• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PIKSI "PRECRTAO" PET FUDBALERA IZ KATARA: Zajedno imaju 133 nastupa za Srbiju, sad su višak

Autor Milutin Vujičić

Dragan Stojković Piksi odlučio je da petorici fudbalera koji su igrali na Svjetskom prvenstvu u Kataru ne uruči poziv za martovske obaveze "orlova" u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

 Koga je Piksi precrtao sa spiska Izvor: MN PRESS

Fudbalska reprezentacija Srbije krajem marta počinje novi ciklus kvalifikacija u kome je cilj kvalifikovati sa za Evropsko prvenstvo na kome nisu bili još od 2000. godine. Dakle, skoro dvije i po decenije čekaju da se njihova reprezentacija konačno kvalifikuje na završni turnir "starog kontinenta", a ako znamo da su im rivali Crna Gora, Mađarska, Litvanija i Bugarska, kao i da dvije ekipe iz grupe idu dalje, jasno je da je broj pesimista na istorijskom minimumu.

Već 24. marta u Beogradu slijedi duel sa Litvanijom, dok tri dana kasnije gostuju Crnoj Gori u Podgorici, a za te potrebe Piksi je prvobitno saopštio širi spisak od 36 fudbalera, pa ga skratio za još deset imena. A na njemu i te kako ima iznenađenja poput štopera Nemanje Stojića iz TSC-a, dok je zanimljivo pogledati i ko to nije pozvan na kraju...

Vladan Kovačević, golman koga je Srbija "otela" Bosni i Hercegovini, nije se našao na spisku, možda i jer se čeka konačna dozvola FIFA? Umjesto njega je tu Dragan Rosić iz Radničkog, a očekivano su sa kraćeg spiska izostali talentovani napadač Nikola Štulić, potom Stefan Mitrović i Vladimir Lučić iz Crvene zvezde, Mihailo Ristić koji ne igra za Benfiku i Veljko Simić iz Vojvodine, a kojima je poziv u državni tim vjerovatno bio samo podstrek da su primijećeni i da nastave da rade.

Ipak, tu je i pet izostanaka koji su očigledniji i radi se o fudbalerima koji su bili dio reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Kataru gde su svi imali solidnu ulogu, međutim (za sada) selektor ne računa na njih.

Miloš Veljković je povrijedio list i neće igrati večeras za svoj Verder protiv Borusije Menhengladbah i vjerovatno je Piksi poučen iskustvom sa Mundijala odlučio da "skloni" sve igrače koji vuku bilo kakvu povredu. Postoji šansa da će se Veljković oporaviti do susreta sa Litvanijom i Crnom Gorom, ali selektor sada želi u timu samo igrače koji su sto odsto spremni.

Izvor: MN PRESS

Zbog toga na spisku nema ni "dvojca" iz Hetafea. Znatno iskusniji štoper Stefan Mitrović nije bio ni na prvobitnom širem spisku Srbije što je podgrijalo priče da se njegova reprezentativna karijera poslije 36 nastupa, i kikseva u Kataru, naprasno završila. Na sve to Mitrović od 2022. godine ne igra za Hetafe, odnosno još krajem decembra je posljednji put bio na terenu jer Kike Sančez Flores evidentno ne računa na njega iako ima ugovor do ljeta 2024. godine.

Slična situacija je i sa Nemanjom Maksimovićem koji je u "nemilosti" svog trenera. Fudbaler koji je odigrao sva tri meča za Srbiju u Kataru pao je u drugi plan u Hetafeu. Flores ga je sklonio iz tima dok se "kovala priča o transferu" i sjedio je na klupi od novembra do februara, da bi se nedavno opet vratio u tim zbog povreda prvotimaca. Vezao je četiri utakmice i pokazao da je i dalje ozbiljan fudbaler, međutim očigledno da minutaža nije zadovoljila apetite selektora Stojkovića i da zbog toga nije zvao "zlatnog orlića", ali to ne znači da neće kasnije.

Izvor: Profimedia

Interesantno je da još jedan igrač iz Španije, i to štoper Srđan Babić, nije imao mjesta na spisku. Jedan od najboljih igrača Almerije, čiji je ponekad kapiten, nedavno je primio šest golova protiv Đirone, pa je sačuvao Roberta Levandovskog, što će reći da je čitave sezone "na klackalici". Takav ima i status u "orlovima" za koje je prošao posljednji filter pred Mundijal, ali je odigrao samo tri meča za državni tim.

Za kraj, možda je najveće iznenađenje što na spisku nije bilo Darka Lazovića. Nije bilo nikakvih naznaka da će iskusni krilni fudbaler završiti reprezentativnu karijeru, tek u septembru će proslaviti 33. rođendan, a više nego dobro igra ove sezone za Veronu. Njegova ekipa ima velikih problema u Seriji A i muči se, međutim slobodno se može reći da je Lazović njihov najbolji igrač. Igra znatno ofanzivnije nego što smo navikli, čak i na mjestu iza napadača, tako da je standardan na skoro svakoj utakmici i zabiležio je tri gola i pet asistencija. Našao se na širem spisku selektora Piksija za martovske obaveze, a u ponedjeljak ćemo saznati i zašto je na kraju "precrtan".

GOLMANI: Vanja Milinković Savić (Torino), Predrag Rajković (Majorka), Marko Dmitrović (Sevilja) i Dragan Rosić (Radnički Niš)

ODBRANA: Nikola Milenković (Fiorentina), Strahinja Eraković (Crvena zvezda), Nemanja Gudelj (Sevilja), Erhan Mašović (Bohum), Nemanja Stojić (TSC) i Strahinja Pavlović (RB Slacburg).

VEZNI RED: Filip Kostić (Juventus), Filip Mladenović (Legija), Ivan Ilić (Torino), Uroš Račić (Braga), Saša Lukić (Fulam), Marko Grujić (Porto), Andrija Živković (PAOK), Lazar Samardžić (Udineze) i Nemanja Radonjić (Torino).

NAPAD: Filip Đuričić (Sampdorija), Sergej Milinković-Savić (Lacio), Dušan Tadić (Ajaks), Aleksandar Mitrović (Fulam), Luka Jović (Fiorentina), Dušan Vlahović (Juventus) i Dejan Joveljić (LA Galaksi).

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC