• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezdina "traka" - majka i maćeha

Može se reći da je kapitenska traka za fudbalere Crvene zvezde bila poput Prstena moći za stanovnike Međuzemlja, tokom Trećeg doba.

 Zvezdina "traka" - majka i maćeha Izvor: MONDO

Ko je znao da se nosi sa tim "moćnim oružjem", od njega je imao samo koristi, ali ko nije znao kako se njime upravlja, postajao je žrtva.

Usresredimo se samo na posljednju deceniju, kada su redom kapiteni Crvene zvezde bili Nenad Lalatović, Nemanja Vidić, Marko Pantelić, Nenad Kovačević, Dejan Milovanović, Nenad Milijaš, Nikola Lazetić, Slavoljub Đorđević, Pavle Ninkov, Milan Vilotić i ponovo Kovačević.

Uglavnom su nosioci trake odlazili u inostranstvo, u ozbiljne klubove i rastajali se sa Crvenom zvezdom u korektnim odnosima. Javnost nije znala za problem oko trake ili ih zaista nije bilo sve do ljeta 2008. godine, kada je trener Crvene zvezde postao Zdenjek Zeman, a ekipa otišla na pripreme u Sloveniju, gdje se dogodila nesvakidašnja situacija.

Tada ni Zeman, ni njegov savremenik na mjestu sportskog direktora Goran Bunjevčević, nisu još bili odredili ime kapitena, a Ognjen Koroman je odlučio da je "ukrade" i prije jedne prijateljske utakmice nakači na mišicu desne ruke. Malo zbog toga, malo zbog njegovih kasnih povečerji sa Nikolom Mijailovićem i Branimirom Subašićem, a malo zbog oštrog kritikovanja Zemanovog stila rada i žestokih treninga, Koroman nije ostao kapiten.

Traka je završila na Milijaševoj ruci, Zeman je brzo otišao u zaborav, a Milijaš vodio crveno-bijele kroz jednu od najturbulentnijih sezona u istoriji kluba i na kraju i sam otišao u Vulverhempton, prepustivši traku povratniku u klub Nikoli Lazetiću.

On je bio korektan kapiten u sezoni 2009/10, prvoj aktuelne uprave na čelu kluba. Ipak, status kapitena nije Lazetiću obezbjedio sigurnu drugu sezonu ugovora, već je na kraju sezone došlo do sukoba sa sportskim menadžmentom, koji se završio neslavnim i ne baš prijateljskim razlazom Crvene zvezde i njenog kapitena.

Traka je završila na ruci Slavoljuba Đorđevića, a Lazetić je otišao u Vojvodinu.

Đorđević je kao kapiten, na početku svoje druge sezone od povratka u Crvenu zvezdu, imao težak zadatak, da predvodi ekipu ka konačnom plasmanu u evro-kupove i, sticajem okolnosti, bio je fatalan po Zvezdu u dvomeču kvalifikacija za Ligu Evrope protiv Slovana iz Bratislave.

Autogol i crveni karton za ranu eliminaciju iz Evrope nisu ga doveli u situaciju da preda traku nekom drugom, ali naredni "vječiti derbi" jeste. Navodno, prije početka prvenstvenog okršaja s Partizanom na "Marakani", došlo je do verbalnog sukoba između Đorđevića i njegovog zamjenika Ninkova, a sve je rezultiralo ranoj katastrofalnoj greški kapitena, poslije koje je Kleo asistirao Almamiju Moreiri za gol i novi poraz Zvezde od Partizana.

Đorđević od tog derbija više nije bio ni kapiten, niti je igrao za prvi tim, a prodat je Bunjodkoru iz Uzbekistana, uz ne baš prijateljski ispraćaj od navijača, koji mu nisu oprostili kikseve. Postoji mišljenje da je Đorđević mogao da bude korisniji kao Zvezdin "vojnik", kao borac po prirodi i veliki Zvezdaš i da mu je status kapitena samo odmogao.

Naslijedio ga je zamjenik Ninkov, koji je traku nosio šest mjeseci i koji se kao kapiten (konačno) otisnuo u inostranstvo, iako nije krio da je transfer iščekivao dvije pune sezone, dakle četiri prelazna roka, što mu dođe nekih sedam mjeseci efektivnih pregovora tokom ljeta i zime.

Ipak, sa trakom je drugačije i Ninkov je otišao u Tuluz, a u Crvenoj zvezdi su vjerovali da je njegov idealan nasljednik Vilotić. I nisu samo vjerovali to u klubu, već su i navijači bili srećni, javnost pozitivna. Vilotić je slovio za lijepo vaspitanog momka, koji se izborio sa teškom bolešću i junački vratio fudbalu.

Bajka, zaista.

Ali, sa ružnim krajem.

U subotu uveče, samo dvije i po nedelje od kada mu je uručena traka, trener Robert Prosinečki saopštio je da je Vilotiću oduzeo traku i odstranio ga iz prvog tima dok je on na klupi! Ova vijest djelovala je nevjerovatno, ali je istinita.

Vilotić je, iako javnost još ne zna cijelu priču, uspio za kratko vrijeme da izgubi status prvotimca pogrešno tumačeći ulogu kapitena. I nije to bila samo njegova greška, već se radilo i o lošoj procjeni onih koji su vjerovali da je Vilotić idealan kapiten. Traka je vraćena jednom od onih koji su je najbolje čuvali u protekloj deceniji, povratniku u Zvezdu, Kovačeviću.

Kada je prethodni put Kovačević bio kapiten, Crvena zvezda je osvojila duplu krunu.

(Izvještač MONDA iz Austrije Nikola Janković)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC