• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LE: Neslavan oproštaj Želje i Sarajeva

BiH nema više predstavnika u evropskim takmičenjima. Makabi deklasirao Željezničar u Tel Avivu 6:0, Sparta savladala Sarajevo i na Koševu – 0:2.

 LE: Neslavan oproštaj Želje i Sarajeva Izvor: MONDO

Na žrijebu za plej-of za Ligu Evrope u petak neće biti klubova iz BiH. Sarajevski rivali Željezničar i Sarajevo doživjeli su poraze i u revanš mečevima 3. kola kvalifikacija za Ligu Evrope i napustili evropsku scenu, i to na neslavan način.

U dvomeču protiv Makabija iz Tel Aviva i praške Slavije Željezničar i Sarajevo primili su ukupno 15 golova, a nisu dali niti jedan.

Željezničar je eliminisan od Makabija porazima od 2:0 i 6:0 dok je Sarajevo izgubilo oba meča rezultatima 5:0 i 2:0.


Tako je BiH, psolije Širokog Brijega i Borca, ostala i bez posljednja dva predstavnika u evropskim takmičenjima ove sezone.

Sarajevski Željezničar praktično se oprostio od Evrope prošlog četvrtka porazom od Makabija 2:0, a u revanš meču trećeg kola kvalifikacija za Ligu Evrope u Tel Avivu doživio je pravi debakl – 6:0!

Nakon poraza u Sarajevu znalo se da će ekipa Amara Osima teško napraviti nešto više u Izraelu, ali navijači Željezničara sigurno se nisu nadali ni rezultatskoj katastrofi koja je snašla njihove ljubimce u Tel Avivu.

Da fudbaleri Željezničara neće pamtiti po dobrom put u Izrael bilo je jasno već nakon prvih 45 minuta kada je na semaforu stajalo 3:0.

“Žuti” su poveli već u 18. minutu a strijelac je bio Kolauti, isti igrač koji je na Koševu dva puta pogodio mrežu.

Domaći su propustili nekoliko dobrih prilika, a onda povisili na 2:0 preko Dahana, a treći gol na meču i svoj četvrti u dvomeču sa Željezničarem postigao je Kolauti u 45. minutu nakon dodavanja Izraeleviča.

Trener Makabija dozvolio si je luksuz i na poluvremenu zamijenio Kolautija, alit u muke Željezničara nisu završene. Naprotiv u igru je ušao Atar koji je u nastavku nastavio da rešeta mrežu Karića, baš kao što je to činio Kolauti u prvom dijelu.

U 54. Minutu Atar se oslobodio svojih čuvara i precizno pogodio za 4:0. Rezervista Makabija zaslužan je i za peti pogodak u 82. Minutu iako je on djelo Vasilića, koji je petom skrenuo loptu u svoju mrežu poslije ubacivanja Atara.

Potpuni debakl Željezničara uslijedio je tri minute kasnije kada je tačku na i svojim drugim golom stavio Atar za konačnih 6:0!.

Makabi - Željezničar 6:0

(Kolauti 18, 45, Dahan 38, Atar 54, 85, Vasilić 82 autogol)

Sveukupno gledano, ništa bolje nije prošlo ni Sarajevo, s tim da je bordo tim za razliku od svog gradskog rivala deklasiran u prvom meču (5:0), da bi u revanšu ovog četvrtak prošao nešto bolje 0:2, ali na Koševu.

Nakon 5:0 u Pragu, trener Sarajeva obećao je bolji rezultat u revanšu i bolju igru, ali Sarajevo nije uspjelo da izbjegne novi poraz i eliminaciju.

Željo je u Tel Avivu izdržao 18 minuta bez primljenog pogotka, a Sarajevo na Koševu minutu više. U 19. minuti Sparta je povela sa 1:0 kada je mrežu Hamzića udarcem sa više od 30 metara pogodio Kveuke.

Poslije postignutog pogotka fudbaleri Sparte uspostavili su dominaciju, a vođstvo Čeha je povećano u 36 minutu. Strijelac prvog gola Kveuke ovaj put je glavom asistirao za Matejovskog koji je šutirao sa ivice šesnaesterca i matirao Hamzića.

Nada domaćih navijača da se odnos snaga na terenu može promijeniti ugašena je u 52. minutu kada je Belošević dobio drugi žuti i automatski crveni karton.

Do kraja utakmice Sparta je kontrolisala igru, a trener gostiju ukazao je priliku igračima iz drugog plana, dok Sarajevo nije uspjelo da stvori ozbiljnije prilike pred protivničkim golom.

Sparta zasluženo ide u posljednje kolo kvalifikacija za Ligu Evrope, dok je Sarajevu, ali i ostalim klubovima iz BiH ostalo igranje u domaćoj Premijer ligi.

Sarajevo – Sparta 0:2
(Kveuke 19, Matejovski 36)

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC