• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto je Zvezda stala?

Šta je razlog naglog pada u kvalitetu igre fudbalera Crvene zvezde, koji je vođstvo od 1:0 protiv Rena pretvorio u poraz od 1:2? Crveno-bijeli imaju oprečna mišljenja…

 Zašto je Zvezda stala? Izvor: MONDO

I dan poslije utakmice, na kojoj se okupilo 55.000 navijača, najjači utisak je pad u igri Crvene zvede oko 30. minuta, pri rezultatu 1:0.

Šta god bio razlog, a među crveno-bijelima vladaju oprečna mišljenja, Ren je to uspio da iskoristi. Do poluvremena je izjednačio, a do kraja utakmice i poveo.

"Ipak… Nažalost, 1:2", kaže Duško Tošić, najborbeniji u timu Crvene zvezde u četvrtak uveče.

U prvoj utakmici plej-of runde za popunu grupa Lige Evrope, takmičenja koje ne stanuje na "Marakani" od sezone 2007/08, ekipa Roberta Prosinečkog imala je punu kontrolu i dobar rezultat na trećini utakmice.

Da li je u tom trenutku ekipa na prepunom stadionu pomislila da je to dovoljno i da treba "stati na loptu"? Ili je jednostavno nestalo goriva u venama?

Prosinečki ima svoje viđenje, igrači se takođe samo djelimično slažu oko toga šta je razlog, ali posljedice su bile evidentne:

Francuzi su došli do daha poslije početnog šoka i vatrenog dočeka, povratili su sigurnost u pasu, postavili se gusto na sredini, negdje u međuvremenu je popustio i pritisak sa tribina i onda su uslijedile greške u veznom redu crveno-bijelih, iz kojih su sjevnule dve kontre za 1:2.
Nova lekcija od strane osrednjeg evropskog tima na najvećem srpskom stadionu.

Prosinečki je na konferenciji za medije rekao da je "nemoguće da ekipa ostane cijelu utakmicu u ritmu u kojem je krenula ka golu Rena i da je normalno što je u jednom trenutku pala".

Ukoliko je ova konstatacija tačna, a jeste, onda to samo dovodi u pitanje najave da će njegova Crvena zvezda u svim utakmicama tražiti loptu, dominirati u pasu i igrati napadački.

Izgleda da, ipak, naiđe protivnik koji iz toga nauči da profitira, a to su najbolje osjetili igrači na terenu.

"Ne znam zašto smo pali. Nije zbog fizičke spremnosti, mi smo spremna ekipa. Ren je iskusniji, znao je šta mu je cilj, držao je loptu i onda smo poslije jedne 'bezveze' akcije primili drugi gol. Imaju više takvih utakmica u nogama. Oni svakog vikenda igraju ovakve utakmice, a mi nažalost ne. Mislim da je taj detalj presudio, bez želje da potcjenjujem našu ligu", rekao je Tošić i dodao:

"Dok god ima nade, mi ćemo se boriti. Nije sve gotovo…"

Kapiten Nenad Kovačević ne može konkretno da kaže šta je uticalo na pad u igri oko 30. minuta, poslije čega se stekao utisak da su momci Frederika Antonetija "pretrčali" igrače Zvezde.

Ipak, iz njegovog odgovora može se naslutiti da Zvezda nije bila spremna na psiho-fizički rat punih 90 minuta.

"Sigurno je da sam razočaran, kao i ostatak ekipe. Ušli smo u utakmicu dobro, dobro smo je i pripremili i znali smo kakve mane i kvalitete ima protivnik, međutim utakmica traje 90 minuta. Najžalije mi je to što smo mi pomogli Renu da nas pobijedi".

"U nepovoljnom trenutku smo primili izjednačujući gol, to nas je poremetilo, a kasnije ste i sami vidjeli da nismo imali snage da pobijedimo", rekao je kapiten, koji smatra da je na pad u drugom poluvremenu uticao gol u najgorem trenutku, kao i prevelika želja:

"Ne bih znao konkretno da kažem šta je uticalo, možda prevelika želja. Mislim da smo svo vrijeme htjeli da damo maksimum, što je možda pogrešno u ovakvim utakmicama".

Može li Zvezda do potpunog preokreta za sedam dana?

"Sigurno je da može. Fudbal je čudo. Kako je počela utakmica u Beogradu, niko ne bi rekao da će se ovako završiti", optimista je Kovačević.
Jedan od onih koji smatraju da ekipa nije imala snage da trči u korak sa Francuzima svih 90 minuta je vezista Miloš Dimitrijević.

"Jeste da smo počeli kao što smo i htjeli, dali smo gol iako iz penala, ali poslije ste vidjeli šta je Evropa… Jedna izgubljena lopta i odmah gol…", slegao je ramenima Dimitrijević i kao razloge za preokret naveo…

"Ima mnogo toga… Mislim da smo dobro igrali, ali su oni u drugom poluvremenu imali više snage od nas".

Da li je ekipa svjesno ili nesvjesno stala poslije vođstva?

"Planirali smo da počnemo dosta jako, da odmah stvorimo dve, tri šanse, da nas povuče publika i da dobijemo na samopouzdanju. Mislim da smo se i malo iznenadili koliko smo mogli da igramo sa njima, jer su svi pričali da je Ren dobra ekipa. Ja mislim da smo bili bolji u prvom poluvremenu. E, sad… Sigurno je i da smo bili malo zadovoljni sa penalom i rezultatom 1:0, pa smo stali, poslije čega su oni krenuli u napad i postigli gol, koji je preokrenuo tok meča", priznaje Dimitrijević.

Čitajući izjave aktera meča, mogu se izvući mnoge pouke za neka buduća vremena.

Zvezdaši su, poslije izgubljene bitke, ali ne i rata, shvatili da "utakmica traje 90 minuta", da je nekada "loše previše željeti pobjedu", da se "rezultat 1:0 ne čuva od 20. minuta", da je u Evropi gotovo nemoguće "igrati na gornjoj granici mogućnosti od prvog do posljednjeg minuta utakmice", itd, itd.

(N. Janković - MONDO, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC