• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZVEZDA: A, sad na posao!

Pobjeda u Letoniji otkrila je nedostatke u igri Crvene zvezde. Za ozbiljnije protivnike, prikazano protiv Ventspilsa neće biti dovoljno.

 ZVEZDA: A, sad na posao! Izvor: MONDO

Ni dva dana poslije prve zvanične utakmice u sezoni, teško je ocijeniti da li u Ljutice Bogdana treba da budu zadovoljni ili zabrinuti.

Ali, tako je uvijek kada se odigra loše, a pobijedi. Uostalom, to je uvek bolje nego da se odigra dobro, a izgubi.

Prva utakmica trećeg kola kvalifikacija za Ligu Evrope, u kojoj je Crvena zvezda pobijedila Ventspils u Letoniji rezultatom 2:1, otkrila je značajan broj nedostatak u igri crveno-bijelih, podsjetila da gro igrača nema iskustva sa iskušenjima koje donosi Evropa, ali je mimo svega, ekipa Roberta Prosinečkog zabilježila pobjedu na strani u evro-takmičenjima poslije 25 mjeseci!

Možda je prva reakcija predsjednika kluba Vladana Lukića poslije utakmice i najbolje opisala ovu kontradiktornost.

"Moram da kažem da sam jedino zadovoljan rezultatom. Igra je bila daleko ispod igara u pripremnom periodu", rekao je Lukić.

Na pitanje: "Zbog čega je Zvezda odigrala ispod očekivanog nivoa?", rekao je:

"Ne znam, to je posao trenera i ja se nadam da će Prosinečki sa saradnicima uvidjeti zašto je napravljena razlika protiv objektivno slabijeg protivnika u odnosu na one sa kojima smo igrali u pripremnom periodu".

S druge strane, Prosinečki navodi da postoji veliki broj objektivnih razloga zbog kojih u Letoniji nije bilo one Zvezde, koju je on najavljivao. Nije bilo pas igre, nije bilo dominacije u posjedu loptom.

"Oni već 16 kola igraju u prvenstvu. Mi smo odigrali prvu pravu utakmicu, a njima je ovo sa prethodnim kolom kvalifikacijama bila 18. utakmica. To se osjeća...", rekao je Prosinečki i priznao:

"Zvezda nije igrala dobro. Nije igrala kako je to radila do sada, ali najbitnije je da smo pobijedili. Radićemo na igri, imamo sedam dana do sljedeće utakmice i mislim da će biti mnogo bolje na 'Marakani', nego u Letoniji".

Na čemu najviše treba da radi Prosinečki? Ne toliko do revanša narednog četvrtka, već za start Superlige 13. avgusta i očekivanu prvu utakmicu plej-of runde za popunu grupa Lige Evrope, 18. avgusta...

Po onome što je viđeno u Letoniji, u igri Zvezde najviše škripi u odbrani, disciplina u igri nije bila odgovarajuća renomu kluba i o tome je MONDO već pisao u petak, a izostale su i majstorije igrača od kojeg se najviše očekuje, Evandra Goebela.

MIJAILOVIĆ/TOŠIĆ ILI VILOTIĆ/ADI?



Umjesto kažnjenog Milana Vilotića i nespremnog Lija Adija, na stoperskim pozicijama zaigrali su mladi zadnji vezni Srđan Mijailović i projektovani levi bek, doduše za respektabilnim stažom na mjestu stopera, Duško Tošić.

Kada je lopta bila na zemlji, Mijailović i Tošić nisu imali problema. Ali, visoki Letonci često su je "dizali" i tada se vidjelo da (privremenom) tandemu Zvezdinih štopera nedostaje anticipacija i uigranost. Da li je rješenje dalje usavršavanje ovog tandema ili okretanje Vilotiću i Adiju? To najbolje zna Prosinečki...

"Bilo je nedopustivo mnogo grešaka, a i gol... Bez obzira da li je bila ruka ili ne. U oba duela su nas dobili, prvo je dobijen vazdušni duel sa jednim našim štoperom (Mijailovićem), a onda je i drugi štoper zaostao (Tošić)", rekao je Lukić.

Prosinečki je zadovoljan igrom "Mićka" Mijailovića, koji ne samo da je debitovao na evropskoj sceni, već i na mjestu štopera u takmičarskoj utakmici.

"Meni je Mićko 'okej'. Govore da je možda kriv za njihov gol, ali ja ne vjerujem da je tako, a možda je bila čak i ruka... Mali Mićko ima 17 godina, sada će 18, i mislim da mu treba dati šansu i da će biti veliki igrač", pohvalio je trener svog golobradog univerzalca, koji je bio samokritičan poslije utakmice.

"Prva utakmica u Evropi i postojala je velika trema. Biće bolje u Beogradu gdje idemo na još jednu pobjedu", zaključio je Mijailović i dodao:

"Imali smo problema u prvom poluvremnu sa dva njihova špica. Igrali su dugim loptama i skok nam je bio loš. Pokazali smo da smo dobra ekipa. Iako samo slabo ugrali, dobili smo ih. To je odlika velikih timova".

S njim u tandemu igrao je Tošić, koji je izgurao ogroman broj duela, a sa tribine posmatrano, djelovalo je kao da je najviše pretrčao od svih na terenu, iako je to nekad bilo kontraproduktivno za njegov tim.

"Ponijela me je igra, bilo je prostora pa sam 'iznio' loptu par puta. Štoper sam, ne bi trebalo to da radim, ali šta ću, povuklo me je...", priznaje Tošić, koji je opisao situaciju kod gola Ventpsilsa, kada su "ispali" i on i Mijailović, a golman Boban Bajković bio ostavljen na vjetrometini.

"'Džabulani' lopta mijenja pravac, a oni su na sve to imali dva izvanredna špica, prije svega skakača, tako da smo Mićko i ja imali dosta problema u prvom poluvremenu. U drugom smo se izborili. Nije bio pad koncentracije kod gola, jednostavno to je sekunda, ja nisam skočio dobro, Mićko nije zatvorio i eto...", slegao je ramenima Tošić, koji je ubijeđen da će sve doći na svoje mjesto kada i Zvezda bude ušla u takmičarski ritam, kao što je Ventspils već ušao.

"Doćiće sve na svoje mjesto. Vidjeli ste da smo još 'teški', da nas još ne sluša lopta, ali bitno je da smo pobijedili. Ne mora se uvijek dobro igrati i pobijediti. Loše smo igrali, a dobili smo važnu utakmicu. Imamo sedam dana da popravimo greške..."

EVANDROV LOŠ DAN ILI NEDOSTATAK FORME?



Žuticu smo elaborirali u petak, ali šta se dogodilo sa Evandrom? Da li je samo imao loš dan ili jednostavno trenutno nije u formi, pokazaće revanš i dalji tok sezone. Bilo kako bilo, kada njemu ne ide, a naročito kada nije na terenu, igra Crvene zvezde u tranziciji škripi.

"Pa ja ne gledam tako... Ja mislim da je cijela ekipa podbacila, igrala lošije nego što zna. Evandro je dobio udarac u rame, pretrpio dosta faulova, ali ni on, ni ostali, nisu igrali na nivou na kojem je trebalo", delegirao je Prosinečki krivicu na svih 11 igrača, kao i trojicu rezervista.

"Ali, ponavljam, zadovoljan sam".

No, Lukić je bio malo oštriji prema Evandru, koji se objektivno nije naigrao ni do povrede, koju je zaradio u 38. minutu.

"Evandro je bio jako loš i to je jedan od razloga zašto je Crvena zvezda izgledala ovako danas. Imao je jednostavno loš dan...", rekao je Lukić, koji se složio i sa konstatacijom novinara da je uprkos lošem Evandru, Zvezda igrala bolje s njim, nego bez njega na terenu u nastavku.

"Slažem se... Evandro je ovoj ekipi izuzetno značajan, tu nema dileme. Očigledno, da mu bioritam nije bio pravi. Prvo, trkački je bio jako inferioran, što nam je nedostajalo. U prvom poluvremenu, Dimitrijević je bio dosta usamljen u toj agresivnosti i malo je bio žrtva Evandrovog izdanja, koji je trebalo zajedno s njim da bude agresivan i da prati", ocijenio je Lukić.

Ukoliko "Maestro" Evandro do četvrtka zaliječi ugruvano rame, a trebalo bi, revanš pred nekoliko desetina hiljada svjedoka na "Marakani", otkriće da li Brazilac još traži formu poslije teških priprema i propuštenog kompletnog finiša protekle sezone ili će već 4. avgusta zablistati u punom sjaju... Podsjetimo, Evandro je zadobio povredu u prvom poluvremenu posljednjeg "vječitog derbija" na stadionu Partizana, 23. aprila, a duel sa Ventspilsom bio mu je prvi takmičarski od tada.

SAMO DVOJICA STARTERA "VIDJELA" EVROPU



Ako odbrana može da se uigra, a Evandro razigra, odnosno ako su to boljke na koje stručni štab Zvezde može da utiče, onda je neiskustvo nešto što samo vrijeme može da izliječi. Konkretno, u Letoniji su u evropskim utakmicama debitovali Bajković, Mikić, Reljić, Evandro, Dimitrijević, Lazović, Kaluđerović, Borha i Mezenga, a na sve to Dimitrijević i Mezenga su prvi put nosili crveno-bijeli dres.

Dakle, vrijeme će svakako biti saveznik i igrača i Roberta Prosinečkog, koji je i sam debitovao u Evropi u ulozi samostalnog trenera.

"Ja mislim da Zvezda može bolje. Tačnije, da mora bolje! Ako mislimo da nastavimo dalje i da uđemo u grupu... Ali, ima nas dosta tu koji nismo igrali u Evropi, evo i ja sam debitovao tek sada... Kada smo se suočili s tim, odmah smo vidjeli da nije lako. Znao sam da će da bude tako, iako su od početka svi pričali da smo bolji i jesmo bolji, vidi se da smo bolji, ali kad počne utakmica shvatiš da neće biti lako...", opisuje golman Bajković da ekipa, ipak, nije znala šta da očekuje od puta u Letoniju.

"Najbitnije je da imamo rezultat, da imamo kontrolu i da ćemo kod kuće znati šta da očekujemo od njih, znamo kakva su ekipa. Vidjeli ste da su jaki u skoku, fizički su svi jači od nas. Nismo uspjeli u Letoniji, ali kod kuće vjerujem da ćemo da vežemo pas igru. Na 'Marakani' ćemo da završimo to kako treba, optimista sam veliki, bolji smo dva puta i pobijedićemo ih i u revanšu", poručuje Bajković, koji objektivno nije mogao ništa da uradi kod gola Ventspilsa, ali je zato spriječio da domaćini još koji put zatresu mrežu Zvezde.

Da nije bilo Bajkovića, moglo je da bude i neriješeno, pa čak i da Zvezda u revanšu juri zaostatak. Svjestan toga, kao i da je ekipa pobijedila golom rezerviste Brunaa Mezenge u 93. minutu, Prosinečki je rekao:

"Zadovoljan bih bio i sa 1:1, jer je na kraju i utakmica bila za neriješeno. Nismo igrački zaslužili da pobjedimo, ali se mnogo puta u fudbalu dogodi da se pobijedi kada se ne igra dobro i to je važno za Crvenu zvezdu".

I tu je apsolutno u pravu. Navijači su se prethodnih godina nagledali utakmica u kojima je Zvezda bila bolja, a odlazila pognute glave sa terena.

(N. Janković - MONDO, foto: crvenazvezdafk.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC