pojave na tržištu".

Osim sa crno-bijelima, Dinamo bi u plej-ofu za Ligu šampiona mogao da se sretne i sa Rozenborgom, a upravo će Partizan i srijedu igrati prijateljski meč sa Norvežanima u Murskoj Soboti.

"Ako budem slobodan gledaću utakmicu, a ako ne budem, gledaće neko od mojih pomoćnika".

Pozdravio je potez Partizana da mladog stručnjaka Aleksandra Stanojevića dovede na čelo struke.

"Inače sam za forsiranje mladih ljudi, jer donose savremena shvatanja i avangardu. Ali, doći će trenuci kada se igrači Anderlehta neće okliznuti pri izvođenju penala, a ja sam za to da se uz mlade trenere bude i kada se pjeva i kada se plače".

Prijatelj je sa Robertom Prosinečkim, strategom Crvene zvezde.

"Kada je otišao u Zvezdu mislio sam da je to izuzetno hrabar potez iz dva razloga. Prvi, jer mu je porodica u Zagrebu, a drugi jer je odabrao Zvezdu bez dana samostalnog trenerskog rada. Veliki je to bio rizik i izazov, a vidim da je već dobro složio kockice".

Upitan da li bi i sam otišao u Zvezdu, Jurčić je odgovorio:

"Ja ne bih, ali to je totalno drugačije. Robi je ikona Zvezde. Na proslavi 25 godina od Barija pet minuta su mu aplaudirali. Dakle, imao je logiku kada je odlazio u Zvezdu".

Igre crno-bijelih u minuloj Ligi šampiona ispratio je kao i sve druge učesnike.

"Gledao sam samo inserte. Partizan je dosta promijenio ekipu i svi klubovi koji tako funkcionišu, a i mi smo u takvoj situaciji, mogli bi da imaju dosta problema, jer je kratak pripremni period i kvalifikacije brzo počinju", podvukao je Jurčić i dodao:

"Kod klubova koji egzistiraju od prodaje igrača mora da postoji i faktor sreće da bi se ušlo u Ligu šampiona. Ne možemo da priuštimo da zadržimo isti kadar četiri-pet godina".

Trener Dinama se rado sjeća "starih dobrih vremena" i priželjkuje da se vrate.

"Kada bi važilo pravilo kao nekada kada su igrači mogli u inostranstvo u 28. godini, ili kada bi ta granica bila bar na 25, ne bismo uopšte razmišljali o kvalifikacijama nego o tome koga želimo u grupi Lige šampiona. Ekipa koju svake godine napuste jedan ili dvojica najboljih igrača teško može da stvori dobre rezultate na evropskom nivou".

Poznato je da je grad Zagreb finansijski pomagao Dinamo.

"Toga više nema, kriza je. Dinamo se finansira od evropskih utakmica i od prodaje igrača".

Ipak, "modri" znatno više ulažu u ekipu nego srpski klubovi, pa ipak Partizan je dva puta igrao u Ligi šampiona u 21. vijeku, a Dinamo nijednom.

"Moj prijatelj, Australijanac Mark Viduka, ljetos mi je rekao na tu temu kako su njegovi klubovi u Engleskoj ulagali po sto puta više od Dinama i ispadali iz lige. Kada bi ulaganje bilo jedino mjerilo, ne bi bio ovakav sastav Lige šampiona".

Jurčić, čijem će timu prvi rival u sezoni biti šampion Azerbejdžana, Nefči, iznio je još jedan primjer.

"Zamislite, šestoplasirana ekipa u Azerbejdžanu - Baku, ima legalni godišnji budžet čak 20 miliona evra".

Zagrepčani su postali prepoznatljivi po velikim transferima. Luka Modrić je otišao u Totenhem, Vedran Ćorluka u Mančester siti, Mario Mandžukić u Volfsburg... Sve su to bili transferi izraženi u više desetina miliona evra.

"Za to treba zahvaliti Zdravku Mamiću. Stekao je rejting kod velikih klubova, a i igrači koji su otišli u inostranstvo igraju dobro i tako su stvorili podlogu za buduće transfere".

Jurčić je zadovoljan saradnjom sa prvim čovjekom kluba, Zdravkom Mamićem. Trener Dinama postao je 2009. i na tom mjestu bio godinu i sedam mjeseci. Nedavno se vratio.

"Nemam problema u komunikaciji za Zdravkom. Postavio me za trenera Dinama kada sam bio mlad stručnjak, a sada me vratio. Postavio sam rekord u posljednjih deset godina po dužini ostanka na klupi".

Priznaje da nije za formiranje jadranske lige.

"Moramo da uvažimo specifičnost fudbala u odnosu na ostale sportove. Takve lige postoje u košarci, rukometu i vaterpolu, ali ni u jednom sportu nije takav naboj kao u fudbalu. Mišljenja sam da bi takva liga donijela mnogo više negativnih nego pozitivnih stvari i zato vjerujem da je neizvodljiva. Mi imamo problem sa navijačima u našoj ligi, a zamislite kakav bismo imali u regionalnoj", završio je priču Krunoslav Jurčić.

(izvještač MONDA sa Pohorja, Rade Jakšić, foto MONDO, MN Press - arhiva)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC