• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zajednica klubova SL: Zvezdo, ostala si sama

Superligaški klubovi Srbije odbacili prijedloge Crvene zvezde o reformi takmičenja i o raspisivanju vanrednih izbora u FSS.

 Zajednica klubova SL: Zvezdo, ostala si sama Izvor: MONDO

Crvena zvezda je ostala usamljena. Gotovo usamljena. Samo je ivanjički Javor u srijedu, na sjednici Zajednice superligaških klubova, djelimično podržao inicijativu crveno-bijelih o reformi takmičenja.

Ostali klubovi, a na sjednici je učestvovalo 14 od ukupno 16 (nisu bili predstavnici Jagodine i Vojvodine), odbacili su prijedloge Zvezde, uz generalnu ocjenu da još nije pravo vrijeme i da ne postoje uslovi da se napravi reforma takmičenja u Superligi, kao i da vanredni izbori u FSS nisu neophodni.

Sa tim stavom, predsednik Zajednice superligaša Branimir Babarogić, koji je predstavnik Zvezde u tom telu i, koji je, ironično, predstavio javnosti Zvezdin prijedlog o reformi takmičenja, izaći će na sjednicu Izvršnog odbora FSS, koja je predviđena za sutra (četvrtak).

Predstavnici Crvene zvezde Miki Antonijević i Stefan Pantović, uz, naravno, Babarogića, danas su na sastanku superligaških klubova, obrazlagali prijedloge o reformi Superlige.

Jednostavno rečeno, gotovo ništa nije prošlo. Osim dijela o tome da treba učiniti sve da se poboljša marketinška strana takmičenja, da se pokuša da se ućari više od tv prava, da se nađu jači sponzori...U tom dijelu odlučeno je da se formira posebna radna grupa koja će razrađivati taj i buduće prijedloge.

Sve ostalo nije prošlo. Ni baraž za Ligu Evrope, ni baraž za opstanak u ligi, odnosno njenu popunu. Ni komesar za suđenje...

"Zaključak većine klubova, osim, naravno, predstavnika Zvezde, jeste da ovakav format takmičenja ostane u naredne dvije godine, jer želimo da ispunimo petogodišnji zacrtani plan. Kada smo taj plan i sistem takmičenja usvajali rekli smo da želimo da on traje bar pet godina", prenio je novinarima generalni sekretar Zajednice superligaša Miodrag Janković.

Nije prošao ni Zvezdin prijedlog o tome da ubuduće bude imenovan poseban komesar za suđenje u koga će fudbalska javnost ima povjerenje, pa makar to bio stranac.

"Stranac, pogotovo, ne! Klubovi su istakli da imaju poverenje u sadašnju sudijsku komisiju i da su odluke objektivnije kad ih donosi više ljudi, a ne jedna osoba", rekao je Janković, uz podatak da je u tom delu predloga Zvezdu podržao samo Javor. Svi ostali klubovi bili su protiv.

Predsednik Zajednice, Zvezdin kadar, Branimir Babarogić pomirljivo je rekao da je "u globalu odbačen prijedlog crveno-bijelih", jer "sada nije vrijeme" za neke radikalnije promjene, niti ima uslova za to. Rekao je, međutim, da je sjednica protekla u "korektnoj atmosferi" i u duhu "fer-pleja".

Dakle, negativan stav o Zvezdinim predlozima već su zauzeli Fudbalski savez Beograda, Zajednica superligaša, regionalni savezi, a očekuje se da isti takav stav zauzme i Zajednica klubova Prve lige Srbije (čiji je sastanak u toku).

Za očekivati je da, na osnovu toga, Zvezdini prijedlozi sutra bude odbačeni i u Staroj Pazovi, na sjednici fudbalske vlade.

Poslije višečasovne sjednice Zajednice superligaša u hotelu "Balkan", novinarima je saopšteno i da trenutno samo četiri kluba(!?), a to su Partizan, Crvena zvezda, Vojvodina i Smederevo, ispunjavaju uslove za igranje u Superligi, odnosno da imaju licencu za takmičenje.

Generalni sekretar Zajednice Miodrag Žuća Janković rekao je i da je BSK dao uvjeravanja da će novi stadion u Borči biti gotovo do početka nove sezone (13. avgust), Metalac će bitio domaćin u Lučanima, a Sloboda Sevojno će otvoriti novi stadion u Užicu u 2. kolu novog prvenstva i to u duelu sa Partizanom.

Ipak, realno je očekivati, kao i u prethodnih sezonama, da će i svi ostali klubovi i njihovi stadioni, na kraju ipak dobiti licencu, odnosno "zeleno svjetlo" za igranje utakmica Superlige.

Još jedna odluka je zanimljiva i klubovi će morati dobro da se "stegnu" ne bi li mogli da igraju u Superligi.

Naime, od 20. juna na snazi je Pravilnik o registraciji i statusu igrača, prema kojem su svi klubovi dužni da izmire potraživanja i dugovanja prema ostalim klubovima i igračima koji su pravosnažni. Ako to ne učine, nema fudbala.

U sjednici je učestvovao i predstavnik BASK-a, kluba koji je kao prvoplasirani tim Prve lige ušao u Superligu. Međutim, ni pomena o tome da će klub sa Careve ćuprije ustupiti svoje superligaško mjesto Novom Pazaru.

Generalni sekretar FSS Zoran Laković rekao je novinarima da u Savez nije stigao nijedan dokument u vezi sa BASK-om i Novim Pazarom.

"Neću da komentarišem medijske napise. U FSS nije stigao nijedan dokument od ta dva kluba, niti iz Zajednice superligaša u kojem bi nas obavijestili o toj inicijativi (ustupanu mjesta u Superligi): dakle, sutra u Staroj Pazovi o tome neće biti ni riječi. Na dnevnom redu sjednice IO FSS biće inicijative Crvene zvezde, kao i izvještaji takmičarskih organa", rekao je Laković.

Ipak, on je najavio novu sjednicu IO FSS za sredinu jula, tako da bi na njoj moglo da bude riječi o "rokadi" BASK-a i Novog Pazara.

(P.Vujić - MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC