• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kovačević o Zvezdi, selektoru, Stojkoviću...

Od A, do Š, sa novim-starim kapitenom Crvene zvezde Nenadom Kovačevićem.

 Kovačević o Zvezdi, selektoru, Stojkoviću... Izvor: MONDO

Nenad Kovačević nije ni prvi, ni poslednji fudbaler, koji se poslije nekoliko godina u inostranstvu vratio u Crvenu zvezdu. Odnosno srpski fudbal.

Bilo ih je i prije, a biće ih i nadalje.

Ali, sudeći prema svemu što je moglo da se vidi u igri Crvene zvezde tokom pripremnog perioda, malo koji igrač će u prvoj "povratničkoj" sezoni imati takav uticaj na igru svog tima, kao što će to biti slučaj s crveno-bijelima i Kovačevićem. U prilog tome ide i nedavna smjena kapitena u Crvenoj zvezdi, kada je trener Robert Prosinečki odlučio da oduzme traku Milanu Vilotiću (i sakncioniše ga), a dodjeli je upravo Kovačeviću.

Istom onom momku, uvijek borbenom i predanom Zvezdi, koji je bio kapiten i kada je Crvena zvezda osvojila duplu krunu sa Valterom Zengom u sezoni 2005/06. Poslije toga, Kovačević je proveo pet sezona u Lansu. Zašto ste se vratili?

"Jednostavno sam želio da se vratim", rekao je Kovačević na početku prvog velikog intervjua, koji je dao od povratka u klub u kojem je ponikao.

Razlog?

"To… Želja da se vratim. To je razlog. Ozbiljno… Sad, vidjećemo šta će biti dalje", kaže Kraljevčanin, dok se u njegovom odgovoru primjećuje da nije unaprijed imao spremnjenu rečenicu za logično i očekivano pitanje.

Nije samo Zvezda željela da vas vidi u svom timu ovog ljeta?

"Nije baš bilo da sam mogao da se gađam ponudama, imao sam ih nekoliko zato što sam mogao da idem kao slobodan igrač, što je pomoglo da bude više opcija. Ali, nije da sam imao 15 ponuda, pa da sam mogao da biram…", opisuje situaciju u kojoj se Kovačević, u 31. godini, ipak odlučio za Crvenu zvezdu, u koju je došao sa 16.

Da li je tačno da ste se sa upravom dogovorili za pet minuta?

"Naravno… Čim sam tako uradio, znači da vjerujem ljudima koji vode klub. Jeste da se sve to sa Zvezdom brzo desilo, ali sve smo se dogovorili preko telefona, usmeno i onda je za mene potpis ugovora bio samo formalnost ", kaže Kovačević i objašnjava pod kojim je uslovima postao slobodan igrač, iako mu ugovor sa Lansom nije bio istekao.

"U Francuskoj postoji zakon da ti se automatski smanjuje 20 odsto ugovora kad ekipa ispadne iz prve lige. To ne možeš da odbiješ, a ako ti smanje više od tih 20 odsto, a ti to ne želiš, onda si slobodan da ideš".

Da li je to bio vaš slučaj?

"Pa, tako nekako…", sa osmijehom kaže Kovačević.

Poslije pet godina, kako vam izgleda Zvezda?

"Jeste prošlo pet godina, to jeste mnogo. Promijenili su se ljudi, ali nema velikih iznenađenja za mene. Sve je onako kako sam zamišljao…"

"PRIČA SPONTANO KRENE O DERBIJU, TITULAMA, POBJEDAMA, PORAZIMA…"



Da li mlađim igračima pričate o nekim srećnijim vremenima, kada su se osvajale titule i igrale velike evropske utakmice? Oni od vas mogu mnogo da nauče…

"Pričamo, ali to sve nekako spontano dođe na tu priču… Sjednemo na kafu, krenemo sa ne znam kojom temom i uvijek završi s pričom o derbiju, titulama, pobjedama, porazima, navijačima", kaže Kovačević i nadovezuje se sam:

"Izdešavalo se tako da, eto, već četiri sušne godine nema titule, nema velikih uspjeha, tako da vjerujem da je sad prijeko potrebno da se dogodi neki dobar rezultat za Crvenu zvezdu, kako bi se diglo samopouzdanje".

Da li ova ekipa to može?

"Mislim da je ekipa bolja nego što mi mislimo da je. To je ono što sam maloprije rekao, baš zato što nema uspjeha i što nam nedostaju velike utakmice, mi ni ne znamo koliko smo dobri. Previše je priče o tom žrijebu… Realno, mi smo ekstra u tom žrijebu prošli. Koja god ekipa od tih pet da je došla, to treba da se dobije bez problema", optimista je Kovačević, koji demonstrira kako treba da razmišlja fudbaler Crvene zvezde.

Njemu je namijenjena, ne samo uloga kapitena, već i pozicija zadnjeg veznog, iza Evandra Goebela i Miloša Dimitrijevića. S obzirom da će ispred biti i Kristijan Borha, Darko Lazović i Andrija Kaludjerović, Kovačević će imati mnogo toga da "pohapsi" ispred posljednje četvorice u odbrani. Trener Prosinečki ne krije da je u njegovoj formaciji pozicija zadnjeg veznog najteža.

Kako se navikavate na novi sistem?

"Tako je, teško je, ali… Ja poznajem tu sredinu i sve to, ali opet je potrebna jedna faza da se privikneš. Ako ništa drugo, onda da se 'prebaciš', da vratiš neke sitnice karakteristične za srpski fudbal, jer nije isto igrati ovdje i u Francuskoj", kaže Kovačević, koji opisuje da su igrači u Francuskoj dosta čvršći i da jak start na sredini stojički izdrže na nogama i samo kažu: "Huh", dok u Srbiji za start iste žustrine može da se dobije crveni karton…

"JA SAM UVIJEK NEŠTO LOŠ NA PRIPREMAMA…"



Kako podnosite pripreme?

"Malo sam težak, nešto mi noge 'ne rade', ali sada je bolje… Biće bolje. Kod mene uvijek ista priča, uvijek ja nešto na pripremama nešto ne mogu, nešto se mučim, ali nadam se da ću biti pravi kada bude trebalo", kaže iskreno novi kapiten crveno-bijelih.

Kako vam djeluje rad sa Robertom Prosinečkim? Da li se njegovi metodi razlikuju od prethodnih trenera s kojima ste sarađivali u Crvenoj zvezdi?

"Ima razlike i od svakog može nešto da se nauči. Naučio sam dosta i u Lansu kasnije, gdje sam takodje mijenjao trenere, ali Robi se od njih razlikuje po tom stilu koji potencira, što traži da se stalno igra, da lopta ide… Vjerujem da mogu dosta da naučim".

Čak i u 31. godini ima šta da se nauči?

"Koliko hoćeš… I u 31. godini može da se nauči mnogo toga", skromno priča Kovačević, koji priznaje da mu čudno djeluje podatak da je najstariji u ekipi.

"Ubjedljivo! I to me 'ubija'… Čudno mi je", sa osmijehom kaže popularni "Piksi".

"NISAM PITAO MILOVANOVIĆA ZAŠTO JE LOŠE PROŠAO U ZVEZDI"



Isti korak prošle sezone napravio je takođe bivši kapiten Crvene zvezde i vaš saigrač u Lansu, Dejan Milovanović. Momak koji vas je naslijedio u ulozi kapitena kada ste otišli iz Zvezde u Lans ljeta 2010. godine vratio se među crveno-bijele i prošlu sezonu nije baš zapamtio po dobrom.

Bilo je svega, od vraćanja sa priprema, do treniranja sa "B" timom i klupe za rezerve. Da li vas je odvraćao od ideje da se vratite?

"Nije, nije ništa loše rekao… Bilo mu je čudno što sam došao. On je imao loše iskustvo, ali nisam ja previše s njim pričao o tome. Ja znam da je loše prošao, ali nisam bio navalentan, da ga zapitkujem: "A, što si loše prošao? Šta ti je bilo?" Nisam u tom fazonu", kaže Kovačević i nadovezuje se:

"Ako mislite da smo vodili razgovore o tome šta se njemu dogodilo, ne! Prvo, ni on o tome ne priča, a ja ni ne pitam. Ali, vidim. Čim nije igrao, znači da nije bilo dobro, sigurno da ima svoje razloge. A, nije ni ista situacija moja i njegova".

Kako biste reagovali kada bi stigla konkretna ponuda: "Ugovor s Crvenom zvezdom na četiri godine, kapitenska traka, završetak karijere na Marakani?" Da li biste imali žal za nečim u tom slučaju?

"Pa, ne znam… Ne bih imao žal. Mogao bih da zamislim to, nikad se ne zna, može i to da bude. Ali, toliko iznenađenja ima u životu i u karijeri, tako da nikad ne znaš. Nisam ni ja planirao sada da se vratim, prije dva mjeseca sam pregovarao sa nekim drugim klubom i to ozbiljno, a kada sam odlazio u Lans, 'prodao' sam se posljednjeg dana priprema, 31. avgusta. Nikad se ne zna…", prilično je uzdržan bio Kovačević na ovu temu.

Kako se suočavate sa dobrim, starim pritiskom koji nosi igranje u crveno-bijelom?

"Biće ga sigurno, ali svake godine je isto. I prošlog ljeta je, čujem, bilo tako. U Zvezdi uvijek mora. Svake godine mora! Ove sezone su četiri sušne godine, a prošle je bilo tri, što je takođe mnogo za Zvezdu, kao što je i za Partizan mnogo. Dakle, mora…", svjestan je Kovačević da je sve osim titule neprihvatljivo za navijače.

"ZAŠTO DA SE MIRIM, KAD SE NISAM NI SVAĐAO SA STOJKOVIĆEM?"



Kovačević se, na insistiranje novinara, osvrnuo i na "sukob" koji je imao sa bivšim saigračem iz Crvene zvezde, a sada golmanom Partizana Vladimirom Stojkovićem. Srpski mediji su, prevodivši Kovačevićev intervju koji je dao Francuzima, prošle godine osvanuli sa naslovima: "Izbrisao sam Stojkovićev broj", pa i "jačim".

"To veze nema s mozgom. Ja ga tada nisam vidio uopšte. Poslednji put sam ga vidio prošlog juna, 2010. godine, kada smo se slikali i uzeli Zvezdine članske karte. To je to…", počinje Kovačević priču i dodaje:

"Da skratim, pitali su me zaista novinari u Francuskoj, davao sam neki intervju i rekao šta mislim o derbiju, šta mislim o prelasku u Partizan… Rekao sam da to nikad ne bih uradio, kako me je njegov potez iznenadio, ali da svako bira svoj put i da svako donosi svoje odluke. Na to su me pitali: 'Da li se čujete?', ja sam rekao: 'Ne'. Eto… To 'ne' je na francuskom, kako bih rekao, izgledalo kao 'nemam više njegov broj…' To je sve", podvlači Kovačević i ističe:

"Svi oni naslovi: 'Stojke je lud' i slično, to nema veze s vezom…"

Da li vas je Stojković pozvao da vas pita da li ste to zaista izjavili?

"Ne… Nije zvao i to je jedino što ja njemu zamjeram. Zamjeram mu što je odgovorio na te prenijete vijesti, a nije me pozvao da me pita da li sam to zaista rekao. Toliko me dugo poznaje, on bi trebalo da zna da ja to nisam rekao, uostalom valjda zna da ja nikada nisam bio dio tih vrijeđanja. A, i što bih rekao to godinu dana poslije?" , čudi se Kovačević.

Poslije svega, kako će izgledati pozdrav na narednom derbiju?

"Ne znam, nisam o tome razmišljao… Normalno valjda, ljudi smo", sliježe ramenima Kovačević, koji kaže da s ove distance, kada se cijela halabuka oko Stojkovićevog prelaska u Partizan malo slegla i dalje ima jednako "tvrd" stav o tome.

Da li imate mekši stav o prelasku iz jednog u drugi klub?

"Nemam… I dalje mi je sve svježe", namiguje Kovačević i pojašnjava:

"Rekao sam to i u Francuskoj kada su me pitali, evo ponavljam i sada, ja sam protiv toga, ali svako bira sam. To je već, ipak, prošlost. Zato i kažem da je glupo da poslije godinu dana komentarišem to".

"MOŽDA ME SELEKTOR BUDE PRIMJETIO KAD BUDEM IGRAO U BEOGRADU"



Da li su za vas vrata reprezentacije zauvijek zatvorena?

"Ja bih volio da nisu. Sad sam tu, bliže selektoru, pa ako budem igrao dobro, možda me pozove".

Selektor je probao skoro 40 fudbalera, a vas nije pozvao. Da li vam je to zasmetalo?

"Kako nije, probao je jedno sedam, osam zadnjih veznih. Pa, kako nije… Opet, više od svega me vrijeđa izjava selektora da moram da se pomirim sa Stojketom, nego što me nije zvao. Jer, moramo prvo da se posvađamo… Kako da se mirim, kad se nisam ni svađao? Koje su to gluposti…", kaže Kovačević i nadovezuje se:

"Ne znam, ako budem igrao dobro, možda me i pozove…"

Kako je porodica reagovala na povratak u Srbiju?

"Isto iznenađenja, ali OK…"

A, sin Balša?

"Njemu je najbolje, možda… On je još mali, ali ne toliko mali. Ima četiri i po, zna on već gdje je. Dovodio sam ga ja dva puta, kada je bio mali, 2008. godine na jednu utakmicu i prošle godine jednom".

Da li će Balša biti fudbaler?

"Pa priča da hoće, ali mislim da mu je kockasta lopta. Prvo je hvata rukom, pa onda šutira, tako da možda golman bude. Mada, ne mora da znači… Ali, stalno trči, hiperaktivan je, šutira stalno, stalno šutira, tu je valjda povukao na mene. Odjednom mu je čudno, osjeća on promjenu… Sad smo u Beogradu duže. Pa me pita: "A, je l' se vraćamo u Francusku?' Ja mu kažem: 'Ne', pa mi ne vjeruje i pita opet za par dana…", kaže novi-stari kapiten Crvene zvezde Nenad Kovačević.

(Nikola Janković, MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC