• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kreće "Kopa Amerika": "Gaučosi" poste 20 godina

Utakmicom Argentina - Bolivija u noći s petka na subotu počinje 43. izdanje prvenstva Južne Amerike - Kopa Amerika.

 Kreće "Kopa Amerika": "Gaučosi" poste 20 godina Izvor: MONDO

Domaćin je Argentina koja će nakon 20 godina čekanja pokušati da osvoji kontinentalni naslov šampiona.

Najstarije takmičenje reprezentacija na svijetu i ove će godine okupiti deset južnoameričkih timova i dva gosta, Meksiko i Kostariku.

Prvobitno je bio pozvan Japan, ali zbog razornog potresa, cunamija i nuklearne katastrofe koji su pogodili tu zemlju, odustali su od nastupa pa je uskočila Kostarika.

Meksiko će nastupiti na turniru s olimpijskom U-23 reprezentacijom osnaženom s petoricom seniora nakon što je A selekcija prošle sedmice slavila na Gold kupu i dobila zasluženi odmor.

Prvenstvo će se igrati u osam gradova - Huhui, Salti, Kordobi, San Huanu, Mendozi, Santa Feu, La Plati i Buenos Airesu. Zanimljivo, u glavnom gradu igraće se samo jedna utakmica i to finale na stadionu Monumental.

Reprezentacije su podijeljene u tri grupe sa po četiri ekipe, a pored dvije najbolje iz svake grupe, u četvrtfinale će se plasirati još i dvije najbolje trećeplasirane reprezentacije.



Grupa A: Argentina, Kolumbija, Kostarika i Bolivija
Grupa B: Brazil, Paragvaj, Ekvador i Venecuela
Grupa C: Urugvaj, Čile, Peru i Meksiko

Titulu brani Brazil, ali većina fudbalskih stručnjaka gura u prvi plan domaćine predvođene Lionelom Mesijem. Međutim, svi se slažu u ocjeni da će ovo biti jedno od najboljih prvenstava Južne Amerike.

"Gaučosi" nastupaju u najjačem sastavu, osim Mesija, tu su i Karlos Tevez, Serhio Aguero i Havijer Pastore. Brazilce predvodi novo čudo Nejmar, ali i Alešandre Pato i Robinjo.

Kolumbijci predvođeni Radamelom Falkaoom i Fredijem Guarinom priželjkuju senzaciju, dok Urugvajci s napadačkom trojkom Luis Suarez – Dijego Forlan - Edinson Kavani traže potvrdu na svom kontinentu nakon polufinala Mundijala u Južnoj Africi.

Prva Kopa Amerika je održana u Argentini 1916. godine kada je titulu osvojio Urugvaj. Zanimljivo, Urugvajci su slavili i na prvom Svjetskom prvenstvu održanom 1930. godine.

Ukupno gledano, Urugvaj i Argentina najuspješnije su reprezentacije na šampionatu sa po 14 naslova. Daleko iza je Brazil sa osam titula, po dva puta su slavili Paragvaj i Peru i po jednom Bolivija i Kolumbija.

Razlog loših nastupa "karioka" na prvenstvima Južne Amerike leži i u tome što su na kontinentalna prvenstva često slali razne kombinovane sastave. Tek su posljednjih dvadesetak godina počeli ozbiljnije da shvaćaju Kopa Ameriku.

(MONDO/agencije)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC