• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZVEZDA: Traži se stoper, u klubu ili van njega!

Dok se radi na dovođenju pojačanja na poziciji centralnog veznog igrača Prosinečki razmatra opcije poslije ispadanja Vilotića, Adija...

 ZVEZDA: Traži se stoper, u klubu ili van njega! Izvor: MONDO

Do puta u Letoniju ili Bjelorusiju ostalo je još sedam dana. Do prve utakmice u sezoni, u kvalifikacijama za Ligu Evrope, bilo da je protivnik Ventspils iz Rige ili Šahtjor iz Soligorska, ostalo je još devet dana.

U Crvenoj zvezdi mogli bi da budu potpuno mirni, staloženi i nadasve optimistički raspoloženi, da se gleda samo kako funkcionišu prednje dvije linije tima. Nemir unosi samo odbrana i to zbog nedostatka zdravih i raspoloživih centralnih defanzivaca.

Od ranije deficitarna pozicija stopera postala je još veći problem poslije odluke Roberta Prosinečkog da odstrani iz ekipe smijenjenog kapitena Milana Vilotića, koji je prošle subote, kada je saznao za suspenziju, bio jedini zdrav, spreman i prisutan klasičan stoper na kojeg je Prosinečki mogao da računa. Ali, problem koji je izbio na relaciji Vilotić-Prosinečki, ovaj drugi riješio je na način za koji smatra da je jedino ispravan - suspenzijom.

MONDO saznaje da su u klubu organizovali sastanak "u četiri oka" između dvije zaraćene strane, koji bi trebalo da bude održan u srijedu malo prije popodnevnog treninga, gdje će Vilotić iskreno da se pokaje pred Prosinečkim za sve što je uradio loše. U Crvenoj zvezdi se nadaju da će to malo "omekšati" trenera, koji je ostao hladan kao špricer na Vilotićevo saopštenje u kojem je istakao da "se kaje, ako je ugrozio autoritet i ličnost Prosinečkog".

Na to, Prosinečki je rekao: "Lijepo je to smislio, ali to kod mene ništa ne mijenja…"

Sve i da Vilotić uspije da ubijedi trenera da mu oprosti i da više neće praviti slične gafove (koji su i dalje djelimično nepoznati javnosti, jer se zna samo za kašnjenje na autobus za pripreme i imitiranje trenera u svlačionici pred ostalim saigračima), izvor MONDA iz kluba pretpostavlja da on neće biti u sastavu za prvi dvomeč u Evropi, već "možda tamo kada počne Superliga".

To je Crvenu zvezdu dovelo u situaciju da u nedjelji pred put na prvu utakmicu trećeg od četiri kola kvalifikacija za Ligu Evrope nema klasičnog stopera na raspolaganju, bar ne spremnog.

U međuvremenu, problematični Li Adi doputovao je iz Gane u Srbiju, sa papirima koji opravdavaju njegovo odsustvo sa kompletnih priprema ovog ljeta i koji uvjeravaju da je mladi stoper bolovao od malarije, zbog čega nije smio ni da trenira, ni da napušta zemlju. Slučajno ili ne, Adi je u Beograd doputovao istog dana kad su ostali igrači krenuli iz Bad Tacmansdorfa, gdje su ispustili dušu pripremajući se.

Ukoliko je Adi zaista bolovao od malarije, a to će u Crvenoj zvezdi provjeriti čim prije, bilo bi izuzetno riskantno staviti Ganca u srce odbrane već za sedam dana, jer on praktično nije potrčao nekoliko nedjelja (a i duže), a prvi trening će odraditi tek u srijedu popodne, po posebnom programu kondicionog trenera Srđana Zirojevića.

Treći, stoper po vokaciji kojeg Prosinečki "ima" na raspolaganju je Uroš Ćosić. Ovo "ima" je pod navodnicima, jer je talentovani defanzivac sa omladinskom reprezentacijom Srbije na Evropskom prvenstvu u Rumuniji. Ukoliko "orlići" ne dožive debakl u grupi sa Španijom, Turskom i Belgijom, Ćosić će ostati sa reprezentacijom i poslije 26. jula, kada će se crveno-bijeli ukrcati na avion za Letoniju ili Bjelorusiju.

U Crvenoj zvezdi postoje četiri igrača koja mogu da se snađu na poziciji stopera, dvojica su to igrala ranije u karijeri, a dvojica su počela da se navikavaju na ovim pripremama, kada je trener predvidio da bi mogao da ima problema na toj poziciji.

Duško Tošić i Nikola Mikić i u prethodnim klubovima, a i u Crvenoj zvezdi, igrali su stopere. Iako su ove sezone projektovani u lijevog, odnosno desnog beka, muka bi Prosinečkog mogla da natjera da ih upari u srcu odbrane, a onda bi bokove držali mladi Filip Stojković (desno) i Stevan Reljić ili Nikola Ignjatijević (lijevo).

Na ulogu centarhalfa na Zlatiboru, pored Beča i u Bad Tacmansdorfu počeli su da se adaptiraju dvojica zadnjih veznih Srđan Mijailović i Oliveira Savio. Mijailović je igrao u paru sa Vilotićem na posljednje dvije utakmice u Austriji i nije bio loš, mada mu i dalje nedostaje anticipacija prilikom dugih lopti i pokrivanja prostora.

Ono gdje je popularni Mićko jak, to su dueli na zemlji, presjecanje igre protivnika i iznošenje lopte sa svoje polovine, jer je to ujedno posao i zadnjeg veznog.



Savio je manje dobijao priliku na mjestu stopera, ali u krajnjoj nuždi mogao bi korektno da obavi zadatak, a njegova prednost u odnosu na Mijailovića je skok i duel igra.

Dok je Prosinečki na treninzima i prijateljskim utakmicama tražio rješenje u igračkom kadru koji mu je na raspolaganju, sportski menadžment je ubrzano radio na dovođenju jednog, pa čak i dvojice defanzivaca, koji bi pojačali ekipu u posljednji čas.

Najčešće spominjano pojačanje je Ivica Dragutinović, za kojeg je Prosinečki simbolično rekao da je to "jedini fudbaler koji može da dođe 27. jula uveče", veče prije prve utakmice. Ipak, činjenica je da je Dragutinović imao tešku povredu Ahilove tetive i da je malo igrao u posljednjoj sezoni u Sevilji nakon što se oporavio, pa se postavlja pitanje koliko je spreman, kada već nije odradio pripreme sa Zvezdom.

Mnogo bitnije pitanje je da li Dragutinović uopšte želi da dođe na "Marakanu", jer je opšti utisak da Crvena zvezda skoro nije toliko čekala nekog igrača, držala vrata širom otvorena, dok se on nećkao i razmišljao. Da je potreban i da bi bio od koristi, u to niko ne sumnja, ali… Da li želi?

Iako ova saga traje duže od mjesec dana, postoje naznake da bi u naredna dva dana trebalo sve da bude okončano, bez obzira na ishod.

Dok su čekali Dragutinovića, u Crvenoj zvezdi su razmišljali o alternativama, pa čak i dodatnim pojačanjima u slučaju da se popularni Drago pojavi na treningu.

Postojala je ideja da Crvena zvezda pozajmi reprezentativca Srbije Slobodana Rajkovića od Čelsija. Mladi fudbaler prethodnih sezona bio je konstantno pozajmljivan (Vitese, Tvente), ali su se stvari promijenile dolaskom novog menadžera u Čelsi, Andrea Vilasa-Boaša, ali i napretkom koji je ostvario Rajković igranjem u Holandiji i sa "orlovima".

Očekivano ili ne, Vilas-Boaš je uvrstio Rajkovića u ekipu od 25 fudbalera, koliko broji igrački pogon Čelsija za narednu sezonu i on je otputovao sa "plavcima" u Maleziju. Vilas-Boaš je rekao da je za njega važno da na treninzima vidi mladu gardu iz Čelsija, kako bi se uvjerio da su spremni za iskušenja u narednoj sezoni.

To znači da bi portugalski trener po povratku iz Malezije, ipak, mogao da procijeni da je za Rajkovića bolje da još jednu godinu provede na pozajmici, što bi Crvenu zvezdu ponovo stavilo u pregovaračku poziciju.

Alternativa Rajkoviću bio je Igor Đurić, bivši igrač Vojvodine i Herenvena, koji je čak četiri puta igrao za reprezentaciju Srbije, ali je njegov dolazak u Crvenu zvezdu stopirao Prosinečki, jer nije želio igrača koji praktično nije igrao dvije godine. Od 2009. do danas, Đurić je u Herenvenu odigrao samo pet prvenstvenih utakmica.

Za kraj, u Crvenoj zvezdi pokušavaju da izdejstvuju jednogodišnju pozajmicu Aleksandra Lukovića iz Zenita, jer je popularni Lune malo pao u zapećak kod trenera Lućana Spaletija. Kako je "Gasprom" generalni sponzor i Zenita i Zvezde, u Ljutice Bogdana vjeruju da nije nemoguća zamisao da Luković dođe u klub iz kojeg je 2007. godine otišao u Udineze.

Jedno je sigurno, svi ovi pregovori moraju da budu završeni u rekordno kratkom roku.

(N. Janković - MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC