• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LE: Crveno-bijeli uragan!

Crvena zvezda demolirala Ventspils u revanšu trećeg kola kvalifikacija za Ligu Evrope - 7:0.

 LE: Crveno-bijeli uragan! Izvor: MONDO

Poput uragana su crveno-bijeli "oduvali" goste iz Letonije, sve do obale Baltičkog mora. Kući su ih poslali sa sedam "lakih komada" u mreži za delirijum skoro 40 hiljada navijača na beogradskoj premijeri.

U revanšu trećeg kola kvalifikacija za Ligu Evrope: Crvena zvezda - Ventspils 7:0 (4:0).

Ako se neko i pribojavao drugog duela sa rivalom iz Letonije, već u uvodnim minutima duela na Marakani mu je postalo jasno da mjesta za bojazan nema. Igrači Ventspilsa, koji se obraduju kada ih kod kuće posmatra dve hiljade ljudi, suočili su sa toliko decibela u četvrtak uveče na Marakani!

Huk sa tribina ih je drmao, crveno-bijeli ih bacali na patos. Doduše, sami su sebi dali prvi gol, a onda su im redom udarce zadavali Andrija Kaluđerović, Darko Lazović, Kristijan Borha, pa ponovo Kaluđerović, onda Bruno Mezenga i po drugi put i Borha.

Nije bilo ni "C" od Crvene zvezde od prije nedjelju dana. Kao da su izabranici Roberta Prosinečkog samo htjeli da zavaraju protivnika pri prvom susretu. Tada su bili jalovi i anemični iako su uspjeli da pobijede 2:1... A samo sedam dana kasnije crveno-bijeli su se pretvorili u goropadno čudovište.

Istina, Ventspils nije protivnik koji će poslužiti kao realan parametar za procjenu vrijednosti Zvezdinih trenutnih kvaliteta. Ipak, dovoljno dobar sparing partner da crveno-bijelima ulije samopouzdanje pred nastavak takmičenja i zaplaši protivnika iako će po rejtingu UEFA biti jači. Ujedno, i da Delijama vrati nadu da će se u sezoni pred nama konačno radovati trofejima.

Gosti su zaprijetili na početku, Olegs Laizans je proigrao Eduardsa Višnjakovsa, strijelca gola u prvom meču, ali je Boban Bajković odlično intervenisao. I to je bilo sve od ekipe ruskog stručnjaka Sergeja Podpalija...

Takođe, bio je to znak da se Zvezda razgoropadi!

Već u 13. minutu bilo je 1:0. Korner sa leve strane izveo je Kadu, Kristijan Borha je preskočio loptu, što je zbunilo Federika Martineza, nespretno je reagovao i koljenom poslao loptu u svoju mrežu.
Samo deset minuta kasnije Andrija Kaluđerović postigao je drugi gol u sezoni. Kadu je sa lijevog krila prebacio loptu na desnu stranu, Nikola Mikić je glavom proslijedio na ćošak peterca gdje se Kaluđerović bolje snašao od svog čuvara Jevgenija Postnikova i pogodio cilj.

Ni dva minuta nije prošlo, a Darko Lazović je nadmudrio inače dobrog golmana (!?) Aleksandrsa Vlasovsa - iz slobodnjaka sa više od 30 metara.

Za novu euforiju na tribinama pobrinuo se Borha u 41. minutu. Kolumbijac je primio loptu na metar-dva van kaznenog prostora iskosa sa lijeve strane i precizno naciljao suprotni ugao gola - 4:0.

Slika se nije mijenjala ni u nastavku. Nedugo pošto su se igrači vratili na teren iz svlačionice kapiten Nenad Kovačević imao je priliku da povratak na mjesto uspjeha obilježi pogotkom. Međutim, iz penala dosuđenog poslije prekršaja nad Duškom Tošiće, pogodio je stativu.

Da sve bude teže za goste pobrinuo se Ritvans Rugins. Uspeo je da za 45 sekundi dobije dva žuta kartona, u 53. minutu, zbog startova nad Mikićem i Kovačevićem. Samo što je izašao sa terena, njegova ekipa je kapitulirala peti put. Miloš Dimitrijević je izveo prekid Kaluđerović je uletio po desnoj strani u kazneni prostor i pucao - 5:0.

Nisu ce crveno-bijeli zaustavljali, grogiranog protivnika su nastavili da tuku...

Samo što je istrčao na teren (zamenio Kaluđerovića) Bruno Mezenga je lijepu akciju Kadua, Tošića i Borhe krunisao golom. Izvio se i iz blizine ubacio loptu u praznu mrežu - 6:0.

Brazilski napadač je tako već nakupio dosta poena kod navijača, jer u prva dva nastupa (oba puta ulazio kao rezerva) postigao isto toliko golova.

Tačku na crveno-bijelu feštu stavio je Borha. Učinio je nevjerovatnu stvar - postigao je identičan gol kao u finišu prvog poluvremena!

Zvezda je ostvarila rekordnu pobjedu u 21. vijeku i nanijela najteži poraz Ventspilsa u njegovoj kratkoj istoriji, ali će četvrtak uveče ostati upamćen po još nekoliko detalja.

Na stadionu je bilo nevjerovatnih 39.628 gledalaca!

Takođe, za prvi tim je debitovao Filip Janković, sa 16 godina, šest mjeseci i 18 dana! Mlađi prvotimac ikada u srpskom fudbalu bio je samo Mitar Mrkela (imao 16 godina i 16 dana kada je debitovao za OFK Beograd), pa će Janković pripasti značajno mjesto u istoriji.

"Ovo sve govori", bile su prve riječi Prosinečkog odmah po završetku utakmice u razgovoru za RTS, dok je pokazivao na navijače, koji su slavili.

"Odigrali smo fenomenalnu utakmicu, ne samo zbog rezultata, već zbog dominacije i ozbiljnosti tokom svih 90 minuta", dodao je Prosinečki.

Crveno-bijelima sada preostaje da u petak saznaju ime posljednje prepreke pred Ligu Evrope.

"Makar igrali protiv Totenhema, nećemo mijenjati stil", poručio je Kaluđerović.

"Prelomni momenat utakmice bila je fenomenalna publika. Letonci su se izgubili u grotlu Marakane. Rezultat toga i naše dobre igre je sedam golova", nastavio je strijelac tri gola u dva meča sa Ventspilsom.

Kaluđerović je dodao da su svi zahtjevi stručnog štaba ispunjeni na terenu.

"Osvježavamo se, trener traži visoki presing, takav stil njegujemo, a šefa smo ispoštovali maksimalno".

Presrećan je i zbog postignutih golova.

"Napadač je uvijek zadovoljan kada postiže golove, puno mi je srce, ali nadam se da se neću zaustaviti", zaključio je Zvezdin golgeter.

Slavlje je potrajalo, a Delije su ljubimce ispratili povicima: "Hoćemo titulu".

CRVENA ZVEZDA - VENTSPILS 7:0 (4:0)

STRELCI: 1:0 - Martinez autogol u 13, 2:0 - Kaluđerović u 23, 3:0 - Lazović u 25, 4:0 - Borha u 41, 5:0 - Kaluđerović u 53, 6:0 - Mezenga u 60, 7:0 - Borha u 75. minutu.

CRVENA ZVEZDA: Bajković - Mikić, Vilotić, Mijailović, Tošić - Kovačević (od 62. Ćosić) - Lazović, Dimitrijević, Kadu (od 67. Janković), Borha - Kaluđerović (od 57. Mezenga).

VENTSPILS: Vlasovs, Postnikov (od 79. Mukins), Kosmačovs, Tukura, Višnjakovs (od 72. Abdultaofik), Savčenkovs, Laizans, Martinez (od 46. Sukhanov), Šibamura, Rugins, Gabovs.

(MONDO, foto MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC