• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Irska - obećana zemlja gejlik fudbalera

Nevjerovatno zvuči, ali fudbal u Irskoj nije popularan. Na prvom mjestu je gejlik fudbal. Čudna igra - mješavina fudbala, ragbija i rukometa.

 Irska - obećana zemlja gejlik fudbalera Izvor: MONDO

Republika Irska je početkom 21. vijeka doživjela ekonomski procvat. Nagli porast standarda života mamio je ljude iz svih delova planete na irsko ostrvo. Za kratko vrijeme ova atraktivna lokacija bila je preplavljena kontinentalcima (najviše Poljacima, oko 800.000), Azijatima, tamnoputima...

Izuzetak nisu bili ni naši ljudi.

Većina Srba koja i danas živi u Irskoj (oko 2.500), doselila se na Ostrvo prije sedam-osam godina. U to vrijeme država 26 grofovija bila je "obećana zemlja", ali se u međuvremenu priča okrenula za 180 stepeni. Pogodnosti su polako počele da nestaju, a globalna ekonomska kriza imala je poguban uticaj na dalji razvoj.

Mnogi su putem života krenuli dalje, ali je dio njih, sa svojim porodicama, još uvijek "vjeran" Irskoj.

Aleksandar Baštovanović iz Bajine Bašte, Mladen Čobanin sa Karaburme, Aleksandar Bobušić sa "Krsta" i Srđan Božić iz Zaječara stigli su u Irsku kao radnici "Energoprojekta". Kada se srpska firma povukla sa tržišta, oni su odlučili da ostanu.

Njih četvorica posjetila su trening Partizana u Dablinu, pred prvi meč plej-ofa Lige Evrope protiv Šamrok Roversa. Vrlo brzo bili su "opkoljeni" novinarima iz Srbije. Osim Srđana, svi su navijači Partizana. Kažu - veliki su Grobari.

Srđan nije deklarisani navijač, neutralan je, a na to ga obavezuje i profesija. Pored elektromonterskog poziva bavi se i fudbalskim suđenjem u Irskoj.

"Sudim treću ligu - 'mith distrikt lig'", počeo je Srđan priču sa novinarima.

Nevjerovatno zvuči, ali fudbal u Irskoj nije popularan. Naprotiv, na prvom mjestu po popularnosti je gejlik fudbal. Čudna igra - mješavina fudbala, ragbija i rukometa.

Irci su prvaci svijeta u ovom sportu, međutim, vjerovatno ga i jedini igraju. Utakmice gejlika na Kruk Parku i Aviva stadionu posjećuje i po nekoliko desetina hiljada navijača, dok fudbalske mečeve irskih klubova gleda svega par stotina ljudi.

Igrači gejlika nastupaju za svoje klubove bez ikakve novčane nadoknade. To je za Irce čast. Kasnije, kada završe karijere, imaju raznorazne benificije i obično dobijaju dobra radna mjesta.

Zarada je slaba u fudbalu. Najplaćeniji igrači imaju do 800 evra nedjeljno i evropski fudbal više je na amaterskom nivou nego na profesionalnom. Tek posljednjih godina nekoliko klubova Šamrok, Deri, Kork siti... je profesionalizovano.

"Fudbal je na nivou naše četvrte lige, ispod srpske lige. Jedino se u Prvoj ligi igra solidan fudbal, ali i tu samo par ekipa odskače", nastavio je priču Srđan.

"Zaostaju dosta za nama. Bio sam u Srbiji na drugoj ligi do 2003. godine. Poslije toga me je jedna utakmica koštala svega, iako nisam bio kriv. Bio je to meč između OFK Niša i Jedinstva iz Paraćina".

Po dolasku u Irsku, Srđan je igrao fudbal u njihovoj "beton" ligi.

"Prvo sam dve godine igrao fudbal, od 2005. godine. Imaju jedan do dva treninga u toku nedjelje i to je sve. Međutim, situacija se drastično ne mijenja ni kod klubova iz najjačeg ranga. U nižim ligama sudije imaju do 57 godina. Interesantno je da osim prve i druge lige, sve ostale niže rangove pokriva samo jedan sudija. Nema pomoćnika! To je za mene bio šok. Kao ispred zgrade na fudbalu... Dešava se samo na utakmicama koje odlučuju o plasmanu u viši rang da dođu trojica sudija".

Novi šok za sve nas bio je podatak da Srđan utakmice sudi u jugoslovenskom sudijskom dresu.

"Imam majicu s grbom Srbije, tačnije grbom FS Jugoslavije, ali taj dres mi je najdraži. Tako da nosim dva grba i onda kada izađem na teren gledaju me u čudu, pa me zovu ludi Srbin".

Srđan je zavolio Irsku i Irce, možda je tako i zbog vrlo sličnog mentaliteta.

"Poštuju me jer nemam predrasude prema njima. A oni... Vjerujte mi da u životu bolje ljude nisam sreo. Zaista su nevjerovatni. Svako će da vam pomogne bilo gdje da ste. Veliki su borci, istrajni, idu do kraja. Kada je Srbija igrala protiv Irske, sjedili smo svi u jednom pabu. Pili, navijali i nikome nije falila dlaka s glave. Nudili su mi da budem kontrolor, ali sam ih odbio, jer bi tako izgubili jedinog fudbalskog sudiju u zemlji", zaključio je naš domaćin u Irskoj Srđan Božić.

Međutim, uslovi za život u Irskoj više nisu idealni. Državni nameti su sve veći, a zarade manje. Ljude koje smo upoznali polako najavljuju rastanak sa Irskom, a kao sljedeću životnu stanicu vide susjednu Veliku Britaniju.

Dok ne dođe vrijeme za odlazak, Srbi će i dalje da se druže, da okrenu neko prase ili jagnje i da se čude gejliku i "drink" kulturi - disciplinama u kojima Ircima nema ravnih na svijetu.

(izvještač MONDA iz Dablina, Vladimir Sukdolak)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC