• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kultni jugoslovenski stadion danas ide u istoriju: Trebalo je da bude kao "Marakana" i JNA, a ostao sa jednom tribinom!

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

Trebalo je da "Gradski vrt" ima 42.000 sjedećih mjesta, a na kraju je ostao samo sa velikim zapadom i minijaturnim ostalim tribinama. Sada ide u istoriju.

 Osijek igra posljednji meč na Gradskom vrtu Izvor: YouTube/screenshot/NK Osijek

Jedan kultni jugoslovenski stadion ide u prošlost! Na utakmici Osijeka protiv Rijeke u 19 časova klub sa grada na Dravi oprostiće se od "Gradskog vrta" pred preseljenje na novi moderni stadion "Pampas" koji bi trebalo da bude u funkcini prije početka naredne sezone. 

U Osijeku su se prvo utakmice igrale na igralištu pored Drave, a klub koji se zvanično zvao Proleter iz Osijeka te 1945. godine se preselio na igralište na mjestu na kome je do tada bio Gradski vrt za početak takmičenja u ligi u poslijeratnoj Nugoslaviji i odigrao je prvi meč protiv Slobode iz Tuzle

Kada je klub 1977. godine ušao u Prvu ligu počelo je da se priča o pravljenu pravog, velikog i modernog stadiona i plan je bio da on ima čak 42.000 gledalaca. Ipak na kraju je podignuta samo jedna velika tribina - zapadna, dok su ostale tri bile prilično male. Otvoren je 1980. godine, a rekord po broju gledalaca na stadionu je oboren 1982. kada je na meč sa Dinamom stiglo 40.000 ljudi. Pogledajte kako izgleda stadion "Gradski vrt": 

Svoj sadašnji izgled je uglavnom dobio 1998. godine kada je konačno dobio stolice i reflektore, pa mu je kapacitet smanjen na sadašnjih između 17.000 i 18.000 gledalaca. Novo renoviranje je urađeno 2005. godine kada su dodate VIP prostorije, lože, obnovljena je atletska staza i tada je stadion ispunio sve UEFA standarde. 

Sada Osijek ide na stadion koji će primati manje gledalaca, oko 13.000, ali će biti najmoderniji u Hrvatskoj, a možda i na cijelom Balkanu. Novi vlasnici kluba i investitori iz Mađarske su uložili ogroman novac u taj projekat, ali će oproštaj od "Gradskog vrta" u derbiju sa Rijekom biti emotivan. 

Čekalo se u redovima da se kupe ulaznice za posljednji meč na ovom stadionu, a legende kluba su redom najavile dolazak na meč. Pogledajte kako će izgledati novi stadion Osijeka:

Ipak stadion "Gradski vrt" neće biti srušen. On se i do sada koristio u brojne svrhe, pa će nastaviti da se koristi za atletiku, manje osiječke fudbalske klubove poput Fortune, ali i za koncerte i zabavne manifestacije. 

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC