• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovo je novi Partizan! Duljaj i Kralj crtaju crno-bijeli tim

Autor Dragan Šutvić

Nakon turbulentne sezone Partizana Ivica Kralj i Igor Duljaj su imali pune ruke posla, a kako su ga obavili vidjećemo tek kad Partizan nadmaši katastrofalne rezultate koji su i dalje "svježi" u sjećanju navijača.

 prelazni rok fk partizan  Izvor: MN PRESS

Fudbalski klub Partizan imao je sezonu za zaborav i svima u Humskoj je jasno da tako više ne može i ne smije. U onoj koja slijedi Igor Duljaj i njegov tim moraće da se "vade" za urađeno prethodne sezone, iako se podrazumijeva da nisu jedini bili krivi za neuspehe. A sada su očekivanja, u odnosu na igrački kadar, možda i veća nego prethodnog ljeta kada je Aleksandar Stanojević napustio klub nakon što je ostao nekoliko koraka "kratak" za prekid Zvezdine dominacije Superligom.

U međuvremenu je bilo burno na stadionu koji se početkom mjeseca električnom energijom snabdijevao preko agregata. I to pokazuje koliko je teška situacija oko crno-bijelih, ali sada nema opravdanja ni objašnjenja, crno-bijeli moraju bolje nego u takmičarskoj 2022/23. Na njenom početku, mandat Ilije Stolice bio je promašaj, Gordan Petrić nije uspio dovoljno da "zategne", iz Kupa Srbije ispalo se u Sremskoj Mitrovici tokom jeseni, u Superligi je ekipa bila četvrta, a evropsku sezonu okončao je Šerif i to nakon što je u Beograd doputovao sa minusom iz prvog meča. Nakon košmarnog kraja, Partizan je odmah morao da počne da radi i da pravi novi tim, što i čini.

"Finansije mnogo utiču na prelazni rok", rekao je prije nekoliko dana Ivica Kralj, dok je Partizan predstavljao dresove za novu sezonu. Ipak, u saradnji sa Duljajem, nekadašnji golman crno-bijelih uspio je da pojača ekipu i taj proces nije gotov, jer je najavljeno da će biti još novih fudbalera u Humskoj prije nego što sezona počne.

ŠESTORICA VEĆ STIGLI!

Što se tiče dosadašnjeg dijela prelaznog roka, Partizan je ravnomjerno "popunjavao" igrački kadar. Šestorica fudbalera stigli su na različitim pozicijama u timu, a neki od njih su direktne zamjene za igrače koji su otišli. Tako bi nekadašnji lijevi bek Crvene zvezde Nikola Antić trebalo da zamijeni bivšeg kapitena Slobodana Uroševića, koji se "naplatio" odlaskom na Kipar. Nemanja "Taki" Nikolić trebalo bi da bude zamjena za Rikarda Gomeša, barem dok Partizan ne dovede još jednog napadača.

Tandem Aleksandar Šćekić - Frenk Kanute mogao bi da bude izuzetno važan za igru jer je projektovano da kontroliše sredinu terena, dok će Ksander Severina tek morati da se dokaže i izbori za minute na krilnim pozicijama. Na kraju, ali jverovatno i najbitnije, povremeni reprezentativac Srbije Aleksandar Jovanović vratio se u Superligu spreman da zauzme mjesto među stativama i riješi pitanje prvog golmana. Tako će i Aleksandar Popović i Nemanja Stevanović izgubiti, ali djeluje da će Partizan dobiti jer Jovanović donosi kvalitet i sigurnost u novi tim.

BIĆE JOŠ "BOMBI" U HUMSKOJ

Spisak pojačanja Partizana tokom ljetnog prelaznog roka ne završava se šestoricom nabrojanih. Igor Duljaj ima još želja, a Ivica Kralj ih za sada prilično efikasno ispunjava - i pored očiglednih problema koji postoje. "Imali smo svoje želje, trener je imao svoje želje, čekali smo dva igrača i nismo uspjeli da ih angažujemo. Pretpostavljam da će dva igrača doći u narednih par dana. Od toga će biti jedan napadač i jedan vezni igrač. Razgovaramo sa jednim domaćim i jednim strancem na poziciji štopera, ali neću da licitiram", otkrio je Ivica Kralj, što znači da bi broj novajlija ovog ljeta mogao da bude i dvocifren.

Klasičan napadač trebalo bi da bude najveća "bomba" ovog ljeta i prava zamjena za Rikarda Gomeša. Ukoliko stigne u narednim danima, biće oslonac tima od početka sezone, pošto iskusni strijelac i "paker" Nemanja Nikolić nije isti tip igrača kao Rikardo, koji je izraziti golgeter. Novajlija u veznom redu trebalo bi da bude igrač ofanzivnih karakteristika, odnosno takvom fudbaleru se Duljaj nadao tokom priprema koje je njegov tim obavljao u Sloveniji.

Da li ćemo u Humskoj do kraja ljeta vidjeti jednog ili dvojicu novih štopera nije poznato, ali da je u ovoj liniji tima potrebno pojačanje - svima je jasno. Sada postoje samo tri opcije na ovom mjestu u timu - novi kapiten Svetozar Marković, iskusni Siniša Saničanin i talentovani Mihajlo Ilić koji u ovom trenutku djeluje kao najvjerovatnija opcija za mjesto "bonusa" u domaćem prvenstvu.

NAJBOLJI OTIŠLI?

Ekipa Partizana će u novoj sezoni biti znatno drugačija nego ona koju su u prethodnoj vodila trojica trenera. Prije svega, otišli su kapiten Slobodan Urošević i najbolji strijelac Rikardo Gomeš - godinama najbitniji igrači u klubu. Takođe, pouzdani defanzivac Igor Vujačić prodat je u Rusiju, a završen je i drugi mandat Ljubomira Fejse. Može se reći da je povratak u Humsku prošao ispod očekivanja i da iskusni fudbaler nije donio koliko se očekivalo.

Za razliku od četvorice igrača koji su planirani kao okosnica Partizanovog tima u prethodnoj sezoni, stranci će biti brzo zaboravljeni... Premalo su donijela još trojica igrača koji su uz Fejsu projektovani za sigurnost na sredini terena. Patrik Andrade, Hamidu Traore i Andres Kolorado bili su potpuna razočaranja, pa nije ni čudo što su ih crno-bijeli pustili da se razbježe po svijetu. Kada se na to doda da se "razbježao" i Fuseni Dijabate kojeg Partizan već nekoliko puta traži na različitim kontinentima, jasno je da situacija nije sjajna.

Krilni napadač iz Malija, nekadašnji fudbaler Lestera, još jednom je iskoristio priliku da se ne pojavi na okupljanju tima, pa već više od 20 dana niko ne zna gdje je. Iste probleme sa njim imao je Gordan Petrić, a i Igor Duljaj zna kako izgleda kada Dijabate ode i ne vrati se na vrijeme. Sada je napravio korak više, prestao je da se javlja na telefonom i djeluje da klub nema nikakav kontakt sa njim nakon sezone u kojoj je odigrao 45 mečeva, postigao sedam golova i asistirao 11 puta.

Poseban slučaj je situacija u kojoj se našao Nemanja Jović, krilni napadač za kojeg su u Humskoj godinama vjerovali da im je najtalentovaniji prvotimac. Početkom juna pojavila se informacija da je mladi fudbaler zatražio raskid ugovora, kasnije se govorilo i o razlozima za to, a zatim je i klub izdao zvanično saopštenje. Ipak, situacija nije riješena!

ZA ŠTA SE SPREMA PARTIZAN?

Zbog "slučaja Kolubara" početak fudbalske sezone pomjeren je za nedelju dana, pa će Superliga početi 29. jula. Žrijeb bi trebalo da se održi nekoliko dana ranije, a Partizan će 24. jula pratiti i evropski žrijeb pred treće kolo kvalifikacija za Konferencijku ligu. Na njemu neće saznati ime protivnika, već samo sa kojim će parom ukrstiti na pretposljednjoj stepenici pred grupnu fazu takmičenja.

Utakmice crno-bijelih u Evropi počinju 10. avgusta, revanš je na programu 17. avgusta, a Partizan će biti povlašćeni tim tom prilikom. Ukoliko uspješno prebrodi prvu prepreku, tim iz Humske će imati još jedan dvomeč do plasmana u grupnu fazu koja počinje 21. septembra i traje do 14. decembra.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:24
Novi dresovi Partizana - promocija
Izvor: MONDO/Nemanja Stanojćić
Izvor: MONDO/Nemanja Stanojćić

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC