• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Opet šamar srpskom fudbalu! Najgori u cijeloj Evropi ove sezone - 19 poraza, a ima još loših vijesti

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Srpski klubovi doživjeli su 19 poraza u 22 utakmice ove sezone u Evropi, za skandalozan pad na UEFA listi.

 Srpski klubovi doživjeli 19 poraza u 22 utakmice ove sezone u Evropi Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Nova nedjelja u UEFA takmičenjima i novi šamar za srpski fudbal. Crvena zvezda je doživjela poraz protiv Lajpciga (1:2) u Ligi šampiona, TSC je pretrpio debakl protiv Frajburga u Ligi Evrope (0:5), dok je Čukarički od svih možda ostavio i najbolji utisak, ali je takođe izgubio od Fiorentine u Konferencijskoj ligi (0:1). Na taj način, nacionalni koeficijent je nastavio da stagnira, međutim srećom to (još) nisu platili novim padom na UEFA listi. Kao da nisu već dovoljno pali...

Srbija je bila 11. u Evropi i imala je pet predstavnika u UEFA takmičenjima, od toga i direktnog učesnika Lige šampiona, ali na to mogu da zaborave na nekoliko godina... Srpski fudbal je bez ikakve sumnje ostavio najgori utisak od svih u UEFA takmičenjima ove sezone, iako statistički ima nekoliko nacije koje su iza njih.

Zvanično, to su Estonija, Gibraltar, San Marino, Lihtenštajn, Vels, Sjeverna Irska, Litvanija, Crna Gora i Gruzija, ali treba biti pošten i reći da su srpski klubovi odigrali mnogo više utakmica i najvažnije od svega - imali su pet predstavnika. Trenutno su na tri i još imaju šansu da poprave učinak, ali to teško može da ih "izvuče". Čukarički je praktično eliminisan iz Evrope, TSC još samo u teoriji ima priliku da prođe u Konferencijsku ligu, dok će sudbinu Crvene zvezde odrediti duel u Bernu protiv Jang bojsa, gdje bi mogla da dobije još najmanje dva meča u Ligi Evrope.


Ukupno, srpski fudbal je zaradio samo 1,400 bodova ove sezone, od čega je najveći dio donijela Crvena zvezda plasmanom u Ligu šampiona. Uz to imaju po remi Crvene zvezde i TSC-a, kao i jednu pobjedu Partizana... Premalo za ozbiljne stvari. Zato je Srbija pala na 16. mjesto i ostala je bez dva učesnika Lige šampiona, a tu možda nije kraj.

Srbija sada ima 27,775 bodova, a za vratom joj dišu Ukrajina (27,000), Izrael (26,875), Grčka (26,525), a možda i Poljska (24,125). Preskočili su ih Norveška, Danska, Češka, Švajcarska, a jedini su pali za pet mjesta na tabeli.

Veliki pad na UEFA listi znači da će šampion Srbije od 2025/26 kvalifikacije za Ligu šampiona igrati od drugog kola, dok će imati još tri predstavnika. Šampion Kupa Srbije (ili drugi na tabeli ako je prvak Srbije osvojio duplu krunu) igraće od prvog kola kvalifikacija za Ligu Evrope, dok bi drugoplasirani i trećeplasirani (ili trećeplasirani i četvrtoplasirani) igrali tek od drugog kola kvalifikacija za Konferencijsku ligu. 

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC