• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kaluđerović: Hoću Hajduk iz Splita!

Napadač Crvene zvezde "priziva" Hajduk iz Splita u trećem kolu kvalifikacija. Posljednji put, grupnu fazu u evro-takmičenju Zvezda je igrala 2007.

 Kaluđerović: Hoću Hajduk iz Splita! Izvor: MONDO

Fudbaleri Crvene zvezde treniraju i naoštreni čekaju.

Čekaju 15. jul kada će biti održan žrijeb za treće kolo kvalifikacija za Ligu Evrope. Tada će crveno-bijeli saznati ime prvog protivnika ove sezone, u dvomeču 28. jula i 4. avgusta.

Za sada, poznato je da će Crvena zvezda kao nosilac na žrijebu za treće od četiri runde kvalifikacija za grupnu fazu Lige Evrope, moći da se sastane protiv Hajduka iz Splita (Hrvatska), Omonije iz Nikozije (Kipar), Legije iz Varšave (Poljska), Rida (Austrija), Gomela (Belorija), Senice (Slovačka), Stremgodseta (Norveška) i Slogo Roversa (Irska).

Biće tu još sijaset potencijalnih protivnika kada bude završeno prvo i odigrano drugo kolo kvalifikacija, mogući rivali su i FK Split i FK Varaždin, ali napadač Crvene zvezde Andrija Kaluđerović uveliko ima svog favorita na žrijebu. Centarfor Zvezde za protivnika hoće, ni manje, ni više, nego splitski Hajduk!

Evo i zašto...

"Lično bih volio da izvučemo Hajduk iz Splita. Taj rival bi napunio 'Marakanu', a i mislim da smo bolji tim. Pratim fudbal u bivšim republikama Jugoslavije i znam da imamo kvalitetniji tim od Hajduka. Zato želim njih", kaže Kaluđerović, koji je svjestan važnosti prve evropske utakmice, bez obzira na ime protivnika.

"To je naša najvažnija utakmica i naš najvažniji žrijeb. Spremamo se za 28. jul izuzetno motivisano i ozbiljno", poručio je Kaluđerović sa priprema u Austriji, gdje će se ekipa zadržati do 19. jula.

Ukoliko preskoče treću rundu kvalifikacija, momci Roberta Prosinečkog plasiraće se u posljednje "čistilište", plej-of rundu za popunu grupa Lige Evrope, u kojoj je uveliko paklena konkurencija, a tek treba da se priključe 15 poraženih timova iz treće runde kvalifikacija za Ligu šampiona.

Za sada zna se da su potencijalni protivnici Crvene zvezde velikani poput Sevilje, Rome, Totenhema, PSV Ajndhovena, Sportinga, Brage, Šalkea, Seltika, Lacija, Atletik Bilbaoa, itd.

Biće tu još "zvučnih" imena koja možda neće proći u Ligu šampiona, ali nije sve tako crno unaprijed, jer se među "povlašćenima" nalaze i timovi poput Nordsjelanda, Siona, CSKA Sofije, Dnjepra, Sošoa, Hanovera, Rapida iz Bukurešta, Birmingema, Lokomotive iz Moskve, AEK iz Atine, pa i Anderlehta...

Crvena zvezda nije se plasirala u grupnu fazu evropskog takmičenja od sezone 2007/08, kada je ekipa preko Diskobolije iz Grodžika (1:0 i 1:0) uspjela da se plasira u Grupu F tadašnje Lige UEFA, gdje protiv Bajerna iz Minhena, Brage, Boltona i Arisa u četiri meča nije osvojila ni bod.

Prije toga, crveno-bijeli su igrali grupnu fazu u sezoni 2005/06, kada je tim preko Intera iz Zaprešića i Brage (0:0 u Beogradu, 1:1 u Bragi), izborio plasman u Grupu E Kupa UEFA, gdje protiv Strazbura, Rome, Bazela i Tromza nije izboren plasman dalje, sa jednom pobjedom, jednim remijem i dva poraza.

Može se konstatovati da Crvena zvezda cijelu deceniju ne uspijeva da odigra više vezanih utakmica u Evropi, ne računajući dva navedena plasmana u grupnu fazu Lige UEFA, odnosno Kupa UEFA.

U sezoni 2000/01, Zvezda je u Kupu UEFA izbacila Lester siti, pa ispala od Selte iz Viga. Naredne sezone, eliminisana je još u prvom kolu Kupa UEFA od sada nepostojećeg CSKA iz Kijeva (egzistira pod imenom Arsenal Kijev), kada je bilo 0:0 i 3:2 za malo poznate Ukrajince.

U sezoni 2002/03, Zvezda je u kvalifikacijama za Kup UEFA prošla Almati iz Kazahstana, potom u prvom kolu izbacila Kjevo iz Verone pobjedom 2:0 u gostima, poslije 0:0 u Beogradu, da bi u drugom kolu naišla na Lacio i nesrećno ispala (1:0 u Rimu, 1:1 u Beogradu).

Naredne sezone, crveno-bijeli su takođe stigli do drugog kola Kupa UEFA, gdje su eliminisani od Rozenborga (0:0, 0:1), a prije toga izbacili su moldavski Nistru Otaci u kvalifikacijama i Odenze u prvom kolu (ukupno 6:5). U sezoni 2004/05, Zvezda je već u prvom kolu Kupa UEFA naletjela na Zenit iz Sankt Peterburga i pretrpjela brodolom (4:0 u Rusiji, 1:2 u Srbiji).

Između dva plasmana u grupnu fazu u sezonama 2005/06 i 2007/08, Crvena zvezda je u prvom kolu kvalifikacija za Ligu UEFA ispala od Slovana iz Libereca (2:0, 1:2, ukupno 1:4), a od 2008. godine do danas, crveno-bijeli su posrtali konstantno u kvalifikacijama za takmičenje koje se aktuelno zove Liga Evrope.

Prvo je u drugom kolu APOEL sa Kipra bio bolji poslije drame u dva meča (2:2 na Kipru, 3:3 u Beogradu poslije prodžetaka, ukupno 5:5), potom je u sezoni 2009/10, Zvezda prošla Rudar iz Velenja u drugom kolu kvalfikacija (1:0, 4:0), zatim i Dinamo iz Tbilisija poslije drame (0:2 u Gruziji, 5:2 u Beogradu), da bi potom češka Slavija iz Praga bila bolja (3:0 u Pragu, 2:1 u Beogradu, ukupno 4:2).

Prošlog ljeta, u trećoj rundi kvalifikacija za Ligu Evrope, Slovan iz Bratislave pobijedio je u Beogradu 2:1, a u Slovačkoj je bilo 1:1.

Može li Zvezda sa Robertom Prosinečkim da "obezbijedi" veći broj evro-okupljanja svojim navijačima?

(N. J. - MONDO, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC